Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné

3 nové funkcie a väčší komfort pre používateľov virtuálneho servera

Prečítajte si o novinkách, ktoré ponúkajú používateľom virtuálneho servera (VPS) o veľa väčší komfort, ako doteraz. Uľahčujú aktivity, pri ktorých musela byť doteraz súčinná aj technická podpora a z pohľadu zákazníkov išlo o veľmi žiadané funkcie. Všetky vznikli počas 36 hodinového hackathonu v septembri. 

Funkcie sú dostupné vo Webadmine v prehľade služby Virtuálny server ako Údržba VPS. Sú určené pre skúsenejších používateľov, ktorí potrebujú väčšiu kontrolu nad virtuálnym serverom. Konkrétne ide o tieto:

Reset hesla

Je vhodný v prípade, že pre prihlásenia na server nepoužívate SSH kľúče (čo je z pohľadu bezpečnosti preferovaný spôsob prihlasovania), ale heslo je možné si nastaviť pre root-a nové. Pre správne fungovanie je potrebné aby na serveri boli naše deployment kľúče. Ak myslíte, že v budúcnosti túto funkcionalitu využijete, odporúčame ich pridať podľa návodu v KB.

Reinštalácia OS

Operačný systém virtuálneho servera je teraz možné preinštalovať na inú distribúciu, resp. operačný systém. Pri reinštalácii vám zostane zachovaný názov servera, jeho verejná IP adresa a hardvérová konfigurácia. Ide o deštruktívnu operáciu bez možnosti návratu späť, počas ktorej sú zmazané všetky dáta na serveri. Preto vám odporúčame vykonať zálohu dát a konfigurácie servera pred samotnou reinštaláciou.

Režim obnovenia

Virtuálny server je možné nabootovať v režime obnovenia. Vtedy je spustený upravený systém, ku ktorému je disk vášho servera pripojený. To umožňuje vykonávať nad dátami napríklad údržbové operácie, ktoré nie sú možné za behu priamo z disku. Typickým príkladom je obnova súborov, uvoľnenie diskového priestoru, úprava štartovacích skriptov a podobne.

Vo všetkých prípadoch ide o operácie, ktoré majú priamy dopad na VPS, preto odporúčame používať ich obozretne. Ak vás nové možnosti potešili, dajte nám vedieť. 

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Jedna odpoveď na “3 nové funkcie a väčší komfort pre používateľov virtuálneho servera”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *