Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

To najlepšie z Photoshop CC 2015

Pred pár mesiacmi Adobe ohlásilo najnovší release celého Creative Cloud. Obsahuje veľa užitočných upgradov naprieč celým portfóliom produktov, ako Photoshop CC, Illustrator CC, Premier Pro CC, Indesign CC, Adobe stock a veľa ďalších.

My sme sa zamerali na Photoshop CC a vybrali pre vás funkcie, ktoré by ste mali určite vyskúšať.

1. Vytváranie a práca s artboardom

websupport_photoshop1

Môj osobný favorit medzi všetkými vylepšeniami, ktoré posledný release priniesol. Táto funkcia však nie je úplnou novinkou. Objavila sa už skôr v niektorých produktoch (InDesign, Illustrator…), preto si myslím, že viacerí budete mať predstavu, o čo ide. Teraz konečne pribudla aj do prostredia Photoshopu.

Táto funkcionalita určite poteší nielen webdizajnérov pri práci s responzívnym dizajnom, ale aj všetkých, čo pracujú s týmto nástrojom. Artboardy vnímam ako sofistikovanejšiu grupu, ktorú je dokonca možné konvertovať do smart objektu alebo vytvoriť z grup artboard. Medzi plochami môžete kopírovať, zdieľať obsah a môžete ich exportovať či už jednotlivo, alebo viaceré naraz. Viac vám určite napovie video nižšie.

|

Pre viac informácií čeknite oficiálny návod od Adobe

2. Rýchlejší a jednoduchší export

websupport_photoshop2

Táto funkcionalita úzko súvisí s vytváraním artboardov, o ktorých sme písali vyššie. My, verní fanúšikovia klávesovej skratku shift+alt+cmd+s (Save for web), si budeme musieť rýchlo zvyknúť na novú, i keď veľmi podobnú shift+alt+cmd+w (Export as). Keďže som bol zvyknutý na pôvodnú skratku, ktorá však nevie dobre pracovať s artboardmi, chvíľku mi trvalo pochopiť, ako to celé funguje. Trošku zvláštne je, že obe skratky (exporty) sú momentálne aktívne.

Ďalej pribudla možnosť jediným kliknutím exportovať jednu vrstvu kresliacu plochu alebo celý dokument. Zlepšila sa aj kompresia a pribudli pokročilé možnosti náhľadu zahŕňajúce veľkosť plátna a vylepšenú extrakciu zdrojov.

|

Pre viac informácií čeknite oficiálny návod od Adobe

3. Náhľady v zariadeniach iOS v reálnom čase

websupport_photoshop3

Ďalším užitočným vylepšením je doplnková natívna aplikácia pre iOS Adobe Preview CC. Umožňuje bezproblémovo pripájať zariadenia k aplikácii Photoshop cez USB alebo Wi-Fi a pozrieť si návrhy, keď na nich pracujete. Vďaka tejto aplikácii získate možnosť v reálnom čase sledovať presné kontextové náhľady svojich návrhov mobilných aplikácií a responzívnych webových lokalít na skutočných zariadeniach s iOS. Toto vám určite pomôže doladiť kompozíciu a veľkosti jednotlivých prvkov návrhu.

|

Pre viac informácií čeknite oficiálny návod od Adobe

Adobe Preview CC FAQ 

4. Aktualizácia obsahu pomocou prepojených zdrojov

websupport_photoshop4

Zdroje v službe Creative Cloud Libraries môžu byť teraz prepojené, takže keď dôjde k zmene zdroja, máte spolu s členmi svojho tímu možnosť aktualizovať daný zdroj v ľubovoľnom projekte aplikácií Photoshop, Illustrator alebo InDesign, kde je použitý.

Pre viac informácií čeknite oficiálny návod od Adobe

5. Zjednodušené a optimalizované používanie pre dizajnérov

websupport_photoshop5

Design Space (ukážka), nová elegantná funkčnosť aplikácie Photoshop CC (ktorá sa práve vyvíja), poskytuje špeciálny režim s novými interakciami a funkciami zameranými na dizajn. Redukujú počet kliknutí, pohybov myšou a rušivé prvky pre dizajnérov pracujúcich na návrhoch mobilných aplikácií a webových lokalít.

|

Pre viac informácií čeknite oficiálny návod od Adobe

6. Vyberte si spomedzi 40 miliónov obrázkov

websupport_photoshop7

Nová služba Adobe Stock umožňuje tiež vyhľadávať, licencovať a spravovať obrázky a videá bez licenčných poplatkov priamo z aplikácie Photoshop CC.  Na výber máte viac ako 40 miliónov zdrojov. Stačí si uložiť svoj výber do knižníc služby Creative Cloud Libraries a potom ho presunúť do projektu myšou.

Posledný release Creative Cloud bol naozaj bohatý na nové funkcionality a určite odporúčame vyskúšať niektoré z nich. Uľahčia vám prácu a ušetríte množstvo času. 🙂

 

Prehlaď noviniek

https://helpx.adobe.com/photoshop/using/whats-new.html

http://www.adobe.com/sk/products/photoshop/features.html

Porovnanie

http://www.adobe.com/sk/products/photoshop/versions.html

|

[mc4wp_form]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *