Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

Ako zistiť, či konkrétny e-mail existuje? (super tipy)

Určite ste si sami všimli, že phishing a spam neustáva. A je čoraz prefíkanejší. Môžete tisíckrát počuť „Neklikajte na podozrivé odkazy“, „Neotvárajte neznáme e-maily“ alebo „Neodpovedajte neznámym adresátom“, ale poznáte to. Niekedy to vyzerá tak dobre, že si skrátka musíte overiť, či to nie je pravda.

Ak vám v schránke zasvieti Prišiel vám balík, o 2 dni ho pošleme späťalebo Obnovte si svoju doménu teraz, či „Náš klient zdedil 2 milióny eur a potrebujeme pomoc s prevodom“, môže sa stať, že zapochybujete a chcete odpovedať. Prístup v zmysle riešiť veci ihneď je jednoznačne správny, netreba však zabudnúť na opatrnosť. 

V tomto článku sme vám dali niekoľko super tipov, na čo si dať pozor, aby ste phishing odhalili rýchlo a hodili ho tam, kde patrí – do koša, ideálne cez shift+del (teda trvalé vymazanie). Ak je to lepší prípad, nemusí ísť o phishing, ale o spam, ktorý môže byť neškodný, ale je otravný a zahlcuje vám schránku.

V prvom rade si treba uvedomiť, že e-mailová adresa, z ktorej vám podozrivý e-mail prišiel, môže byť kompletne falošná. Dá sa to zariadiť relatívne jednoduchým spôsobom, vďaka čomu môžete vidieť ako odosielateľa kohokoľvek, vrátane vašej vlastnej e-mailovej adresy.

Niektorý z neznámych e-mailov môže byť na druhej strane aj skutočný. Môže to byť ponuka zaujímavej práce alebo dobrej obchodnej príležitosti. Preto môže byť užitočné vedieť, ako rýchlo a jednoducho zistiť, či vôbec existuje e-mailová adresa, z ktorej vám neznámy e-mail prišiel. 

Ako zistiť, či e-mail existuje?

1. Použite niektorý z online checker-ov

A to úplne jednoducho. Na trhu je ich niekoľko, niektoré sú zadarmo a umožnia vám rýchle overenie, či e-mailová adresa vôbec existuje. Vyskúšajte napríklad:

Rýchle overenie 

Pri tomto jednoduchom nástroji máte zadarmo 5 vyhľadaní za 1 hodinu. Kľudne použite aj tento s jednoduchým výsledkom OK alebo BAD. Pre viac vyhľadávaní si musíte vytvoriť účet. 

Systém G-suite tool poskytuje 3 úrovne verifikácie, ktoré sľubujú až 95% presnosť výsledku. Ak e-mail existuje, dostanete výsledok VALID EMAIL ADDRESS

Hromadné overenie

Zerobounce vám umožní zadarmo až 100 verifikácií e-mailov mesačne. Pre marketérov je aj platená verzia, prípadne môžete využiť aj platený nástroj Formget, Debounce, Emailchecker alebo Bounceles, či mnohé iné. Podrobnejší výpis informácií o adrese vám zadarmo ukáže nástroj od Verifalia, kde si po vytvorení účtu môžete overiť celý adresár e-mailov.

Pre pracovné e-maily

Ak si chcete zadarmo overiť akýkoľvek pracovný e-mail, Hunter.io je na to určený.

2. Overte si IP adresu

Znie to možno zložito, ale je to jednoduchšie, ako si myslíte. Stačí si len otvoriť zdroj doručeného e-mailu (niekde sa označuje ako Vlastnosti alebo Zdrojový kód alebo Zobraziť hlavičku e-mailu alebo Správa-značky alebo Zobraziť pôvodnú správu) a nájsť číslo IP adresy pri Received: from, teda Doručené od

Následne si IP adresu skopírujte a overte si ju v niektorom z online nástrojov určených na geolokáciu IP adries. Ak vyhodí krajinu, ktorá je podozrivá, resp. z ktorej by ste e-mail neočakávali, tak na taký e-mail radšej neodpovedajte. Ak vyhodí Nitriansky kraj a poskytovateľa internetu (ISP) Slovak Telekom, asi nepôjde o spam z Nigérie a e-mail by mohol byť skutočný.

Nevýhodou tohto spôsobu je, že nie vždy sa viete dopátrať k tejto IP adrese (ak bol napríklad e-mail odoslaný z webového rozhrania namiesto e-mailového klienta) a nie vždy vám vie zobrazená krajina napovedať, či ide o skutočný e-mail alebo máte zbystriť pozornosť. Spam alebo phishing totiž môže prísť aj z Českej republiky. Buďte preto napriek všetkému opatrní.

3. Overte si dohľadateľnosť

Dnes nájdete na internete takmer všetko. Keď vám volá neznáme číslo, jednoducho si ho vyhľadáte na internete. To isté urobte aj s neznámou e-mailovou adresou. Skrátka ju len zadajte do vyhľadávača a čakajte, čo vám vyhodí. 

Ak je to pracovný e-mail, s najväčšou pravdepodobnosťou ho nájdete na webe firmy. Súkromný e-mail môže byť spojený s účtom na sociálnej sieti. Ak je to adresa, z ktorej chodí spam, aj to môžete nájsť medzi recenziami na rôznych fórach. Alebo tam jednoducho zavolajte.

Ak vám na e-maili záleží, skrátka zdvihnite telefón a zavolajte do firmy, ktorá vám ho poslala. Ak číslo na internete dohľadáte a nepôjde o dlhé číslo s neznámou predvoľbou, môžete si tak ušetriť čas overovaním informácií na internete. Najmä ak vo finále prídete na to, že ide o headhuntingovú alebo HR agentúru, ktorá má pre vás neodolateľnú pracovnú ponuku. 

Vypočujte si na záver skvelý podcast o tom, ako sa lovia hackeri:

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

Jedna odpoveď na “Ako zistiť, či konkrétny e-mail existuje? (super tipy)”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *