Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

Aký obsah by ste radšej nemali posielať e-mailom?

Čo má spoločné list v obálke a e-mail? Odpovedali by ste, že je to to isté? V tom prípade si určite prečítajte nasledujúci článok.

Pravda je totiž taká, že väčšina e-mailov sa omnoho viac ponáša na pohľadnicu, než na uzavretý list v obálke. Nedostatočne zabezpečený e-mail môže otvoriť cestu ku krádeži a zneužitiu vašich údajov, identity, prístupu do banky alebo do iných účtov.

Ako sa teda správať tak, aby ste znížili riziko narušenia bezpečnosti e-mailovej komunikácie?

Píšte obsah e-mailov obozretne

Napísali by ste výšku vášho platu alebo heslo do internet bankingu na pohľadnicu? Veríme, že nie. Rovnako preto pristupujte aj k e-mailu. Ak potrebujete posielať citlivé informácie, využite radšej zaheslovaný súbor RAR či niektoré z šifrovaných komunikátorov alebo e-mailových služieb. Tipy nájdete na konci tohto článku.

Evergreen o silnom hesle

Už to poznáte. Z každej strany počúvate, ako je dôležité dávať si pozor na bezpečnosť hesla. Áno, je to potrebné. Preto opakujeme – majte dostatočne silné heslo, ktoré: 

  • by malo mať minimálne 8 znakov, veľké a malé písmená, číslice, špeciálny znak
  • pre každú službu by malo byť jedinečné heslo 
  • nemalo by obsahovať tzv. slovníkové slová, aby ich nebolo možné ľahko uhádnuť v slovníkovom útoku

Použite niečo, čo viete len vy a „zašifrujte“ to spôsobom, ktorý poznáte len vy. Šifrovanie môže spočívať vo vynechaní samohlások v slove, čím heslo pre nezainteresovaného človeka vyzerá ako náhodný zhluk písmen. Vďaka tomu si ho budete vedieť lepšie zapamätať. 

Napríklad: Zoberme si, že si chcete vytvoriť heslo do pracovného e-mailu v novej práci. Vetu „Čoskoro budem riaditeľ“ viete premeniť na heslo cskrbdmrdtl a pridáte náhodné číslo, ideálne na začiatok hesla, lebo na koniec ho pridávajú všetci. Tiež pridáte špeciálny znak, ktorý sa vám ľahko hľadá na klávesnici. Vo finále môže heslo vyzerať takto: 14cskrbdmRDTL@.

Silné, bezpečné heslo, ktoré len tak nezabudnete.

Ak sa predsa len obávate zabudnutia hesla, využite iné spôsoby zabezpečenia prístupu, napríklad biometrické alebo passwordless prihlasovanie. Alebo zvoľte bezpečného password managera, resp. aplikáciu na správu hesiel. Tá vám pomôže zorganizovať váš online svet, vytvorí, skontroluje a zapamätá si bezpečné heslá, a neprihlási vás do podvodných stránok.

Dvoj(viac)faktorová autentizácia (2FA)

V každej e-mailovej schránke a účtoch, ktoré to umožňujú, si zapnite 2FA. Áno, otravné, ale máte pod kontrolou, že sa do svojho účtu prihlasujete len vy. To platí aj pre váš účet vo Websupporte.

Keď ho máte zapnuté, útočník neprenikne do vášho účtu, aj keby vedel prihlasovacie meno aj heslo. Viac k 2FA sa dočítate v našom článku.

Používajte kvalitný bezpečnostný softvér

E-mailové schránky väčšinou mávajú zabudovanú základnú funkciu antispam. Určite sami viete, že nie vždy funguje dostatočne. 

Preto dnes mnohé bezpečnostné softvéry bežne obsahujú okrem antivírusovej kontroly aj pokročilé funkcie antispam a anti-phishing. Prečo je phishing nebezpečný a ako sa chrániť, ste sa už dozvedeli v našom článku. Taktiež už viete, čo je spam a ako nespamovať.

Investovať do kvalitného bezpečnostného softvéru sa oplatí čím ďalej tým viac, keďže sa v podstate celý život väčšiny z nás postupne prenáša do digitálneho sveta. Buďte preto obozretní a radšej od začiatku myslite na prevenciu. Ak ste to ešte neurobili.

Majte „spamový“ e-mail

Nikdy sa neprihlasujte do rôznych služieb, účtov a newsletterov prostredníctvom e-mailu, ktorý používate na „seriózne“ veci, napríklad na ktorý vám posielajú výplatné pásky, výpisy z účtov a cez ktorý komunikujete s lekárom či bankou.

E-mail je dnes brána do rôznych možných internetových služieb a účtov. Ak používate len jeden, tak sa vystavujete riziku ohrozenia všetkých účtov, do ktorých sa cez tento e-mail prihlasujete.

Vytvorte si preto jeden alebo viac freemailov, ktoré budete používať len na newslettere a ako prihlasovacie meno do rôznych služieb, kde nechcete prezradiť vašu identitu. Ak vám takýto e-mail niekto hackne, ani nezdvihnete obočie. 

Naopak, seriózny e-mail si vždy chráňte a zadávajte ho len tam, kde je to nevyhnutné.

PRO TIP: Vyskúšajte bezpečnejšie e-mailové služby

Hoci veľa ľudí bežne používa freemaily typu Gmail či Yahoo!, ak chcete komunikovať naozaj bezpečne a ideálne stále bezplatne, zvoľte radšej e-mailové služby, ktoré dbajú na vysokú bezpečnosť nielen obsahu e-mailov, ale aj kontaktov a kalendára.

Výbornými príkladmi takýchto služieb sú napríklad švajčiarsky ProtonMail, ktorý vyvinuli špecialisti z CERN-u, nemecká Tutanota alebo belgický Mailfence, ktoré ponúkajú bezplatnú verziu šifrovanej e-mailovej služby a komfort plne anonymnej a vysoko bezpečnej e-mailovej schránky. Tak ako všetky šifrované e-mailové služby, vaše údaje ani obsah e-mailov nemonitorujú, nepredávajú tretím stranám a ani nevyužívajú vašu e-mailovú schránku na zobrazovanie reklám.

Máte nejaké svoje tipy, ako na bezpečný e-mail? Podeľte sa s nimi v komentároch nižšie.

Vypočujte si na záver podcast o tom, ako môžu firmy bojovať proti kybernetickým útokom:

Pôvodný článok napísala Simona Uhrinová 24.6.2021. Tento starší článok sme s menšími úpravami aktualizovali. 

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *