Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné Vzdelávanie

V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži

Mýtus a všeobecný stereotyp o ženách je, že okrem toho, že nevedia šoférovať, nerozumejú technológiám a počítačom. O tom, že to nie je pravda, vás presvedčí 5 dievčat. V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži? Ako sa stať programátorkou?

Mimochodom, aktuálne hľadáme nové talenty, prihláste sa.

Katarína Novotná, (Affiliate manager v Lead Media)

image00V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži?

Ženy sa viac zamýšľajú nad celkovým problémom. Napr. keď dostanú zadanie naimplementovať novú funkcionalitu, nesnažia sa čím skôr odškrtnúť task „done, implemented“, ale zaujíma ich, prečo to majú robiť, aký to má význam a načo to vlastne bude. Častokrát pritom objavia nové súvislosti, navrhnú kompletne nové zadanie a z pôvodného tasku spravia po analýze celého problému ultimate feature lvl 6000. Bol robený prieskum, kde sa zistilo, že ženy píšu lepší kód.

Ako sa stať programátorkou?

Najľahšie sú podľa môjho názoru webové stránky. Na internete je množstvo online kurzov (ja osobne používam Udemy.com), kde sa aj zadarmo viete naučiť základy. Ostatné je už na googlení. Treba len začať. Na začiatok odporúčam stiahnuť si HTML templaty a hrať sa s nimi. Čítať kód, upravovať, pozerať, čo to robí…

 

Katarína Valalíková (Java Developer v Evolveum)

image04V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži?

To je ťažká otázka, na ktorú neviem, či poznám odpoveď. Je ťažké porovnávať, kto je v čom lepší či horší. Myslím, že každý, kto svoju prácu berie zodpovedne a s radosťou, môže byť rovnako dobrý bez ohľadu na pohlavie. Možno o niečo jednoduchšie by pre mňa bolo odpovedať na otázku, v čom sa ženy programátorky líšia od mužov programátorov. Ja osobne základný rozdiel vnímam v sebadôvere a prístupe k zadaným úlohám. Myslím, že ženy si menej dôverujú aj v prípadoch, keď by nemuseli. K zadaným úlohám pristupujú možno o niečo zodpovednejšie, resp. poctivejšie. Samozrejme, toto je moje subjektívne vnímanie a mnohokrát možno viac záleží na povahe človeka ako na jeho pohlaví.

Ako sa stať programátorkou?

  1. Nebáť sa a ísť do toho (možno aj po hlave)! Aj keď nás, programátoriek, nie je až tak veľa, sme tu a sme dôkazom toho, že programovať dokážu aj ženy. Ja osobne som si nikdy nemyslela, že budem programátorka. Vždy ma bavili matematika, chémia, fyzika, ale keď sa ma niekto spýtal, čím budem, odpovedala som, že právničkou. Presvedčili ma rodinní príslušníci a teraz by som za nič nemenila.
  2. Začať čím skôr. Na škole som mala spolužiakov, ktorí programovali už od 9 rokov. Ak nerátam pokusy s Pascalom a HTML na strednej škole, ja som s programovaním reálne začala asi v 19-tich. Keby som vedela vrátiť čas, toto by bola jedna z vecí, ktorú by som zmenila.
  3. Vydržať. Programátorom/kou sa človek nestane zo dňa na deň. Je dobré mať okolo seba ľudí, ktorí už nejaké skúsenosti majú a vedia pomôcť a poradiť. Niekedy rada od skúseného kamaráta či kolegu môže ušetriť aj pár dní trápenia sa.
  4. Veľa čítať a “experimentovať”. Programovanie by nemalo byť o tom, že vyštudujem vysokú školu, po ktorej sa ľahko zamestnám.Technológie sa menia rýchlo, vyvíjajú sa. Je dobré ostať v obraze.

Laura Suchoň (Web Developer v Gratex International, a.s.)

image03V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži?

V ničom. Nepochybujem o tom, že sa zo ženy môže stať vynikajúci programátor, ale samotný rod jej nezaručuje prevahu v niečom z množiny vecí potrebných k tejto práci.

Ako sa stať programátorkou?

Napríklad: 1. Nájsť si nejaký pekný online kurz, výber je veľmi bohatý. Odporúčam napr. Udacity a začať s HTML a CSS. 2. Nechať sa uniesť nadšením, aké to je super. Vybudovať si slušný základ nadšenia je dôležité pre momenty spomenuté v bode 3. 3. Nenechať sa odradiť, keď sa niečo nepodarí na prvýkrát. Skúmanie, prečo niečo nefunguje, ako očakávame, je neoddeliteľnou súčasťou života programátora.

Elena Besedová (PHP Developer, Amsterdam)

image05V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži?

Ťažko asi povedať, v čom sú lepšie, ale je isté, že ženy rozmýšľajú inak. Myslím, že ženy sú schopné viac analyzovať. A tak by som povedala, že možné výhody môžu mať pri analyzovaní zložitejších problémov. Takisto mám pocit, že ženy píšu „čistejší“ kód.

Ako sa stať programátorkou?

Stačí sa nebáť. Myslím, že hociktorá baba sa môže naučiť programovať. Stačí mať záujem, sadnúť si a urobiť pár tutoriálov na nete a všetko sa postupne naučí. Hlavne sa netreba báť začať a nebáť sa, že je to zložité. Podľa mňa tie základy sú priam neuveriteľne jednoduché, tak do toho!

Ivana Lieskovská (Developerka v Ideata Europe)

image01
Autor: Michal Cernansky

V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži?

Žena v IT neznamená vždy len to, že je programátorka. Väčšina ľudí z IT pracuje na projektoch v tímoch a každý člen tímu má inú úlohu, sú tam testeri, analytici, programátori, architekti… Ženy vynikajú ako analytičky, táto pozícia totiž vyžaduje zmysel pre detail, precíznosť, kritický pohľad na svoju prácu a schopnosť pozrieť sa na vec z rôznych uhlov. Je to práca ako stvorená pre ženy. Svoj zmysel pre detail však ženy v IT môžu naplno využiť aj ako frontend developerky (ako aplikácia alebo web vyzerá) alebo pri práci s dátami (analýza, spracovanie, vizualizácia).

Ako sa stať programátorkou?

Určite sa prihláste na školu, kde sa študuje informatika. Rôzne online kurzy sú fajn začiatok, ale univerzita vám dá stabilné základy. Ja študujem v Žiline na Fakulte riadenia a informatiky a neľutujem to. Sú tu skvelí ľudia, ktorí mi vždy ochotne pomohli, keď som niečo nevedela, ako spolužiaci, tak aj učitelia. Mnohé ženy sa obávajú prevažne mužského kolektívu, ale verte mi, ženy v IT v ničom nezaostávajú za mužmi, a sú rešpektované a obľúbené. Ak ešte nevieš, či to je pre teba, prihlás sa na workshop Rails Girls, ktorý bude v júli v Bratislave. Budú tam baby, počítače a kopec zábavy :).

Andrea Šteňová (Java/Scala programátorka v Garwan Consulting)

image02V čom sú ženy programátorky lepšie ako muži?

K programovaniu som sa dostala hlavne vďaka rodičom, keďže pochádzam z IT rodiny a moja mama je učiteľka informatiky. Preto už na strednej som sa zúčastňovala hodín informatiky, na ktorých som už vtedy bola väčšinou v pánskom kolektíve.

Práca v pánskom kolektíve ma sprevádzala na vysokej a potom neskôr aj v práci. Prináša to rôzne výhody, ktoré si dievčatá v čisto babských kolektívoch nevedia ani predstaviť ;). Medzi výhody patria určite menej ohovárania a klebetenia, ale aj určité opevnenie voči vtipom ostatných. Je síce pravda, že väčšinou sú tí viac technicky zdatní chlapi, ale to sa môže časom jednoducho zmeniť.

Pri rozhodovaní, čo budem študovať, som postupovala vylučovacou metódou. Vždy ma bavili matematika a logické riešenie problémov. O tom je pre mňa informatika. O logickom riešení problémov, o rozdeľovaní problémov na menšie. Ak rozumiete nejakému problému a viete ho vysvetliť niekomu inému, tak ho viete aj naprogramovať.

Z vlastnej skúsenosti u nás vo firme môžem povedať, že programátorky sú väčšinou dôslednejšie ako chalani a vedia problém lepšie analyticky rozdeliť na menšie podproblémy. Tiež máme rady prehľad o tom, čo kto v tíme robí, čím získavame aj lepší prehľad o celkových projektoch. My baby tiež radšej organizujeme veci – ja napríklad spoluorganizujem stretnutia s chalanmi, čo robíme v rovnakom programovacom jazyku – Scale.

Ako sa stať programátorkou?

Ak sa chcete stať programátorkou, určite treba navštevovať všetky možné semináre a krúžky na strednej škole so zameraním na programovanie. Dôležité je ovládať angličtinu, pretože veľa zdrojov, z ktorých sa dá čerpať na internete, je po anglicky. A potom už len googliť rôzne tutoriály, ako si spraviť vlastnú stránku, ako vytvoriť mobilnú aplikáciu. Ja osobne odporúčam Codecademy a Coursera.

Od 1.ročníka na vysokej na vždy sprevádzali “divné” pohľady, keď som povedala, že študujem informatiku, alebo že pracujem ako programátorka. Je to určite tým, že nás dievčat je v IT stále veľmi málo. Snáď sa to v ďalších rokoch zmení aj vďaka tomu, že práca v IT je naozaj veľmi “cool” a patrí medzi jedny z najkreatívnejších oblastí.

[mc4wp_form]

Autor: Eva Hrabovská

HR manažérka, ktorá zvláda multi-multitasking s absolútnym prehľadom. Maká na všetkej tej administratíve, starostlivosti o naše pohodlíčko a popri tom stíha byť stále dobre naladená a rozdávať úsmevy naokolo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *