Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie

Podporujeme slovenské coworkingy: Luft

Banská Štiavnica je čarovné mesto a v jej centre sa nachádza ešte čarovnejší coworking Luft. Získa si vás útulnou atmosférou a veľmi milými zakladateľmi. Šárka s Andrejom nám o Lufte povedali viac.

Ako dlho už fungujete a ako sa vám zatiaľ darí?

Luft sme začali budovať pred dvoma rokmi ako odhodlaní nadšenci s minimom skúseností. Náš pôvodný zámer bol vybudovať takú príjemnú zašiváreň pre malé firemné tímy a freelancerov. Miesto, kam môžu utiecť pred dennou rutinou, odpočinúť si a zároveň mať plnohodnotné pracovné prostredie. Alebo práve odrezať sa od bežných povinností a naplno zamakať v ústraní na svojich projektoch.

Od začiatku sme tiež vedeli, že chceme byť prospešní aj miestnym ľuďom a prinášať im možnosť vzdelávať sa v podnikateľských témach tak ako to robia “veľké coworkingy” v mestách. Akurát našou cieľovkou nie sú startupy, ale drobní podnikatelia, aktívni ľudia, ktorí chcú rozbehnúť svoj vlastný projekt a remeselníci či umelci z regiónu. Áno, remeselníci – doteraz máme obrovskú radosť z toho, že sa nám podarilo zorganizovať prvý slovenský remeselnícky inkubátor, kde si dvanásť vybraných začínajúcich značiek / remeselníkov prešlo desiatimi workshopmi, ktoré viedli profíci v rôznych biznis zručnostiach.

Luft Banská Štiavnica

Prečo robíte to, čo robíte?

Na začiatku nás hnala hlavne túžba zistiť, či retreat centrum, ktoré sme si vysnívali, obstojí aj v reálnom svete. Je pred nami ešte dlhá cesta, ale medziročne nám počet klientov rastie. Vyhrané ešte nemáme, ale hlavu do piesku zatiaľ strkať nemusíme 🙂 Teraz spätne vidíme silný motivačný rozmer práve v našej social / neziskovej činnosti.

Tvoríme si taký ostrovček pozitívnej deviácie a učíme sa za pochodu. Zdá sa nám to stokrát lepšie ako sedieť na zadku. Dáva nám to skrátka celé zmysel.

Čím je Luft výnimočný?

Svojou polohou a atmosférou. Štiavnica je skrátka len jedna. Z coworkingu vykročíš rovno do historického centra. Keď si pošlapeš 15 minút, tak sa kúpeš v najtyrkysovejšej vode, akú na Slovensku nájdeš. A večer máš do baru 5 minút. Tiež veľmi často počujeme, že ľudia u nás v Lufte cítia domácku atmosféru. To nás vždy poteší. Tiež u nás občas cítia dym. Sme asi jediný coworking, ktorý kúri drevom v krbe!

Luft podujatie

Koľko ľudí k vám chodí?

Záleží od ročného obdobia. V zime je celá Štiavnica komornejšia. Ak sa chceš zašiť, makať a mať kľud, ideálne miesto. Všetko sa stíši a spomalí a rovnaké to je aj v Lufte. Málokedy nás tu je v zime viac než 5. Ale aj to má svoje kúzlo.

V lete je to zasa pravý opak. Od júna do septembra nie je výnimkou, že je Luft plný ľudí, ktorí si sem prídu na pár dní odpočinúť, ale zároveň nemôžu / nechcú svoju prácu úplne opustiť.

Sú to ľudia z iných miest či krajín?

Určite prevažujú ľudia z iných miest. Občas dokonca iných krajín, ale tam veľký záber zatiaľ nemáme 🙂 Do Štiavnice chodia ľudia radi. Tak prečo nevymeniť výhľad z homeofficu za niečo lepšie?

Čo vás najviac teší na vašej práci?

To obrovské množstvo zaujímavých ľudí, ktorých spoznáme a neustále nové výzvy, ktoré musíme riešiť. Za prvý rok našej existencie sme zorganizovali vyše 30 eventov. Vynásob si to počtom zaujímavých ľudí, ktorí na každý jeden prišli a vybuchne ti hlava 🙂 Máme priestor a príležitosť vymýšľať veci, ktoré iným prinesú úžitok. Navyše na strednom Slovensku, kde je naozaj oproti Bratislave či Košiciam deficit príležitostí. O rok možno bude všetko inak, preto si to teraz veľmi užívame.

Luft coworking

Čo sú vaše najväčšie výzvy?

Každú chvíľu iné. Raz je to vybavenie priestoru, inokedy príprava zaujímavej dramaturgie. Vždy pred eventom sa trasieš, či vôbec niekto príde, či si trafil tému, či sa ľuďom bude chcieť. No, ešte sme na prednáške nezostali sami. Veľkou výzvou je udržateľnosť nášho plánu. Čítal som nedávno, že ziskových je len okolo 40% coworkingov. Je to takzvaný Low volume / Low margin biznis. Ale snažíme sa o to, aby sme robili dobro a aj zarábali na beh tohto nášho dieťaťa.

Ako vám môžu iní pomôcť?

Radi prinášame do Štiavnice nové príležitosti. Chceme, aby raz odtiaľto mladí ľudia nemuseli za prácou odchádzať na západ, ale aby tu žili, mali to tu radi, chránili a zaujímali sa o svoje mesto, kraj. Hej ty, ak to čítaš a vieš nám s tým pomôcť, ozvi sa! Takisto sme samozrejme radi, keď sa nám plní náš kalendár rezervácií. Pre malé firmy je Luft ideálnym prostredím na kickoff dôležitého projektu, pre strategický meeting k smerovaniu firmy alebo na firemný hackathon.

Spolupracujete aj s inými coworkingami?

Našou srdcovkou je Impact Hub v Bratislave. Poznáme sa s chalanmi a babami z Bystrice či Prievidze. Už dlho máme v pláne coworkingovú tour po Slovensku!

Ako vnímate coworkingovú scénu na Slovensku?

Po Slovensku vznikajú naozaj zaujímavé miesta a je skvelé, že aj v menších mestách, nielen v Bratislave. Chalani v Bystrici založili oblok, v Námestove vznikol nowork.sk, dlhšie ako my funguje napríklad coworking v Šali… A je veľa ďalších. Veľmi fandíme každému novému projektu tohto druhu.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.