Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre používateľov Technológie

Pripojte sa na hosting priamo pomocou webového shellu, namiesto klasického FTP

Čoraz viac používateľov zdieľaného hostingu potrebuje pokročilé nástroje na správu alebo vývoj vlastného webu. Nie každý však vie, že jednoduchým riešením je webový shell. Pozrime sa na to, s čím všetkým vám môže pomôcť a ako funguje.

Webový shell prináša majiteľom bežných hostingov možnosť priameho prístupu na server namiesto pripájania na FTP. Pokročilá správa funguje prostredníctvom plnohodnotnej linuxovej konzoly. Po jej aktivovaní sa na 1 hodinu vytvorí kontajner, v ktorom je možné napríklad:

  • klonovať Git repozitáre
  • inštalovať PHP balíky cez Composer
  • spúšťať nad súbormi hostingu vlastné skripty
  • kopírovať dáta cez rsync
  • vytvárať odkazy (symlinky)
  • pracovať s WordPress cez WP-CLI a omnoho viac

Svoju konzolu si môžete aktivovať priamo v The Hosting dashboarde. Pozrite si príklady využitia spolu so sadou návodov.

Okrem webového rozhrania disponuje každý kontajner aj možnosťou priameho pripojenia cez SSH – prihlasovacie údaje a adresa servera s portom sa vám zobrazia v dashboarde po aktivovaní konzoly:

Ak sa cez SSH pripájate častejšie, určite oceníte možnosť pridania SSH kľúčov. Tieto na konkrétnom webe zotrvajú aj napriek deaktivácii kontajnera po jednej hodine. Rovnako sa zachová história príkazov a nastavenia rôznych programov, s ktorými v konzole pracujete.

konzola_websupport_3

Technická realizácia

Aktivácia konzoly spôsobí vytvorenie virtuálneho kontajnera na Shell serveri, ktorý má prístup k danému hostingu. V základnej verzii máte k dispozícii 256 MB operačnej pamäte a kontajner má životnosť 1 hodinu. Pokiaľ by ste konzolu chceli využívať na dlhodobé a pravidelné úlohy (Cron joby), k dispozícii máte aj platenú verziu v cene 1€/mesiac (bez DPH) pre doménu na ktorej je hosting. V konzole máte navyše limit 512 MB operačnej pamäte a nemenné čísla portov pre SSH pripojenie. Viac o aktivácii konzoly nájdete tu.

Na rozdiel od predošlej služby Shell, v tejto nemusíte hostingy pripájať cez sshfs – daný hosting je dostupný ihneď po aktivácii cez omnoho stabilnejšie NFS pripojenie súborového systému. Všetky súbory, ktoré vytvoríte alebo zmeníte v domovskom priečinku a na webe, zostanú zachované, no súbory na iných miestach budú zmazané pri deaktivácii konzoly. Odporúčame preto pracovať iba v domovskom priečinku.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

14 odpovedí na “Pripojte sa na hosting priamo pomocou webového shellu, namiesto klasického FTP”

Je tam podpora Pythonu a NodeJS? Či je to zase len pre PHP?

Odpovedať

Na zdieľanom hostingu zatiaľ nepodporujeme Python a NodeJS aplikácie, čiže sa cez webovú konzolu nedajú ani spravovať. Nie je ale vystavaná špeciálne pre PHP – ak nám v budúcnosti pribudnú tieto technológie, služba je na ne pripravená.

Odpovedať

HEH???
Akoze co tam chce mat henten Python, ako cez UWSGI? Na to treba uwsgi_pass v nginx a treba vedet kam to zatocit. Na to treba skripty, kere by sa o toto postarali. To neni tak jednoduche megnut na hosting ako PHP (5 min max).

Odpovedať

Co to je ten kontajner? XENova virtualka on demand vytvorena?

Odpovedať

Takmer, jedná sa o on-demand Docker prostredie. Jeho kontajnerová virtualizácia má oproti full/para virtualizácii omnoho nižšie nároky na prostriedky. Taktiež nepotrebuje prejsť boot procesom, preto je vytvorenie vlastného shellu otázkou pár sekúnd.

Odpovedať

Skor nanosekund.
Docker neni virtualizacia, a ani kontajner, moderny docker pouziva Linux Kernel Namespaces + CGroups.
Jediny flek, akym je oddeleny od realneho systemu („hosta“) je SELinux. A na to, aby isol SELinux, mosi byt bud s LVM, alebo vfs/dir block driverom nastartovany. Ten Overlay im este nejde, a BTRFS nepodporuje SELinux.
Bomba stastia!

Odpovedať

Áno, Composer je možné používať. Pri spracúvaní obsiahlejších balíkov môže ojedinele naraziť na 128 MB limit RAM, v takom prípade je potrebná Premium verzia konzoly s 256 MB – inak ale funguje bez problémov 🙂

Odpovedať

Konečne!!! Nástroj na správu webových projektov ako má byť v 2. desaťročí 21. storočia. Dúfam, že konečne budem môcť aj vo websupporte použiť automatizovaný deployment. Ak bude fungovať SSH remote access tak ako píšete a budem na to vedieť poštvať Ansible tak to bude topka!
Doterajšie Shell konto bolo nestabilné, sshfs nefungovali spoľahlivo – mountpointy sa odpájali.
Rovnako kvitujem aj použitie moderných technológii – docker containers 🙂 tak to má byť.
Idem to čo najskôr vyskúšať.

Odpovedať

No, tak to nevim ako to mali rozbite, ked sa odpajali mountpointy resp SSH bolo nestabilne, to potom asi bol vypaty qualification (alebo keepalive, ako tomu hovoria).
Docker som aj ja zacal tod ve firme (undisclosed) pouzivat, resp trepol som im to o hlavu, ze nech si to vyskusaju. Docker ma svoje nevyhody. Preto na Linuxe zatial len LXC bezi v „produkcii“.
Docker nema init, tam je pes zakopany, cize tam je problem, hocico tam clovek do toho megne, neni su logy, neni nist, secko treba nastavovat. To LXC clovek megne donutra virsh start ide to, konec, vybavene, hawQ

Odpovedať

Skvele! Na tuto feature sme cakali a robi websupport hosting vyrazne pouzitelnejsim. Dakujeme.

Odpovedať

No, to je ale hovadina. SSH ja este ke seckemu limitujem na jedneho uzivatela, ip rangy vo firewalli a este to cele s rate limitovanim novych pripojeni, tiez cez iptables firewall. To NEEXISTUJE, aby si covek otvarau nove vrata do servera. Jedine ak cez OpenVPN. To je moje riesenie, ak som niekde mimo „mojich ISP“ sieti. Napr v autobuse. Ale aj VPN je limitovany na RIPE adresy (teda aspon pokal si dobre pamatam).

Odpovedať

Ten mysqldump neplánujete pridať? Strašne by to pomohlo, nebolo by treba pisať vlastné skripty na dump veľkých databáz.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *