Preskočiť na obsah
Kategórie
Freeweb Pre používateľov

Web pomáha hercom so zrakovým znevýhodnením komunikovať s divákmi a získavať podporu

S cieľom hrať a vystupovať pred publikom založili slabozrakí a nevidiaci herci pred dvanástimi rokmi Divadlo Zrakáč. Príležitosť hrať v divadelných predstaveniach im prináša radosť, a zároveň zaujímavým a názorným spôsobom odhaľuje príbehy z každodenného života zrakovo znevýhodnených.

Dôležitú úlohu v komunikácii Divadla Zrakáč s divákmi hrá ich vlastný web. Ako hovorí Stanislav Sokol, ktorý v divadle pôsobí ako herec a zároveň je aj administrátorom divadelnej webstránky: „Od začiatku sme pociťovali potrebu prezentovať sa aj v online priestore. Dať o sebe a svojich aktivitách vedieť širšej verejnosti. Naša záľuba v hraní a práca pri nácviku hier by nemala zmysel bez obecenstva, ktoré sa o nás musí najprv dozvedieť. A web je v dnešnej dobe jedným z najúčinnejších prezentačných nástrojov.“

Webstránka na úrovni vďaka Freewebu

Na začiatku vyskúšali bezplatné služby, ktoré poskytujú jednoduché weby s minimom nástrojov. Chvíľu tieto riešenia plnili základný účel byť online. „Skoro sme zistili, že v našich požiadavkách prekračujeme limity týchto webstránok. Chceli sme slušne vyzerajúci web, ktorý nás bude prezentovať na primeranej úrovni,“ hovorí Sokol. Vtedy sa objavila možnosť zapojiť sa do programu Freeweb od Websupportu. Prihlásili sa a uspeli. S programom majú výborné skúsenosti. „Za túto službu na úrovni sme veľmi vďační. Vždy nás podržali a podporujú nás v online už niekoľko rokov,“ dopĺňa. V rámci Freewebu využívajú The hosting zadarmo.

Zdroj informácií a nástroj na získanie podpory

Vytvorenie webu bolo podľa slov Stanislava Sokola jednoduché. Najviac času zabrala príprava obsahu, ktorý neustále dopĺňajú a aktualizujú. Elegantná, prehľadná webstránka činnosti divadla veľmi pomohla. Čitateľ na nej nájde novinky z divadelnej kuchyne spolu s informáciami o čase a mieste najbližších predstavení. K dispozícii sú tiež fotografie z vystúpení a iných aktivít. Na webe sú zhromaždené aj odkazy na médiá a online portály, ktoré o divadle píšu. Nechýba tiež predstavenie jednotlivých členov divadla a repertoár. 

Webstránka slúži divadlu nielen ako zdroj informácií, ale aj ako nástroj na získanie podpory cez možnosť darovania 2 % z dane. Skrátka, bez webu si svoj divadelný život v Divadle Zrakáč nedokážu predstaviť.

Nová divadelná hra a atraktívnejší web

Divadelníci z Divadla Zrakáč pokračujú vo svojich aktivitách, začínajú skúšať novú hru a rozvíjajú spoluprácu so Slovenským národným divadlom, ktoré im poskytuje priestor na skúšanie a realizáciu predstavení. Rozširovať chcú aj obsah svojho webu a obzerajú sa po nových WordPress nástrojoch, ktoré by im pomohli zatraktívniť webstránku. 

Iným neziskovým organizáciám Stanislav Sokol z Divadla Zrakáč určite odporúča žiadať o podporu v rámci programu Freeweb. Podľa jeho slov je to skvelá možnosť, ako sa odprezentovať v online priestore za skvelú cenu. Jediné, čo je potrebné investovať, je čas. 

Vypočujte si na záver podcast o programovaní:

Autor: Elena Bročková

Rada číta a ešte radšej píše príbehy. Venuje sa PR, copywritingu a tvorbe komunikačných kampaní. Vo voľnom čase ju stretnete v prírode s paličkami v ruke (nordic walking), v kuchyni pri kváskovaní alebo s obľúbenou knihou v ruke. Motto: „Človek si občas musí poradiť sám.“ Agatha Christie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *