Preskočiť na obsah
Kategórie
Business

Podporujeme slovenské coworkingy: SATORI STAGE

Bratislavský SATORI STAGE je trochu netradičný coworking. Funguje najmä ako „event venue“ a prenajať si pracovné miesto môžete už na niekoľko hodín. Ak chcete zameniť gauč za coworking v štýle pohodovej kaviarne s kávou a koláčikmi, určite do SATORI STAGE zabehnite.

Ako dlho už fungujete a ako sa vám zatiaľ darí?

SATORI STAGE sme otvárali koncom septembra 2015, čiže sme práve v druhom roku nášho fungovania. Väčšina aktivít v SATORI STAGE sa odohráva v prednáškovom priestore, kde sa nám podarilo dosiahnuť už takmer kompletnú zaplnenosť večerných eventov. Pravidelne mávame prednášky z oblasti marketingu a sociálnych sietí, rôzne workshopy ako aj zábavné eventy. Zhrnul by som to tak, že sa nám celkom darí, ale stále sa máme kam posunúť a na tom neustále pracujeme.

Prečo robíte to, čo robíte?

Naša predstava na začiatku bola, že budeme miestom, kde si ľudia budú realizovať svoje projekty, budú sa u nás stretávať v rámci svojich komunít. Aj to že budeme miestom kde bude priestor na prednášky a workshopy, ktoré majú možnosť ovplyvniť aj našu spoločnosť.

Tento cieľ si stále držíme, chceli by sme sa však dopracovať do štádia, keď nám komerčné akcie budú vedieť poskytnúť dostatok prostriedkov, na to aby sme mohli do väčšej miery sami podporovať rôzne neziskovky, občianske združenia a iné zaujímavé projekty.

Satori Stage coworking

Čím je SATORI STAGE coworking výnimočný?

Výnimočnosť SATORI STAGE je v tom, že nie sme klasický coworking, ale fúzia viacerých priestorov. Ponúkame samozrejme pracovné miesta, ale na rozdiel od „klasických“ coworkingov fungujeme skôr na dennom vstupe ako mesačnom prenájme jedného miesta. Máme pár coworkerov, ktorí k nám chodia, aktívne pracujú pár dní/týždňov, potom sa nejaký čas neukážu a podobne. Do väčšej miery sa však venujeme poskytovaniu priestoru pre väčsie skupiny, či už ide o naše dve zasadačky pre 10 ľudí, alebo o prednáškový priestor na akcie do 100 ľudí.

Koľko ľudí k vám chodí?

Tu to musíme rozdeliť na jednotlivé časti nášho priestoru. Ako som spomínal máme zopár coworkerov, ktorí v našich priestoroch radi pracujú. Tieto naše coworkingové priestory využiva pravidelnejšie do 20 ľudí. Na akcie v prednáškovom priestore chodí v priemere od 30 do 60 ľudí, podľa typu akcie.
Kaviareň je premenlivá, tam sa dá len zhruba odhadnúť nejakých 100 a viac ľudí denne.

Sú to väčšinou domáci alebo aj ľudia z iných miest či krajín?

Pravidelnejší návštevníci sú domáci, ale aj študenti prevažne z Nemecka a Grécka. Avšak práve vďaka našej možnosti využiť SATORI STAGE len na pár hodín alebo deň, máme často jednorazových coworkerov, ktorí sú v Bratislave na pracovnej ceste. Títo hostia sa nám vrátia len niekoľkokrát za rok, ale aspoň nám dodávajú pocit, že sme po dlhom čase stretli starého známeho.

Satori Stage priestory

Čo vás najviac teší na vašej práci?

Najviac nás teší, keď sa u nás cítia hostia dobre, keď pochvália priestor, akciu, alebo zamestnancov. Teší nás aj záujem o priestor, a to že s tým prichádzajú akcie s kvalitnejším obsahom. Samozrejme nás teší aj celý ten proces okolo toho.

Čo sú vaše najväčšie výzvy?

Výziev máme mnoho, keďže nás nie je až tak veľa a staráme sa o veľký priestor, ktorý treba aktívne zapĺňať. Samozrejme výzvou je aj to, aby každá jedna akcia dopadla na výbornú a každý jeden hosť odchádzal spokojný s úsmevom na tvári. Často je za tým nemalé úsilie.

Ako vám môžu iní pomôcť?

Vždy sa nájde nejaká možnosť pomôcť, či už je to zorganizovanie zaujímavého eventu u nás, rozširovanie povedomia o SATORI STAGE, alebo osobné zapojenie sa do nášho projektu.

Satori Stage pracovné stoly

Spolupracujete aj s inými coworkingami?

Nedá sa hovoriť o nejakej priamej/dohodnutej spolupráci či už s coworkingami alebo s eventovými miestami. Často sa nám stáva, že buď kapacitne alebo z iných dôvodov nevieme zastrešiť akciu. V takých prípadoch odporúčame ostatné miesta v Bratislave, kde by to zrealizovať šlo. Nemôžeme tvrdiť, že to robíme len my, keďže viacero klientov prišlo na základe odporúčania práve z týchto miest.

Ako vnímate coworkingovú scénu na Slovensku?

Tu nám veľmi neprislúcha sa vyjadriť, keďže z charakteru nášho miesta nevidíme do hĺbky coworkingovej scény. Osobne máme pocit, že coworkerov pribúda a pribúdať bude, ale to je prirodzený dôsledok súčasnej spoločnosti a ekonomiky.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.