Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie

Blockchain sa postupne stáva hlavnou ingredienciou budúcnosti cloudu

Cloud je jednou z najdôležitejších technológií súčasnej doby. Skladovanie dát a ich vzájomné upravovanie medzi používateľmi na sieti je, samozrejme, len jedna z funkcií, ktoré cloud v súčasnosti poskytuje. Spolu s rôznymi výhodami a množstvom funkcií však prichádzajú aj viaceré hrozby, ktoré už dlhý čas trápia spoločnosti po celom svete. Viaceré z nich by pritom mohla vyriešiť technológia blockchainu.

Stručná história a porovnanie cloud technológií a prístupu.

Bezpečnosť

Problémy s bezpečnosťou na cloude snáď nie sú novinkou pre nikoho. Za najväčší problém je pritom považovaný hlavne neoprávnený prístup k citlivým alebo súkromným dátam. Level komplexity cloudu spravil z tejto technológie obľúbený cieľ útočníkov po celom svete. Viacerí odborníci navyše poukazujú práve na limity cloudových služieb. 

Je dosť pravdepodobné, že so stúpajúcimi nárokmi firiem na bezpečnosť sa postupne stanú mnohé cloudové služby nepoužiteľné – jednoducho nebudú spĺňať ich požiadavky na ochranu dát.

K tomuto sa pridajú aj problémy s infraštruktúrou. Príkladom môže byť skladovanie dát mimo EÚ. Rôzne regulácie ako GDPR spôsobili, že niektoré cloudové služby nespĺňajú požiadavky na bezpečnosť. Dôraz na to, že s dátami nebude manipulované, bude ešte dôležitejší.

Decentralizované prístupy k dátam

Organizácie si uvedomujú, že decentralizovaný prístup môže byť pre ne omnoho efektívnejší. Jednou z najväčších tém, ktorá sa spája s cloudom, je IoT. Je to najmä aj kvôli skutočnosti, že budúci rok počet IoT zariadení prekročí hranicu piatich miliárd. Väčšina z týchto produktov v súčasnosti využíva riešenia založené na Edge. Služby Edge používajú mix peer-to-peer sietí, lokálneho cloudu, distribuovaných dátových úložísk a ďalších riešení. 

Edge pomáha zlepšovať kompresiu dát, ich transfer a zredukovať šírku pásma. Fog computing takisto, pravdepodobne, prejde zmenou, keď sa počítače, servery a smartfóny postupne premenia na uzly schopné uchovávať dáta a vykonávať výpočty pre ostatných, čím sa umožní širšie využite IoT aplikácií.

Vyskúšajte naše cloudové IaaS riešenie pre vašu infraštruktúru ešte dnes – vysoká dostupnosť a škálovanie sú samozrejmosťou.

Blockchainové riešenia a pár príkladov

Ako to teda využiť v praxi? Výpočtové platformy, ktoré zdieľali výkon, existujú už dlhé roky. Ich najväčší problém sa ukazuje práve pri škálovaní. Pri týchto riešeniach existuje závislosť na centrálnom uzle, ktorý distribuuje a manažuje úlohy, takže sa stretáva s podobnými problémami ako centralizované architektúry. Zároveň existujú aj rôzne problémy so správnou verifikáciou vykonanej operácie. 

  • Namiesto toho, aby úložisko centrálne spravovala nejaká spoločnosť, sú dáta uložené na decentralizovanej blockchainovej sieti. 
  • Blockchain je open-source a nijaká spoločnosť dáta nekontroluje.
  • V porovnaní s centralizovanými sieťami predstavuje decentralizované cloudové úložisko nie stovky, ale milióny počítačov/serverov.
  • Cena je v porovnaní s centralizovanými možnosťami nižšia a dostupnosť sietí vyššia.
  • Dáta sú zašifrované a každý používateľ kontroluje svoje vlastné šifrovacie kľúče, čo robí z blockchainového konceptu bezpečnostnú pevnosť.

Príklady takýchto systémov:

Záver

Decentralizované siete sú ešte stále na začiatku. Očakávania od nich sú však veľmi vysoké. 

Minulý rok veľkí hráči na trhu cloudu potvrdili záujem o technológiu blockchainu. Každý z nich má vo svojom portfóliu nejakú službu, ktorá je postavená na technológii blockchain.

Zhodli sa na tom, že blockchain sa postupne stáva hlavnou ingredienciou budúcnosti cloudu.

Dôležitá je však hodnota, ktorú vám môže blockchain priniesť. Práve kvôli nej sa oplatí tejto technológii venovať.

Autor: Matúš Labuš

Zaujímam sa o technologické trendy a inovácie. Cieľom mojich článkov je vzdelávať, inšpirovať a posúvať ľudí/firmy dopredu v podnikaní.