Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Technológie

Ako fungujú kryptomeny? Ťažba, nákup, investovanie

Už ste vstúpili do fascinujúceho sveta Bitcoinu a kryptomien, alebo to len zvažujete? Kryptomeny kombinujú technológiu, finančnú slobodu a potenciál. V tomto článku sa dozviete, ako kryptomeny fungujú, aká je ich história a odhalíme aj ich prínosy, riziká a perspektívu pre budúcnosť. Nechýbajú ani rady pre začínajúcich investičných dobrodruhov.

Obsah

1. Čo je kryptomena

2. Kde sa vzali kryptomeny

3. Ako fungujú kryptomeny

4. Akým spôsobom sa dokážem dostať ku kryptomenám

4.1. Oplatí sa ťažiť kryptomeny?

5. Ako začať s kryptomenami

6. Oplatí sa investovať do kryptomien?

6.1 Ktoré kryptomeny majú budúcnosť?

7. Ako zdaniť kryptomeny

8. Záver

Čo je kryptomena

Kryptomena je digitálna forma peňazí. Tieto peniaze sú tvorené elektronicky, používajú kryptografiu na zabezpečenie transakcií a na kontrolu tvorby nových jednotiek. Kryptomeny sú decentralizované a nezávislé od centrálnej banky alebo vlády. Príklady kryptomien zahŕňajú Bitcoin, Ethereum a mnohé ďalšie.

Kde sa vzali kryptomeny

Prvou kryptomenou, s ktorou sa obchodovalo, sa stal Bitcoin. V roku 2009 skupina alebo jednotlivec pod menom Satoshi Nakamoto vytvoril prvý blok Bitcoin Genesis Block. Krátko na to vznikli ďalšie kryptomeny a dnes ich je už pomerne veľa. Pri debatách o Bitcoine nechýba ani slovo blockchain.

Kryptomeny fungujú na systéme blockchain, čo je druh decentralizovanej distribuovanej databázy chránenej šifrovaním. Vďaka tomu je databáza ochránená pred zásahmi tretích strán aj samotných uzlov v rámci P2P (peer-to-peer) siete, v ktorej funguje. V rámci blockchainu teda dochádza k bezpečným, transparentným, ale zároveň anonymným transakciám. 

Blockchain priniesol dôveryhodnosť, transparentnosť a bezpečnosť aj do ďalších aplikácií mimo kryptomien. O aplikáciách a službách postavených na blockchaine sme sa rozprávali s Tomášom Žilavým v epizóde Tech Talks: Aplikácie a služby na blockchaine.

Ako fungujú kryptomeny

Ako funguje Bitcoin alebo iné kryptomeny?

Medzi hlavné časti fungovania patria:

  • Decentralizácia: Kryptomeny sú decentralizované, čo znamená, že nie sú riadené centrálnou bankou alebo inými inštitúciami. Úlohou blockchainu je nahradenie centrálneho sprostredkovateľa, ako je banka, a umožnenie priamych transakcií (P2P) medzi účastníkmi siete.
  • Overenie transakcií: Transakcie s kryptomenou sú overované v rámci siete pomocou kryptografických algoritmov. Účastníci siete, známi ako mineri, používajú svoju výpočtovú silu na riešenie matematických problémov a overenie transakcií. Overené transakcie sa pridávajú do blockchainu a stávajú sa nezmeniteľnými.
  • Anonymita: Kryptomeny často ponúkajú určitú mieru anonymity. Pri transakciách sa nezverejňujú osobné údaje, ako je meno alebo adresa. Namiesto toho sa používajú verejné a súkromné kľúče, ktoré umožňujú používateľom odosielať a prijímať kryptomenu bez odhalenia svojej identity.

Kryptomeny ponúkajú možnosti rýchlejších, bezpečnejších a lacnejších transakcií v porovnaní s tradičnými finančnými subjektmi. Kryptomeny majú hodnotu, lebo ľudia platia za ich nákup, dajú sa vymeniť za produkty, služby alebo za štátom „tradičné“ meny, ako sú doláre alebo eurá.

Akým spôsobom sa dokážem dostať ku kryptomenám 

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete získať kryptomenu. 

  • Kúpa na burze: Kde sa kryptomeny nakupujú? Najjednoduchší spôsob, ako získať kryptomenu, je kúpiť ju na kryptoburze. Ide o platformu, kde môžete nakupovať a predávať rôzne kryptomeny pomocou tradičných peňazí (dolár, euro atď.) alebo iných kryptomien. Musíte si vytvoriť účet na burze, overiť svoju identitu a potom môžete nakupovať kryptomenu za vami zvolenú sumu peňazí. Overenie identity môže byť celkom komplexné ako napríklad pri zakladaní účtu v banke (občiansky preukaz, výpis z bežného účtu a pod.). Dôležité je tiež sledovať, aký majú kryptomeny kurz a vývoj.
  • Platobný prostriedok: Môžete zvážiť akceptovanie kryptomeny ako platobného prostriedku. Týmto spôsobom môžete získať kryptomenu výmenou za svoje produkty alebo služby. Kryptomena tak môže byť jedným zo spôsobov, ako prijať platbu.
  • Odmeny: Niektoré nové projekty a kryptomeny ponúkajú tzv. airdropy a odmeny pre používateľov, ktorí sa zapoja do ich komunity. To môže vyžadovať registráciu na platforme, sledovanie sociálnych médií, vykonávanie určitých úloh alebo rozdelenie nových kryptomien medzi existujúcich držiteľov.
  • Ťaženie (mining): Ak máte dostatok výpočtových zdrojov, môžete sa zapojiť do ťaženia kryptomien. Proces ťaženia závisí od konkrétnej kryptomeny, ale zvyčajne vyžaduje výpočtovú silu vášho počítača na riešenie matematických problémov a overovanie transakcií v rámci siete. Za túto činnosť môžete získať nové kryptomeny ako odmenu.

Oplatí sa ťažiť kryptomeny?

Ťažba kryptomien si vyžaduje počiatočné náklady na hardvér, jeho umiestnenie a chladenie. Takýto hardvér môže potrebovať náklady na opravy či údržbu. Výraznou položkou je spotrebovaná elektrická energia, ktorej cena v poslednej dobre nebola úplne stabilná.

Napríklad pri začiatkoch Bitcoinu sa oplatilo ťažiť aj na domácom PC, nakoľko vznikalo 50 bitcoinov každých 10 minút. Tento proces sprevádza tzv. halving, keď odmena klesá vo štvorročných intervaloch asi o polovicu. Aktuálne sa generuje 6,25 Bitcoinu za desať minút. Táto hodnota sa zníži v máji 2024 opäť na polovicu. Toto je ďalší faktor spolu s konkurenciou, ktorý treba zohľadniť pri ťažbe kryptomien.

Ako začať s kryptomenami

  • Vzdelávajte sa: Je veľmi dôležité porozumieť základným princípom kryptomien, napríklad ako fungujú blockchain, tokeny, transakcie a ďalšie pojmy. Venujte čas naštudovaniu materiálov, článkov, kníh alebo online kurzov, ktoré vám pomôžu rozšíriť vaše vedomosti o kryptomenách. Nezabúdajte, že kryptomeny sú stále relatívne nová a rýchlo sa meniaca oblasť, preto je dôležité neustále sa vzdelávať a udržiavať si znalosti o nových trendoch v tomto odvetví.
  • Vytvorte si peňaženku (wallet): Peňaženka je softvérová alebo hardvérová aplikácia, ktorá umožňuje uchovávať, spravovať a prevádzať kryptomenu. Existujú rôzne typy peňaženiek – vyberte si takú, ktorá vyhovuje vašim potrebám a bezpečnostným požiadavkám.
  • Vyberte si kryptoburzu: Kryptoburzy sú platformy, kde môžete nakupovať, predávať a vymieňať kryptomenu. Nájdite si spoľahlivú burzu, ktorá podporuje kryptomenu, ktorú chcete získať. Buďte opatrní a získajte maximum informácií o jej stave, bezpečnosti poplatkoch a podpore zákazníkov.
  • Zaregistrujte sa na burze: Vytvorte si účet na vybranej kryptoburze a postupujte podľa jej postupov overenia totožnosti. Overenie identity je dôležitým krokom, ktorý slúži na prevenciu možných podvodov, prania peňazí a dodržiavanie legislatívy týkajúcej sa financií.
  • Vložte peniaze na burzu: Po overení identity môžete vložiť svoje tradičné peniaze (napríklad dolár, euro) na kryptoburzu. Týmto krokom si pripravíte finančné prostriedky na nákup kryptomeny.
  • Nakupujte a obchodujte: Po vložení peňazí na burzu môžete nakupovať kryptomenu podľa svojich preferencií. Môžete si vybrať medzi rôznymi kryptomenami dostupnými na burze a sledovať ich ceny a trhové pohyby. Môžete nakupovať vami preferovanú kryptomenu za peniaze, ktoré ste vložili na burzu, alebo vymeniť inú kryptomenu, ktorú už vlastníte. Pri obchodovaní môžete profitovať z krátkodobých pohybov cien kryptomien. Vyžaduje to dobré pochopenie trhov a obchodných stratégií.

Ceny kryptomien môžu byť veľmi volatilné a ako investori môžete čeliť možnosti straty peňazí. Nie je jednoduché predvídať kurz tradičných mien, ešte náročnejšie je to pri kryptomenách.

Stable coin je forma kryptomeny, ktorá je navrhnutá tak, aby mala stabilnú hodnotu voči určitému referenčnému aktívu, často k tradičným fiatovým (štátnym) menám, ako je napríklad dolár, euro alebo iná svetová mena. Cieľom stable coinu je minimalizovať výkyvy cien a poskytnúť stabilnú hodnotu v porovnaní s ostatnými kryptomenami, ktoré môžu mať výrazné kolísanie cien.

Oplatí sa investovať do kryptomien?

Je celkom vysoká pravdepodobnosť, že ste už stretli niekoho, kto používa kryptomeny ako investičný nástroj. Investovanie všeobecne je dlhodobý proces a rovnako to platí pre investovanie do crypta. Je dôležité si uvedomiť, že takéto investovanie je spojené s rizikom a nestálosťou.

Ako zarobiť na kryptomenách? Predtým, ako získate kryptomenu, je dôležité získať pochopenie o danej kryptomene, urobiť si dôkladny výskum a poradiť sa s odborníkmi, ak je to potrebné.

Kryptomeny tu stále sú a podľa prognóz by aj mali zostať. Možno ste už počuli príbehy o ľuďoch, ktorí predali celý svoj majetok, vzali si hypotéku a všetko vrazili do Bitcoinu. Ako pri každej investícii, aj tu je treba myslieť na to, že nemusí vyjsť a nie je vhodné všetko staviť na jedného koňa. Aj tu platí pravidlo: Investujte len toľko, koľko si môžete dovoliť stratiť.

Ktoré kryptomeny majú budúcnosť

Ak zvažujete kúpu kryptomeny, určite premýšľate, ktorý z tokenov si zvoliť. Na trhu je ich však v súčasnosti viac ako desať tisíc. To samozrejme výber komplikuje a odlíšiť, čo je krátkodobý trend, kde je potenciál rastu a ktorá kryptomena prežije, je pomerne náročné. Dalo by sa povedať, že Bitcoin a Ethereum svoje miesto pod slnkom už obhájili.

Zaujímavé bude sledovať, aký je potenciál rastu projektov zameraných na ekológiu a životné prostredie. Existujú kryptomeny zamerané na vodičov elektromobilov, alebo športovcov či hráčov. Opäť teda platí, že je potrebné sledovať, čo sa deje a neustále sa vzdelávať.

Ako zdaniť kryptomeny

Ministerstvo financií SR vníma kryptomeny ako majetok a preto sa ich týkajú daňové povinnosti. Daňové priznanie nie je vyžadované, ak ste v zdaňovacom období vyťažili, nakúpili alebo si medzi peňaženkami presúvali (bez zmeny kryptomeny) vašu kryptomenu.

Akonáhle už dosahujete príjem z ich predaja alebo výmeny za inú kryptomenu, je potrebné zaplatiť daň. Odporúčame sa predtým poradiť s daňovým poradcom, ktorý je expertom na kryptomeny a má s nimi skúsenosti z pohľadu daní. Nie úplne jednoduché je to aj v prípade firiem (napríklad spoločnosť s ručením obmedzeným), kde sa nie úplne vždy dá všetko vysvetliť ľudskou rečou. A aj tu platí, že je vhodné poradiť sa s expertom. 

Záver

Či už kryptomenám fandíte, neveríte alebo si myslíte, že budú existovať paralelne s tradičnými menami, tak je minimálne dobré vedieť, ako fungujú a na čom sú postavené. Niektoré vlády ich podporujú, iné naopak zakazujú a aj toto môže mať vplyv na ich hodnotu. No a aj samotná technológia ako blockchain môže mať uplatnenie aj mimo sveta kryptomien.

Pôvodný článok o porovnaní databáz napísala Barbora Ilić (21.01.2019). Túto tému nanovo spracoval Fero Volár a starý článok sme upravili. 

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.