Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

Ako sa naučíte robiť lepšie rozhodnutia?

Človek údajne spraví každý deň až 35 000 rozhodnutí. Väčšinu z nich si neuvedomujeme, veľká časť z nich ani nie je správna a ak nás počas dňa čaká niekoľko skutočne dôležitých rozhodnutí, môžeme dôjsť do stavu rozhodovacej paralýzy. Ako ale robiť menej nepodstatných rozhodnutí a sústrediť sa na tie dôležité?

Rozhodovacia paralýza je veľkým problémom, ktorý vedie k apatii, prokrastinácii a frustrácii. Ak počas dňa musíte spraviť veľa nepodstatných rozhodnutí, môžete si na ne „minúť“ celú svoju mentálnu energiu. V praxi to vyzerá tak, že si máte vybrať medzi dvoma možnosťami, ale vy nakoniec radšej siahnete po nejakej tretej možnosti alebo neurobíte vôbec nič. Stáva sa to aj tým najproduktívnejším a najlepším.

Nielen Mark Zuckerberg

V snahe obmedziť nepodstatné rozhodnutia nosí Mark už roky rovnaké tričko, džínsy a mikinu. A nie je sám. Steve Jobs bol verný svojmu čiernemu roláku po desaťročia a rovnaké oblečenie nosí každý deň aj Warren Buffet. Tim Ferris obeduje vždy to isté a Seth Godin má každé ráno rovnaké raňajky.

Bývalý americký prezident Barack Obama povedal Vanity Fair: „V mojej skrini nájdete iba sivé a modré obleky. Snažím sa znížiť množstvo rozhodnutí. Nechcem riešiť, čo budem nosiť alebo jesť. Mám veľa iných dôležitejších rozhodnutí, ktoré musím spraviť.“

Podľa výskumu Kathleen Vohs z Univerzity v Minnesote môže výber z viacerých možností čerpať výkonné zdroje mozgu. Jedna štúdia sa zamerala na študentov, ktorí boli vystavení mnohým možnostiam v obchodnom centre. Ich myseľ sa pri výbere v obchode unavila natoľko, že mali horší výkon pri riešení matematických úloh. Výskum dokázal, že myseľ unavená z rozhodnutí má väčšiu tendenciu prokrastinovať.

https://www.youtube.com/watch?v=PvFrqLa4Xgo

Ako odstrániť únavu z robenia rozhodnutí podľa Tima Ferrisa?

Nie všetky rozhodnutia sú rovnako dôležité, Tim Ferris odporúča:

  • Vytvorte si pravidlá, ktoré automatizujú vaše rozhodnutia.
  • Nevyvolávajte zbytočnú diskusiu pred prijatím rozhodnutia.
  • Neodkladajte rozhodnutia do budúcnosti.
  • Naučte sa robiť nepodstatné rozhodnutia v krátkom čase.
  • Vytvorte si rutinu a nezameriavajte sa na rôznorodosť (rovnaké jedlo s malým množstvom variácií, oblečenie, rutina na cvičenie).
  • Obmedzte sťažovanie sa (všímajte si, kedy sa sťažujete a usilujte sa to zastaviť).

Čo pomáha robiť lepšie rozhodnutia vám?

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.