Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

Zjednodušte si život s rozšíreniami pre Google Docs a Spreadsheet

Práci s dokumentmi a tabuľkami sa vyhne v dnešnej dobe iba málokto. Okrem klasických programov ako Word a Excel, ktoré musíte mať nainštalované v počítači, dnes už máme k dispozícii aj alternatívy, ktoré si stačí otvoriť v prehliadači a môžete pracovať.

Jedným z najpopulárnejších riešení je Google Drive. Nájdete tu všetky nástroje, na ktoré ste zvyknutí z balíka Microsoft Office. Môžete písať dokumenty, vytvárať tabuľky, prezentácie alebo dotazníky. Všetko je zadarmo, dokumenty máte uložené v cloude a sú dostupné online z každého miesta.

Veľkou výhodou je aj revízny systém, vďaka ktorému sa nemusíte báť, že ak niečo v dokumente zmeníte, tak sa nebudete môcť vrátiť k pôvodnej verzii. Všetky zmeny sú archivované a vy sa viete vrátiť k tej verzii, ktorú potrebujete. Zmeny sa ukladajú automaticky, takže nezostarnete o 5 rokov kvôli tomu, že sa vám reštartol notebook.

Pre nástroje existuje aj niekoľko desiatok rozšírení, ktoré vám uľahčia prácu a zautomatizujú úlohy, ktoré by ste museli riešiť manuálne. V tomto článku vám predstavím tie najužitočnejšie.

Google Analytics

Toto rozšírenie priamo z dielne Google neuvádzam ako prvé náhodne. Z môjho pohľadu je najužitočnejšie a ušetrilo mi hodiny času. Slúži na importovanie dát z Google Analytics. Vyberiete si účet, z ktorého chcete získať dáta, potom dimenzie (napríklad URL adresa alebo zdroj návštev) a metriky (počet návštev, počet konverzií, priemerná doba strávená na stránke a podobne) a vytvoríte si report.

ga-report

Takýchto reportov môžete vytvárať v rámci jedného dokumentu aj viac a z rôznych Analytics účtov. Dáta sa môžu aktualizovať automaticky, napríklad každú hodinu alebo každý deň o polnoci.

Remove Duplicates

Vyhľadávanie duplicitných položiek je v Google Spreadsheet dosť zjednodušené, ak si ho porovnávame napríklad s možnosťami v Exceli. Riešením tohto problému je rozšírenie Remove Duplicates. Viete vďaka nemu nájsť všetky duplicitné alebo unikátne položky a máte aj na výber, čo s nimi urobiť – či ich vymažete, označíte farbou alebo presuniete na iné miesto.

duplicates

Môžete tu aj porovnávať dáta medzi sebou, napríklad ak sú v dvoch stĺpcoch alebo na dvoch záložkách.

Code Pretty

Ak potrebujete do dokumentu vložiť zdrojový kód, tak sa vám štandardne zobrazí ako obyčajný text. Vyznať sa v takomto kóde je potom veľmi náročné. Tento problém rieši rozšírenie Code Pretty. Text stačí označiť a naformátovať. Zobrazovať sa potom bude tak, ako ho vidíte v HTML editore.

code-pretty

Advanced Find and Replace

Nájdi a nahraď je známa funkcia, ktorú využijete, ak napríklad potrebujete nahradiť jedno slovo alebo znak iným. Bežne to funguje tak, že keď chcete napríklad nahradiť slovo „Marek” iným slovom, tak to môžete urobiť len pre všetky tieto slová naraz. Toto rozšírenie vám zobrazí všetky slová, ktoré chcete nahradiť, v bočnom paneli a vy sa môžete rozhodnúť, ktoré nahradiť a ktoré nie.

replace

Diakritikovač

Už z názvu je jasné, o čo ide. Jednoducho označíte text bez diakritiky a toto rozšírenie ju doplní za vás. Funguje to celkom spoľahlivo, podľa autorov má rozšírenie 99 % úspešnosť.

diakritikovac

EasyBib Bibliography creator

Rozšírenie užitočné pre všetkých, ktorí píšu práce do školy a potrebujú v nich uvádzať aj bibliografiu. Stačí vyhľadať knihu podľa názvu, ISBN alebo kľúčových slov, vybrať štýl bibliografie a vložiť ju do dokumentu. Citovať môžete aj odborné články a webové stránky.

easybib

Kde rozšírenia nájdem?

Stačí si otvoriť nový dokument a v menu si vybrať položku Add-ons a potom kliknúť na Get Add-ons. Zobrazí sa vám zoznam všetkých rozšírení, v ktorých môžete vyhľadávať.

rozsirenia

Máte aj vy svoje obľúbené rozšírenia, ktoré som v článku nespomenul? Podeľte sa s nim v komentároch.

[mc4wp_form]

Autor: Marek Šulik

Baví a živí ho online marketing. Zaujíma sa o webovú analytiku, optimalizáciu pre vyhľadávače, použiteľnosť webových stránok a sociálne médiá. Okrem VISIBILITY pôsobí ako lektor v Truniversity a bratislavskom Impact Hube.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *