Preskočiť na obsah
Kategórie
Business

Ako si vybrať hosting pre WordPress stránky

Pri výbere WordPress hostingu zohráva úlohu niekoľko kritérií, ktoré priamo súvisia s typom hostovanej web stránky. Podľa toho, či ide o jednoduchú osobnú prezentáciu, firemný web, e-shop alebo katalógový portál, sa dajú vopred odhadnúť technické nároky na hosting. Niektoré stránky totiž potrebujú viac miesta na disku, väčší bandwidth či vyššie zabezpečenie.

Aké sú teda kritériá výberu, ktoré vám zaručene pomôžu pri rozhodovaní?

1. Fyzické miesto na disku a veľkosť RAM

Dostatočný priestor na disku a väčšia pamäť sú na serveri nevyhnutné vtedy, keď potrebujete hostovať portály a e-shopy, bohaté na produkty. Keďže jednotlivé položky na stránke obsahujú obrovské množstvo dát, musí byť pre ne vyčlenená primeraná kapacita – inak bude načítavanie položiek extrémne pomalé. Veľké množstvo obrázkov si vyžaduje veľa miesta na disku a položky s komplikovanými dátami (ako sú povedzme GPS súradnice), si zas nárokujú veľa RAM. Okrem toho na rýchlosť načítavania vplýva aj databáza, preto odporúčame MySQL databázu vo verzii aspoň 5.6. Server by mal zároveň podporovať verziu PHP7.

Tieto požiadavky vedia zabezpečiť hlavne väčšie hostingy. Ak by ste si totiž zvolili slabší hosting, budete musieť rátať s obmedzeniami, akým je nedostatok potrebnej pamäte alebo staršia verzia databázy. Tieto kompromisy však môžu paralyzovať celú WordPress stránku.

Business Finder
Business Finder + WordPress šablóna

Vo Websuppport si viete upraviť ponúkané balíky v rámci služby The Hosting na mieru. Môžete si zvoliť potrebnú veľkosť priestoru na disku, verziu databázy aj PHP a využívať ďalšie podporované technológie.

2. Bandwidth

Ďalším z nevyhnutných kritérií pre veľké WordPress projekty je dostatočný bandwidth keďže sa na stránke očakáva vysoký traffic. Bandwidth je serverom povolené množstvo prenesených dát medzi web stránkou, užívateľmi a zvyškom internetu. Preto by ste mali vždy pri výbere hostingu zvažovať, aký bandwidth potrebujete. Niektoré WordPress hostingy nedokážu pokryť vysokú návštevnosť, pretože majú obmedzené kvóty na serveri. Riešením je výber hostingu s neobmedzeným transferom dát/ mesiac.

3. WordPress inštalácia

Pre stránky vytvorené na platforme WordPress si musíte vybrať hosting, ktorý ho podporuje. Na väčšine hostingov je potrebné nainštalovať WordPress manuálne, ale niektoré (vrátane The Hosting pre WordPress) umožňujú automatickú inštaláciu WordPressu jedným kliknutím. To je veľmi užitočné pre menej technicky zdatných užívateľov, ktorí so stránkami iba začínajú. A aj pre všetkých tých, ktorí chcú jednoducho ušetriť čas.

Potom si už len vyberiete vhodnú WordPress šablónu, napríklad od developerov z Ait Themes, a môžete začať svoju stránku ihneď vytvárať a používať.

Websupport vám vie navyše zabezpečiť aj migráciu vašej už existujúcej WordPress stránky u iného poskytovateľa či pravidelné automatické updaty pre WordPress CMS.

Ristorante + WordPress šablóna
Ristorante + WordPress šablóna

4. Bezpečnosť stránky

Bezpečnosť stránky závisí predovšetkým od toho, ako je naprogramovaná. Môžete mať aj ten najzabezpečenejší WordPress hosting, pokiaľ sa v samotnej stránke nachádzajú slabé miesta. Citlivé dáta ako napr. bankové údaje pri platbách v e-shope, sa však dajú dodatočne ochrániť vďaka kryptovaniu komunikácie medzi užívateľom a prehliadačom cez SSL certifikát. Stránky zabezpečené HTTPS protokolom sú pritom dôležité nielen z hľadiska bezpečnosti, ale takisto z pohľadu dôveryhodnosti zo strany zákazníkov pri online nakupovaní.

5. Zálohovanie

Niekedy nastane situácia, kedy potrebujete nevyhnutne vrátiť svoju stránku do pôvodného stavu. K tomu slúžia zálohy na serveri. Aj z tohto dôvodu je dobré si vybrať hosting, ktorý robí pravidelné zálohy aspoň 1x/  24 hodín. Pre istotu.

6. Počet emailov

S hostingom a doménami bezprostredne súvisí aj dostupnosť mailového servera. Aby ste neboli nijako obmedzovaní, vyberte si hosting s neobmedzeným počtom e-mailových adries.

7. Zákaznícka podpora

Kvalitu hostingu spoznáte aj podľa toho, aký support ponúka v prípade technických problémov. Ideálne je, ak hostingový provider poskytuje viacero možností pre skontaktovanie sa so zákazníckou podporou (cez telefón, email, live chat alebo priamo cez nejaký ticketový systém).

8. Pridaná hodnota

Do tohto kritéria spadajú všetky benefity, ktoré vám vie hosting ponúknuť ako službu navyše. Môže ísť o už spomínanú možnosť bezplatnej migrácie WordPress stránky, updaty CMS, spoľahlivý zákaznícky servis či automatické zálohovanie alebo pravidelnú aktualizáciu databázy a PHP na najvyššiu dostupnú verziu.

Vďaka týmto kritériám sa budete vedieť ľahšie rozhodnúť pri výbere toho správneho hostingu pre vašu WordPress stránku. Ak sa chcete svojej web stránke a online biznisu venovať naozaj naplno, odporúčame si zvoliť spoľahlivého hostingového providera, na ktorého sa budete vedieť vždy obrátiť. A to aj o 10 rokov.

 

Tento článok bol vytvorený tímom z Ait Themes, ktorý sa venuje vývoju multi linguálnych WordPress šablón pre prezentačné firemné stránky a katalógové portály. Spoločnosť má viac ako 9 ročné skúsenosti s WordPressom a 72 000+ spokojných zákazníkov po celom svete.

Autor: Ivi Silvášiová

Copywriter, editor a content marketér v Ait Themes. Copywritingu sa venuje viac ako 10 rokov, najčastejšie píše o web dizajne a platforme WordPress. Miluje kávu a dlhý spánok (čo je teda riadny oxymoron).