Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

Zlepšuje hudba skutočne pozornosť a výkon?

Niekto potrebuje pracovať v absolútnom tichu, niekomu vyhovujú zvuky okolia a niekto iný zas podáva najlepší výkon so slúchadlami na ušiach. Zlepšuje hudba skutočne pozornosť a výkon? Zisťovali sme, čo na to hovorí výskum.

Hudba je často súčasťou našich pracovísk, vďaka nej ľahšie zvládame nudné tasky, zlepšuje nám náladu a celkovú atmosféru. Podľa výskumov má hudba pozitívny vplyv predovšetkým pri opakujúcich sa úlohách, ktoré nevyžadujú veľkú mieru kreativity. Pracovníkom na výrobnej linke sa pri jednom z výskumov dokázateľne zlepšil výkon.

Ak vaša práca vyžaduje opakované úkony, ktoré sú nudné (ako napr. zadávanie údajov do excelu), skúste si pri tom pustiť obľúbenú hudbu. Minimálne vám to pôjde ľahšie.

Práca z kaviarne nezlepšuje produktivitu len vďaka dobrej káve, ale aj okolitým ruchom. Vedci zistili, že práve tie pozitívne vplývajú na schopnosť sústrediť sa. Ak vám aj nevyhovuje hudba, na internete nájdete aplikácie, ktoré tvoria ambientné zvuky práve pre vašu výkonnosť.

Aká hudba motivuje Elona Muska a Richarda Bransona?

Aj najznámejší svetoví podnikatelia sa inšpirujú hudbou. Elon Musk má rád Franka Sinatru, Andreu Bocceliho či Montyho Pythona. O piesni Always look on the bright side of life hovorí: „Je to celkom vtipné, pretože tie postavy sú v rovnakom čase ukrižované. Ja si ale myslím, že je to dobrá pripomienka, aby sme sa nesústredili na negatívne veci v živote. Radšej budem optimistický a nemusím mať pravdu ako byť negatívny a mať pravdu.”

|

Richard Branson je zas veľký fanúšik Sex Pistols, Bill Gates nedá dopustiť na U2, Mark Zuckerberg si najradšej vypočuje Lady Gaga a nebohý Steve Jobs mal rád predovšetkým klasický rock.

Ako si vybrať hudbu pre prácu?

Hudba s textom vás môže pri práci vyrušovať. Ak robíte manuálnu prácu, ktorá vás nudí, text môže mať pozitívny vplyv. Pri kreatívnych a intenzívnych taskoch však môže odviesť vašu pozornosť. Vybrali sme pre vás niekoľko playlistov pre produktívnejší deň.

Klasická hudba

Klasická hudba stále patrí k favoritom. Podľa výskumov má baroková hudba preukázateľne lepší vplyv na produktivitu.

Elektronická hudba

Elektronická hudba bez textu pomôže nielen s vaším sústredením, ale dokonca vás nakopne.

Binaural beats

Binaural beats predstavujú rozdiel vo frekvencii zvuku medzi pravým a ľavým uchom. Mozog tento rozdiel zaregistruje a vedci veria, že to môže ovplyvňovať jeho určité časti. Na sústredenie by mali pomáhať beta vlny s frekvenciou medzi 14 a 100 Hz. Pri vyššej frekvencii však môžu spôsobiť až stavy úzkosti.

Ambientné zvuky

Pracuje sa vám lepšie z kaviarne, vlaku, máte radi zvuk vetra a motivuje vás dážď? Pustite si ambientné zvuky. Vyskúšajte napríklad aplikáciu nosili, kde si viete ambientné zvuky skombinovať a nastaviť podľa svojej nálady.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.