Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

Ako optimalizovať video obsah – rozhovor s Jakubom Ovesným

Podiel video obsahu v SERP minulý rok výrazne narástol. A keďže SEO tipov pre optimalizáciu vašich videí nie je nikdy dosť, spýtala som sa na ne priamo skúseného profíka – Jakuba Ovesného z produkčného štúdia Roadcrossers.

Jakub, aké video trendy sú podľa teba IN v roku 2018?

Určite medzi aktuálnymi trendami nesmú chýbať„stories“. Popularitu začali naberať po minulé roky vďaka Instagramu a teraz sa k nim, okrem Facebooku, pripojil aj WhatsApp a Youtube, ktorý predstavil svoje „reels“. Pri týchto, časovo ohraničených formátoch, funguje efekt akéhosi strachu, že niečo zmeškáte, a preto majú veľké sledovanosti.

Do popredia sa čoraz viac tlačia aj live streamy, ktoré majú až trojnásobný engagement oproti predpripravenému video obsahu. Je to vďaka tomu, že ľudí baví pozerať a interagovať v reálnom čase so svojou obľúbenou značkou alebo osobou. Očakáva sa, že sa tomuto trendu čoraz viac začnú prispôsobovať aj sociálne médiá, a postupne budú predstavovať kvalitnejšie nástroje na interakciu, reklamu a samozrejme tiež posúvať kvalitu samotného live-streamu.

Ako sa zmenilo indexovanie videa vo vyhľadávačoch? Čo všetko okrem názvu videa, title, description, tagov, titulkov, XML video sitemapy, resp. H1 a názvu samostatnej video podstránky Google indexuje a zohľadňuje?

Aby mohol Google jednoduchšie pristupovať k vašim videám a efektívnejšie vás posúvať smerom nahor, je potrebné mu umožniť „čítať“ vaše video. V tomto veľmi pomôže, ako už spomínaš, mať samostatnú stránku pre každé video. Následne je ideálne na ňu umiestniť prepis obsahu videa, spolu so screenshotmi z videa. Tým umožníte Googlu vyhodnotiť vaše video podobným spôsobom ako blog.

Tiež je dobré využívať okrem sitemapy aj štruktúrované dáta (on-page markups), ideálne na všetok video obsah na vašom webe a sitemapy následne na nové videá alebo na videá, ktoré sa problematicky vyhľadávajú. Do nich potom samozrejme umiestniť informácie ako dĺžka videa, popis, náhľadový obrázok a dátum uverejnenia. Ak sa video nachádza na Youtube, treba mu pridať titulky.

Okrem Youtube, Vimeo, Wistia či Facebook, aké sú ďalšie platformy, kde svoje videá môžeme odprezentovať a optimalizovať?

Za zmienku stojí určite ešte Twitch. Táto platforma prevažne využívaná na streamovanie hier má veľmi  silný dopad na generáciu millennials, a práve preto ju netreba podcenovať. Je dôležité povedať, že sa nemusíte zameriavať iba na streamovanie hier, ale v podstate máte neobmedzené možnosti a môžete streamovat takmer čokoľvek. Stačí mať iba zaujímavý obsah, aby prilákal divákov.

Aktuálne na Twitchi pribudli nové nástroje a vylepšenia, ktoré poskytujú lepšiu analytiku streamov. Taktiež predstavili nový affiliate a partner program, ktorý umožňuje získavať peniaze zo streamov aj tvorcom s menším počtom subscriberov. K dispozícii sú tiež nové rozšírenia, ktoré umožňujú tvorcom vytvárať rôzne ankety, rebríčky, viete tak efektívnejšie podporiť divákov k interakcii a dostať kvalitnejšiu spätnú väzbu.

Existuje niekto zo zahraničných alebo domácich profíkov, ktorí ťa pri práci s videom inšpirujú? Napr. Phil Nottingham?

Kedže sa celé naše štúdio pohybuje v oblasti tvorby videa a animácií, najviac ma inšpirujú dvaja ľudia a to Nick Campbell a Andrew Kramer. Nie sú to priamo odborníci na SEO alebo marketing, skôr sa mi páči, ako využívajú video prostredníctvom rôznych komunikačných kanálov. Obaja totiž zviditeľnili svoje štúdiá a služby prostredníctvom videotutoriálov, vlogov a stories, v ktorých priamo vystupovali a prihovárali sa divákom. Pomocou nich sa im podarilo zosobniť svoju značku a v neposlednom rade pritiahnuť pozornosť veľkých filmových štúdií a reklamných agentúr s ponukou lukratívnych spoluprác.

Ľudia si totiž radi priraďujú vizuál/tvár k produktom alebo službám a následne vám viac dôverujú, častejšie sa na vás obracajú a zapájajú sa. Osobne si myslím, že sa vlogging v blízkej budúcnosti stane neoddeliteľnou súčasťou video marketingu ako takého.

Optimalizované video je ideálny spôsob, ako znížiť Bounce Rate, zvýšiť SERP rank a CTR, engagement či osloviť nových zákazníkov. 

Možností, ako nájsť tie správne kľúčové slová pre optimalizáciu vašich videí, je mnoho. Jednou z nich je aj online nástroj EasySEO, ktorý ponúka okrem vstupnej analýzy či podrobných návodov na zlepšenie vyhľadateľnosti vášho webu aj jednoduchý a efektívny návrh kľúčových slov.

Autor: Jana Kvasnicová

V BiznisWebe má prsty v tvorbe obsahu a FLOX poradni na Facebooku.
Kade chodí, tade premýšľa o témach o podnikaní na internete.

Jedna odpoveď na “Ako optimalizovať video obsah – rozhovor s Jakubom Ovesným”