Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

O čom sa dá blogovať? Napríklad o zdravom životnom štýle

Pomáhať ľuďom žiť zdravšie je ich misiou. Blog je nástroj, prostredníctvom ktorého sa spájajú so svojou cieľovkou. Niektorí cez blog predávajú svoje produkty, iní ho zatiaľ nemonetizujú a delia sa o svoje nápady, tipy či myšlienky. Predstavujeme vám niekoľko výborných slovenských blogov o životnom štýle.

Linda Tayllor

Lindu k písaniu inšpirovali iné blogerky. “Bolo to tri roky naspäť a blogovanie na Slovensku vtedy ešte len začínalo, takže nebolo také tažké nájsť si publikum. Určite som vtedy ale nerátala s tým, že sa mi blogovanie zapáči natoľko, že sa stane súčasťou môjho života.” Dnes sú to už tri roky odkedy Linda spustila svoj blog. Odvtedy sa zmenil v názve, dizajne aj obsahu.

Blogom si zatiaľ nezarába. Možnosti na monetizáciu, ktoré práve má, nevyužíva. Nechce si blog zaspamovať reklamou. Blog jej však dáva veľa iného. Spoznáva úžasných ľudí s podobnými záujmami. “Takisto mi blog viac otvoril oči a ukázal mi cestu kadiaľ v živote ísť. K tomu dopomohlo aj čítanie mojich obľúbených blogov. V neposlednom rade sú to tiež skúsenosti, ktoré sa týkajú sveta blogovania ako spolupráce, meetingy, súťaž Bloger roka a podobne. Toho si však užívam pomenej, nakoľko žijem mimo Slovenska.”

13123015_1053712418023820_1913176932847196394_o

Veľa blogerov odporúča písať od srdca. Asi na tom niečo bude. Linda si myslí to isté. “V prvom rade človek musí nájsť v sebe to, čo ho napĺňa a čomu sa aspoň ako tak rozumie. Ak niekto píše o niečom iba preto, lebo je to populárne, dlho to nevydrží. Radšej majte svoju tému, i keď pre menšie publikum. A nakoniec, hlavne treba písať s radosťou, pretože každý čitateľ z článku vycíti, či bol článok písaný od srdca, alebo nie.”

Moderný pračlovek

Mariánova cesta k blogu sa začala už počas Erazmu v Španielsku. Často vonku cvičil a ľudia sa ho pýtali na tipy a triky. Neskôr sa k nemu dostala nahrávka R. Kiyosakiho o biznise a online marketingu, čo ho naštartovalo a priviedlo k založeniu prvého blogu v angličtine No Will No Skill ešte v roku 2011. K nemu spravil aj slovenskú verziu a v roku 2015 aj ďalší samostatný blog Moderný pračlovek.

“Prináša mi to v prvom rade obrovskú radosť, keď dostávam pozitívny feedback od ľudí o tom, ako som im zmenil život k lepšiemu. To je pre mňa úplne najväčšie zadosťučinenie. Prináša mi to aj slobodu „pracovať“ odkiaľkoľvek a kedykoľvek a hlavne je to to, čo ma najviac baví, čiže to už ani nevnímam ako prácu, ale ako svoju misiu, ktorú si plním.” Marián si zarába predajom svojich kníh cez blog a udalostí, ktoré pre ľudí organizuje.

12072665_573850469420222_4002885630400647279_n

Marián nádejným bloggerom odkazuje toto: “V prvom rade treba nájsť o čom chcete písať. Musí to byť niečo, čím žijete a čo vám nedá spať. Inak to nemá zmysel. Ak to tak nebude, bude to umelé, ľudia to vycítia a bude to brak.

Ak ste už objavili svoje životné poslanie, ktoré chcete blogom šíriť, musíte to robiť v prvom rade tak, aby to bolo pre ľudí užitočné a prinášalo im to hodnotu. Najprv treba rozdávať, potom rozdávať ešte viac a až potom môže začať myslieť na to, že by ste niečo rád aj dostal naspäť. A keď už človek rozdá dostatok hodnoty, ľudia mu to vrátia.”

Jana Earl

Jana sa k písaniu o zdravom životnom štýle dostala paradoxne “vďaka” zdravotným problémom. “Športu som sa venovala celý život. Moja práca bola veľmi stresujúca a časovo náročná. A vtedy som stratila moju “cestu”, začala som držať všelikajé novodobé diéty, jedla som príliš málo, cvičila som dokonca príliš veľa, stratila takmer všetko viditeľné svalstvo. Bola som neustále bez energie a veľmi často chorá. Vtedy nastal zlom a ja som sa začala zdravému životnému štýlu venovať viac a viac. Dokonca som to aj študovala.”

Uvedomila si, že to nie sú žiadne nepochopiteľné teórie. Stačilo sa vrátiť k úplným základom a výsledky sa dostavili rýchlo. Blogovať začala počas 7 mesačnej svadobnej cesty. “Dôvod, prečo som s blogovaním začala je pomáhať tým, ktorí si prechádzajú tým, čím som si prešla ja. Bolo to naozaj nemilé obdobie. A tým, že bol o môj blog veľký záujem, dnes sa tomu venujem na plný úväzok.”

12909530_1688237038091218_8706677593268033596_o

Jana píše už rok a pol a svojím blogom si zarába. Prináša jej však oveľa viac. “Venujem sa tomu, čo ma naozaj baví. Je to taká moja životná láska, moja vášeň. Prináša mi to šťatie, slobodu, sebavedomie, vzdelanie, skúsenosti, baví ma na sebe každý deň pracovať, a ešte viac ma baví každý deň niekomu pomáhať. Je toho naozaj veľa.”

Píšte o svojej vášni, odkazuje Jana. “Hlavne by ste mali písať o niečom, čo vás naozaj baví, lebo ak v tom nie je vášeň, tak to cítiť. Treba tomu svojmu “produktu” naozaj veriť, ináč sa to veľmi ťažko “predáva”.”

Dušan Plichta

Dusan Plichta ProfilDušan mal prvú skúsenosť s blogmi počas svojho života v Austrálii pred 7 rokmi. Najviac ho ovplyvnil Tim Ferriss s jeho 4-hodinovým pracovným týždňom. Dušan začal spisovať svoje zážitky z cestovania po Austrálii, Novom Zélande, Borneu a juhovýchodnej Ázii. Uvedomil si, že prepisovanie reality z vlastnej hlavy na papier ho napĺňa. “Následne, po návrate na Slovensko, keď som nevedel úplne čo so sebou a korporátny svet ma desil, načrel som do svojich daností a začal som blogovať, tvoriť a podnikať už serióznejšie a profesionálnejšie.”

Bloguje už dva roky. Začínal s jednoduchými receptmi. Dnes sa pri písaní zamýšľa nad hodnotou, ktorú čitateľovi prináša. Cez blog si priamo nezarába, vníma ho skôr ako marketingový nástroj. “Ak niečím zarobím, tak je to len produkt, alebo školenie, prednáška, workshop a consulting. Blog by som označil skôr ako jeden z mojich marketingových kanálov, kde mám príležitosť prinášať hodnotu a komunikovať s fanúšikmi a potenciálnymi zákazníkmi na pokročilejšej a otvorenejšej úrovni, ako cez klasickú „no name“ reklamu.”

No blog mu prináša oveľa viac. “Radosť z kreativity, učenie sa, spisovanie a štruktúrovanie poznatkov. Určite je to ďalej aj vytváranie istej komunity a prepojenia sa s podobne zmýšľajúcimi a aktívnymi ľudmi. Najväčšou odmenou je pre mňa napríklad keď prídu mladší študenti, ktorí ma čitajú a povedia, ako som ich inšpiroval, že to a to vyskúšali, zmenili prístup a že im to pomohlo a frčia si, ako ja hovorím, na 100%.”

Dušan odkazuje ľuďom, ktorí chcú písať ale nevedia o čom: “Nepíšte! Keď neviete o čom písať, tak treba začať niekde inde a najprv trénovať uvedomelosť a získavanie iných perspektív na život. Ale, to asi nie je pre každého. Je to forma umenia, tak ako aj kreslenie, fotografia, tanec a podobne. K tomu treba vzťah a lásku k samotnému procesu a nie len pohľad na nejaký pomyselný úspech či monetizáciu.”

Kathushkine Kulinárium

Kathushka sa po skončení vysokej školy stala plnohodnotnou žienkou v domácnosti. “Láska k písaniu, láska k mužovi, láska k novému statusu gazdinky a moja prirodzená potreba kreatívnej sebarealizácie spôsobili, že som z dlhej chvíle začala vytvárať niečo ako PDF receptár, ktorí sme len tak pre radosť e-mailom rozposielali rodine a priateľom.” Neskôr začala prispievať na online portál oslavuj.sk a časom si založila aj svoj vlastný blog.

Blogovanie je pre ňu malým únikom zo života ženy-matky-gazdinky na dedine, ktorý nadovšetko miluje. “Útek, v ktorom mám aspoň „akože“ vždy umyté vlasy, čisté nechty a oblečené pekné šaty. Ľudia, ktorí ma poznajú naživo však vedia, že je to naozaj iba fikcia.”

Blogom si zatiaľ nezarába, no rada sa tam prepracuje. “A to sa naozaj dá??? Tak to bude super, ak sa k tomu naozaj prepracujem. Zatiaľ to beriem tak, že si zbieram skúsenosti a materiály pre moju vysnívanú knihu. Hoci Kathushkine kulinárium naozaj existuje už vyše 7 rokov, blogovaniu ako takému sa venujem zhruba iba rok. Mnohé obzory sa mi dokonca otvorili až po účasti v súťaži Bloger roka 2015, kde ma prihlásila moja kamarátka.”

Čo ak ešte neviete o čom budete písať? “Uff, tak v tomto ťažko dávať návod, pretože každý z nás je iný, s inými záujmami a inak nadaný. Určite to ale musí byť niečo, čo milujete, čo vás baví a čo vás napĺňa. Ak to budete robiť s vášňou, zápalom a radosťou, isto si publikum nájdete. Nech to bude čokoľvek. Robte to však skôr z radosti pre seba, nie pre publikum a popularitu. Pretože, ak náhodou očakávaná „svetová sláva“ nepríde, nebudete sa cítiť zlomený a smutný. Ak to robíte pre svoju radosť, nikdy nemôžete prehrať. Ak náhodou niečo navyše získate, tak to bude úžasný sladký bonus.”

 

Zaujímajú vás slovenskí blogeri? Prečítajte si ďalšie články s travelblogermi, foodblogermi a fashionblogermi. Budúci týždeň vám predstavíme niekoľko blogerov, ktorí píšu o IT, médiách a marketingu.

[mc4wp_form]

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.

Jedna odpoveď na “O čom sa dá blogovať? Napríklad o zdravom životnom štýle”

Ahojte 🙂 o zdraví, ale aj na iné témy sa snažíme blogovať aj my 🙂 skúste si pozrieť a keď tak dajte spätnú väzbu 🙂

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *