Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné Tipy a triky

7 dôkazov, že aj z domu môžete pracovať vo veľkom štýle

Pracujete radi z domu? Ak áno, ruku hore. Máte pocit, že nie ste doma produktívny? Dajte hore aj druhú ruku. Ak máte obidve ruky hore, čítajte ďalej.

Práca z domu, resp. „home office“ je už v mnohých firmách štandardom. Našli by sme veľa dôvodov, prečo pracovať práve z domu, no existuje minimálne rovnaký počet dôvodov, prečo z domu nepracovať. Základným predpokladom pre produktívnu prácu z domu je príjemné prostredie a dostupnosť všetkých vymožeností, ktoré máte vo svojej kancelárii.

Prečítajte si 7 konkrétnych tipov, ako si môžete zariadiť vašu „kanceláriu“ snov (a pritom nemusíte pracovať ani v Google). Pohodlne sa usaďte, práca z domu vo veľkom štýle začína…

1. Zariaďte si kanceláriu s výhľadom na mesto

workspace-vyhlad-na-mesto

Ak máte zo svojho bytu skvelý výhľad na mesto, presuňte svoj pracovný stôl priamo pod okno. Určite oceníte výhľad na pulzujúce mesto, ktorý môže byť sám o sebe inšpiratívny. K dokonalosti stačí naozaj málo. Farbu stola a stoličky zvoľte tak, aby „hrala“ s ostatnými kusmi nábytku. Ak si náhodou lámete hlavu, čo s tým prázdnym rohom vedľa stola, vyskúšajte napríklad nejakú vysokú knižnicu, štýlovú stojacu lampu alebo ho vyplňte peknými obrazmi či inšpiratívnymi fotkami.

2. Vyťažte z minima maximum

workspace-z-minima-maximum

Niektorí z nás, napríklad študenti, nemajú k dispozícii až taký priestorový komfort a musia pracovať tam, kde aj spia. Ani v tomto prípade však nie je nič stratené. Práve naopak, ide o skvelý príklad toho, ako sa z pár vhodne zvolených kúskov nábytku v podobe jednoduchého stola, šikovnej stoličky a pár úložných škatuliek môže premeniť „spálňa“ na pracovňu. Stačí zabezpečiť, že stôl bude v dostatočnej vzdialenosti od postele. Dôvod asi všetci poznáme 😉

3. V rohu miestnosti je najviac miesta

workspace-roh-miestnosti

Máte doma nevyužitý roh v miestnosti? Skvelé. Vôbec nevadí, ak sa nachádza priamo v obývačke (no dobre, možno vašej polovičke by mohlo trochu vadiť, keby tam máte takéto impérium). Pridajte rohový stôl, pohodlné kreslo, šikovnú lampu a ponorte sa do svojho sveta “číslic a znakov”.

4.  Buďte kreatívni a experimentujte

workspace-budte-kreativny
Ak vám doterajšie tipy nesadli, je čas popustiť uzdu fantázii. Zvoľte napríklad trochu netradičný stôl, štýlovú stoličku pastelovej či inej kontrastnej farby k ostatným kusom nábytku a pokojne z nej spravte dominantu celej miestnosti (samozrejme nezabúdajte na pohodlie). Pridajte multifunkčnú lampu s funkciou nabíjania mobilu (nájdete u každého dobrého predajcu gadžetov) a čerešničkou na torte (teda na stole) môže byť čokoľvek, čo chcete mať po ruke, alebo na čo sa vám bude príjemne pozerať.

5. Poskladajte si svoju “predsieň slávy”

workspace-predsien

Kto povedal, že predsieň musí slúžiť len na obúvanie či obliekanie? Ak máte trochu miesta nazvyš v tejto časti svojho príbytku, určite porozmýšľajte nad tým, či práve toto miesto nebude pre vás to „pravé“. Aby ste ušetrili čo najviac miesta, zvoľte trochu užší stôl. Farby stola a doplnkov zvoľte čo najsvetlejšie, aby sa priestor trochu vyjasnil. Nakoniec stačí kvalitné sedenie a hurá do práce.

6.  Biely minimalizmus

workspace-biely-minimalizmu

Týmto tipom poteším dámy aj pánov zároveň. Najprv však prezradím malé tajomstvo o bielej farbe. Biela je veľmi univerzálna, neustále moderná a výborne sa s ňou kombinuje. V tomto prípade sa ideálne môže hodiť napríklad pre pracujúce páry, ktoré chcú zdieľať spoločný pracovný priestor. K bielej môžete pridať akúkoľvek farbu a bude to vždy vyzerať výborne.

Skvelé na tom je to, že doplnky, lampy, stojany, zakladače či iné detaily môžete meniť kedykoľvek a v tom momente máte úplne nový “priestor”, bez potreby meniť nákladnejšie položky ako sú stôl, kreslo či dokonca farby stien.

7. Svieži industriál

workspace-industrial

Posledný tip je viac-menej mužská záležitosť. Ak máte radi drsnejšie tvary a materiály, vyskúšajte si zariadiť “workspace” v industriálnom štýle. Určite tým nič nepokazíte. Tmavohnedá s čiernou sa výborne dopĺňajú a s vhodne zvolenými doplnkami (napríklad z kože) dosiahnete veľmi jednoducho požadovaný efekt. Určite sa nebojte experimentovať.

 

Samozrejme, okrem stola a stoličky je veľmi dôležitý aj zvyšok domácej pracovne. Všetky komponenty vplývajú istým spôsobom na celkovú pohodu a produktivitu. Keď sa v miestnosti cítite dobre, bude stúpať aj vaša produktivita.

Verím, že tieto tipy boli pre vás užitočné a svoj pracovný priestor začnete vnímať trochu inak. Niekedy stačí naozaj málo a z obyčajnej „dosky“ môže vzniknúť niečo úžasné. Stačí byť trošku kreatívny a skúšať dovtedy, kým nebudete maximálne spokojný. Vaša produktivita je len vo vašich rukách.

Prečítajte si viac článkov od autora na jeho vlasntom blogu Good.Things

[mc4wp_form]

4 odpovede na “7 dôkazov, že aj z domu môžete pracovať vo veľkom štýle”

Veľmi inšpirujúce. Viac by ma však zaujímali konkrétne príklady Slovákov, ktorý takto dokážu pracovať. Ja som vyše roka pracoval z domu a ukázalo sa, že je to pre mňa náročnejšie ako chodiť do kanclu mimo domu. Najmä som strácal popri grafickej práci pojem o čase a zväčša robil viac hodín ako zamestnanec, ktorému o 4tej padne a ide hneď domov.

Odpovedať

Ja pracujem z domu, tiez som mal podobny problem. Velmi sa mi osvedcila technika Pomodoro a hlavne striktne vymedzenie prac. casu.

Odpovedať

Ja som to skusal roky ale potom mi zacali chybat ludia…

Odpovedať

Jo to je aj moj problem 🙂 treba kompenzovat navstevami pohostinskych zariadeni 😀

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *