Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

ChatGPT: Na čo si dať pozor?

Umelá inteligencia a četboty začínajú zaberať čoraz viac priestoru v našich bežných rozhovoroch. Viete, čo je toľko skloňované ChatGPT, čo všetko dokáže a ako vymazať históriu vašich četov?  

Čo sa skrýva pod ChatGPT?

Ak ste ho už vyskúšali, viete, čo všetko dokáže. ChatGPT, dnes asi najznámejšia umelá inteligencia (AI), sa dostala do povedomia raketovou rýchlosťou. Vie nielen písať eseje, básne a kódy v programovacích jazykoch, písať e-maily, ale aj chatovať s vami ako kamarát. Vďaka tomu ide o najrýchlejšie rastúcu aplikáciu čo sa týka popularity na svete. Na testovanie verejnosťou bola vypustená v novembri 2022.

Čo je teda ChatGPT? Predstavte si super výkonný umelý mozog, ktorý má prístup ku všetkým informáciám na internete. Vie ich prečítať, analyzovať, kombinovať a vďaka tomu priniesť odpoveď na akúkoľvek otázku. A to v zlomkoch sekundy a dokonca aj s humorom. Ešte pred koncom minulého roka by to asi znelo ako sci-fi. Dnes je to realita, ktorú si môže vyskúšať každý.

ChatGPT je bezplatný četbot od firmy Open AI, ktorá využíva generatívnu AI. „GPT“ je skratka generative pre-trained transformer (doslovne preložiteľné ako generatívny predtrénovaný transformátor). Generatívna AI využíva matematické algoritmy v rámci procesov strojového učenia inšpirovaného na generovanie nových výsledkov, ktoré majú vyvolať dojem, ako by ich vyprodukoval človek svojou tvorivou činnosťou. 

Keď ChatGPT vytvára „fakty“

ChatGPT vie byť užitočným pomocníkom, avšak oplatí sa uchovať si kritické myslenie. O rizikách v skutočnom svete by mohli rozprávať istí americkí právnici, ktorí postavili svoje súdne podanie na rozhodnutiach súdov, ktorých zdrojom bol práve ChatGPT. Tento im na otázku, či určitý právny problém bol už súdne riešený, poskytol veľmi podrobné informácie o súdnych rozhodnutiach, ktoré riešili otázku presne tak, ako to ich klient potreboval. 

Právnici tieto súdne rozhodnutia predložili súdu a protistrana namietla, že sa nedajú nikde nájsť. Sudca im uložil predložiť dôkaz o týchto rozhodnutiach a právnici sa – prekvapivo – znovu obrátili na ChatGPT s otázkou, či si to nevymyslel. ChatGPT prišiel s tým, že si to ešte raz overil, súdne rozhodnutia sú pravé a dokonca im poskytol ich podrobný obsah.

A ak ste sa dovtípili, že žiadne z tých rozhodnutí neexistovalo, vaša intuícia neklame. ChatGPT si tieto rozhodnutia kompletne vymyslel. Tento jav sa nazýva AI halucinácie

Pritom sa stačilo pozrieť na Najčastejšie kladené otázky (FAQ) na stránke OpenAI. Spoločnosť v nich otvorene priznáva, že ChatGPT môže produkovať nesprávne výsledky, lebo má obmedzenú dátovú bázu, a  aj to predovšetkým z dát do roku 2021. 

V júni majú právnici čeliť súdnym dôsledkom svojho konania. Držme im palce.

Na druhej strane, dánska premiérka otvorene priznala, že jej prejav v máji tohto roku v dánskom parlamente nepísal človek. Vytvoril ho ChatGPT. Prejav bol plný vzletných fráz a zrejme nikto z prítomných nemohol rozlíšiť, že ide o výsledok práce počítača.  

Na mieste je položiť si otázku, ako budeme my ľudia v budúcnosti vedieť rozoznať, čo už nie je výtvorom človeka?

Pozor na citlivé údaje

Keď je niečo zadarmo, takmer vždy platí, že cenou za službu sú naše dáta. Inak to nie je ani v ChatGPT. Spoločnosť OpenAI ukladá na svojich serveroch všetky konverzácie, ktoré s ChatGPT máte. OpenAI, podľa ňou zverejnených informácií, analyzuje všetky čety. Údajne pre kontrolu súladu s pravidlami OpenAI a pre vývoj jej systémov. 

Inými slovami, svojimi informáciami trénujete ChatGPT.

Spolu s tým OpenAI zbiera tiež ďalšie vaše údaje, najmä tie, ktoré uvediete pri vytvorení účtu, IP adresu, informácie o vašom zariadení, na ktorom ChatGPT používate, ako aj platobné údaje.

Hoci vaše konverzácie zatiaľ nie sú zdieľané pre marketingové účely, určite využívajte tohto četbota s plným vedomím, že nič nie je súkromné a v konverzácii s ním „nie ste sami“. 

Uvedené platí o to viac, že ChatGPT už má za sebou aj úniky dát. Jeden bug (chyba) v jeho kóde v marci tohto roku dokonca spôsobil, že niektorí používatelia mohli vidieť históriu konverzácií s ChatGPT iných používateľov. Odhalené dáta obsahovali aj platobné údaje používateľov. 

Ako vymazať konverzácie s ChatGPT?

Hoci vývojári ChatGPT už objavené chyby opravili, nikto nevie zabrániť ďalšiemu úniku údajov v budúcnosti. Nezabudnite preto na zlaté pravidlo internetu. Zdieľajte len nevyhnutné údaje. A vždy len s preverenými aplikáciami. 

Ak ste predsa len v konverzáciách s ChatGPT použili niečo „citlivé“, či už údaje o svojom zdraví, rodine, alebo biznise, môžete požiadať OpenAI o výmaz vašich dát. Takto je možné vymazať len celú vašu históriu četov. 

Ak sa prihlásite a vymažete svoju históriu z účtu vy, nebude vám už v účte dostupná. Všetky informácie však ostávajú naďalej na serveroch OpenAI ešte 30 dní a neviditeľné budú len pre vás. Potom môžu byť definitívne vymazané alebo anonymizované a ďalej použité na vývoj systémov.

Ak chcete vymazať svoju históriu úplne, musíte zrušiť svoj účet.

Zrušenie ChatGPT účtu

Ak máte ChatGPT účet (či už Free alebo Plus), od apríla si viete účet zrušiť týmto spôsobom:

  1. Prihláste sa do ChatGPT účtu.
  2. Kliknite na Settings (Nastavenia).
  3. Kliknite na Data controls (Administrácia dát) a Delete account (Zmazať účet). Potvrďte.

V tomto prípade nemôžete použiť ten istý e-mail a telefónne číslo v novom ChatGPT účte.  

Zrušenie Open AI účtu

Ak nemáte ChatGPT účet, je potrebné zrušiť váš OpenAI účet týmto postupom:

  1. Prihláste sa do svojho OpenAI účtu.
  2. Kliknite na Help (Pomoc) a vyberte Send us a message (Pošlite nám správu). 
  3. Z ponúknutých možností vyberte Account Deletion (Vymazanie účtu). Potvrďte. 

Vymazanie by malo trvať cca 1 až 2 týždne. Následne si môžete zriadiť nový účet, tentokrát bez citlivých dát. Vaše mobilné číslo však môžete použiť len pre 2 unikátne Open AI účty.

Nechcete byť súčasťou vývoja?

Ak si nechcete vymazať účet, ale ani nechcete, aby vaše konverzácie boli použité na trénovanie ChatGPT, máte možnosť sa voči tomu ohradiť. Treba však vyplniť online formulár na stránke OpenAI, odoslať, a dúfať, že to OpenAI myslí vážne.

Poznámka: Tento článok nie je ani sčasti napísaný ChatGPT. 😊 

Vypočujte si na záver podcast o živote mladého slovenského výskumníka Jakuba:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *