Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Ostatné

História domény sex.com

Doména sex.com patrí medzi najdrahšie domény sveta. Bola predaná za 13 miliónov €. V roku 2010 sa odhad ceny dokonca vyšplhal na neuveriteľných 250 miliónov dolárov (to už by sa aj nejaký ten IT tendrík na Slovensku zaplatil). Za takou predraženou doménou sa navyše skrýva pomerne zaujímavý príbeh.

Podľa mnohých zdrojov sa história domény sex.com začala písať v roku 1994. Zaregistroval ju Gary Kremen, ktorý je tiež vlastníkom online zoznamky match.com. Nielenže sa vtedy začala písať história tejto domény, ale zároveň sa začal jeden z najsledovanejších sporov v histórii svetových domén.

Netrvalo dlho a v roku 1995 sa dostal k doméne špekulant menom Stephen M. Cohen, ktorý mal prsty v rôznych ďalších kontroverzných prípadoch. Sériou prapodivných praktík sa doména sex.com dostala do jeho vlastníctva, keďže istý zamestnanec Network Solutions (prvý registrátor domény sex.com) mu priradil túto doménu. Tým sa odštartoval nečakaný sled situácií. Kremen, ktorý na doméne zarábal dovtedy pekné peniaze, to, samozrejme, nenechal tak a v telefonáte s Cohenom mu oznámil, že ho zažaloval. Ten ho však odbil slovami, že doména je už jeho.

Po 6-ročnom súdnom spore bola nakoniec doména vrátená späť Kremenovi a zároveň mu mala byť zo strany Cohena vyplatená kompenzácia 65 miliónov eur. Cohen, samozrejme, odmietol danú čiastku zaplatiť a utiekol do zahraničia mimo jurisdikcie USA aj s väčšinou svojho majetku. (Mimochodom, právnik, ktorý Kremena zastupoval, ho zažaloval tiež a chcel kompenzácie za výhru v tomto spore o doménu. Práve tento právnik publikoval v roku 2008 knihu o celom tomto spore.)

sex-com-kniha

Doménu nakoniec kúpila od Kremena firma Escom LLC v roku 2006. Tá sa však kvôli údajnému bankrotu musela tejto domény o 4 roky neskôr vzdať a doména sa nakoniec predala v aukcii za 11,5 miliónov dolárov.

Stránka bola počas tohto obdobia väčšinou len “parkovaná”, no aj tak zarábala slušné peniaze. Sex.com bola znovu spustená v máji 2012. Odvtedy sa svojím marketingom prezentuje ako Pinterest pre porno. Doména je úspešná a na profit jej stačí len jej meno. Nepotrebuje žiadnu reklamu.

Aké dáta sú za touto doménou dnes? O stránku sa stará 20 ľudí, zatiaľ čo každý deň stránka zaznamenáva skoro 2 milióny návštev. To je celkom slušné číslo, čo poviete? Problémy však stránku neopúšťajú ani dnes a znova čelí pomerne novej žalobe za porušenie autorských práv. Uf, nemajú to ľahké.

PS: V kuloároch sa šepká, že stránka chystá redizajn, takže webdizajnéri, nezabudnite sa prihlásiť! 🙂

[mc4wp_form]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *