Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

Ako si vytvoriť vlastnú webstránku

Vlastná webstránka je nástroj, s ktorým si môžete jednoducho a rýchlo vytvoriť webovú stránku alebo jednoduchý e-shop. A to bez znalosti programovania. V úvodnom nastavení si vyberiete rozloženie a následne môžete zmeniť obrázky a texty za vlastné.

Každý si dokáže „vyklikať“ stránku

Tvorba webu, e-shopu alebo blogu je veľmi jednoduchá a preto je určená pre každého, kto potrebuje vytvoriť vlastnú prezenčnú stránku, jednoduchý e-shop alebo blog a nechce využívať služby webdeveloperov. So službou Vlastná webstránka dokáže web vytvoriť cukrárka, kaderníčka, právnik, ale aj firma.

Vlastná webstránka však nie je určená pre vytváranie komplexných webov, ktoré si vyžadujú funkcie na mieru.


Ako to funguje

Všetky balíky Vlastnej webstránky ponúkajú úvodné nastavenia, kde si môžete vybrať z predom pripravených zameraní, dizajnu a rozloženia. Následne môžete vkladať alebo presúvať princípom drag&drop rôzne widgety (miniaplikácie) ako obrázky, prezentácie, nadpisy, textové polia, tlačidlá a pod.

Ukážka vkladania widgetov

Vlastná webstránka je zameraná na jednoduchosť tvorby a úpravy stránky. Stránku si môžete poskladať ako skladačku vďaka widgetom, ktoré služba ponúka, za pár minút. Vaša stránka bude responzívna na všetkých zariadeniach – desktope, mobile aj tablete.

Balík Osobná verzia slúži pre vybudovanie portfólia, osobnej stránky alebo blogu. V tomto balíku nechýbajú základné widgety ako sú kontaktné formuláre, ikony sociálnych sietí, galéria.

Balík Biznis je určený pre náročnejších zákazníkov, ponúka možnosti vybudovania jednoduchého e-shopu, ktorého súčasťou sú online platby a v administrácii nechýba prehľadné spracovanie objednávok. Tento balík podporuje aj vytvorenie viacjazyčnej stránky.

Jednoduché nastavenie

Po vstupe do editora si ako prvé vyberáte zameranie vašej stránky. Na základe tohto výberu služba vyberie zodpovedajúce profi obrázky a texty. Následne si zvolíte dizajn farby a font (písmo). Dizajn môžete upraviť aj neskôr na ľubovoľné farby a takisto môžete vybrať font. Posledným z úvodných nastavení je výber rozloženia stránky. Po úvodnom nastavení môžete priamo v editore obsah ďalej upravovať podľa svojich potrieb a fantázie.

Ak vám žiadne z vopred pripravených zameraní nevyhovuje, môžete si zvoliť ľubovoľné a upraviť podľa vlastnej fantázie. Šablónu z akéhokoľvek zamerania môžete zmeniť na vlastnú jednoduchými nastaveniami.


Oddeľovač tvaru a animácie

Vzhľad vašej stránky viete meniť pomocou platformy – novej funkcie Oddeľovač tvaru. Oddeľovače tvarov zvyšujú atraktivitu webovej stránky pre jej návštevníkov. Pridanie nového tvaru na rozdelenie každej sekcie je rýchly spôsob, ako vytvoriť vizuálne pútavé stránky.

Ukážka oddeľovača tvaru.

Ďalšia funkcia, ktorá pomôže vytvoriť z vašej stránky profi vyzerajúci web, je animácie. Vlastná webstránka ponúka na výber medzi efektami Zobrazenie a Prílet.

Ukážka animácii.

Ako pridať a editovať obsah

Jednotlivé časti obsahu môžete upravovať cez miniaplikácie (widgety). Jednoduchým stlačením tlačidla máte možnosť pridať novú miniaplikáciu a presunúť ju na stránku. Vložiť môžete aj predpripravený obsah – ide o samostatné sekcie stránky, napr. textové a obrázkové bloky, galérie, kontaktné sekcie obsahujúce mapu, cenové tabuľky a pod. Tieto predpripravené časti môžete jednoducho na stránku vložiť a upraviť ich texty na vlastné.

Stránka sa v editore zobrazuje rovnako, ako bude vyzerať aj reálne, samozrejme mimo tlačidiel slúžiacich pre úpravu. Stránku si môžete kedykoľvek skontrolovať cez funkciu Náhľad. Ten vám ukáže, ako bude váš web vyzerať na desktope, ale aj na tablete alebo mobilnom telefóne.

Vlastná webstránka je plná funkcií a možností nastavenia, vďaka ktorým môžete vytvoriť profi stránku za pár minút. Ak tieto funkcie nestačia, viete pridať aj vlastné alebo externé, ako sú pop up okno, vrátenie na začiatok, online chat a veľa ďalších cez widget Externý obsah alebo vložiť vlastný script do tela a hlavičky stránky.


Sledovanie návštevnosti

Vlastná webstránka obsahuje jednoduchý informačný panel, ktorý vám umožní okamžité zobrazenie údajov o návštevníkoch.

Môžete si prezrieť týždenné, mesačné a ročné údaje o zobrazeniach stránok a návštevách. Stačí, ak si túto funkciu povolíte priamo v editore.

Ukážka prehľadu návštevnosti.

Sledovanie návštevnosti stránky je možné aj pomocou služby Google Analytics. Ide o službu zdarma od spoločnosti Google a na vytvorenie vám stačí Gmailová schránka.


SEO nastavenia

Vlastná webstránka ponúka základné SEO nastavenia, ako je názov stránky, popis a kľúčové slová, ktoré môžu vyhľadávače využívať a kompresia obrázkov. SEO nastavenie je možné aj pre jednotlivé stránky. Ak vám tieto nastavenia nestačia, pozície vo vyhľadávaní si viete vylepšiť aj cez externú službu easySEO.


Viacjazyčná stránka

Vlastná webstránka vo verzii Biznis ponúka možnosť viacjazyčnej stránky. Môžete si zvoliť prednastavený jazyk, teda jazyk stránky, ktorá sa bude načítavať po zadaní domény. A postupne môžete pridávať ďalšie. Každá jazyková mutácia sa spravuje samostatne, môže mať vlastné podstránky, aj vlastné widgety. Štýl stránky ako farby, písmo, atď. je pre všetky jazyky rovnaký. V pravom hornom roku pribudne vlajočka príslušného jazyka.

Viacjazyčnú stránku je možné aplikovať len pre obsah vytvorený cez editor. Blog a Eshop je aktuálne možné mať len v jednom jazyku.


Blog a Eshop

Blog – Prilákajte viac návštevníkov pravidelným prispievaním obsahu na vašu stránku. Vytvorte si blog a píšte o veciach, ktoré vás zaujímajú. Vytvoriť nový článok je naozaj jednoduché, pri písaní môžete priamo do textu vkladať obrázky. Článok môžete zverejniť jedným klikom, prípadne ho uložiť ako nepublikovaný a zverejniť neskôr. Obľúbenou funkciou je aj import článkov vo formáte xml.

Eshop – V sekcii Obchod vykonáte prvotné nastavenia ako je spôsob platby, preprava a môžete pridávať jednotlivé produkty. Dôležitou funkciou je sledovanie zásob a pridania rôznych variácii jedného produktu, ako sú farba, veľkosť a pod. Vaši zákazníci a ich návštevníci webových stránok môžu využívať widget Kôš priamo v menu na webe. Zákazníci si tak môžu zobraziť položky vo svojom koši odkiaľkoľvek na stránke.

Vlastná webstránka aktuálne ponúka 4 platobné možnosti – bankový prevod, dobierku, PayPal a platobnú bránu 2Checkout (platba online kartou).

Ukážka košíka.

Autor: Veronika Konečná

Senior Support Agent/Project Specialist/Vlog Moderator

2 odpovede na “Ako si vytvoriť vlastnú webstránku”

No s touto gramatikou to asi nezvládneš ani keď si cukrárka, kuchárka, alebo upratovačka… 😂 Myslím, že aspoň nejaké minimálne znalosti sú potrebné a jedna z nich je vedieť zapnúť počítač, vedieť čítať, písať, hľadať a preklikať sa k tvorbe webu… 😂😂😂😉

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *