Preskočiť na obsah
Kategórie
História Technológie

Bol niekedy Google hacknutý?

Google spolu s Facebookom a zopár ďalšími firmami patria k absolútnej technologickej špičke. Zamestnávajú tých najlepších ľudí z celého sveta, majú najkrajšie a najlepšie vybavené kancelárie a svoje produkty a služby inovujú takpovediac na dennej báze.

Google vyhľadávač spraví denne viac ako 3,5 miliardy vyhľadávaní a každé z týchto vyhľadávaní “prejde” v prieme 1 500 míľ do datacentra a späť. To všetko tak rýchlo, že si to ani nedokážeme predstaviť. Google dnes reprezentuje okrem vyhľadávača ďalších viac ako 200 produktov a služieb. Mail, telefón, wi-fi router, operačný systém pre mobilné telefóny, mobilný telefón, Youtube, kalendár alebo vlastná sociálna sieť. Google je technologický gigant. Hackol však niekedy niekto Google?

#1 Za chyby sa platí

Manish Bhattacharya je týpek, ktorý odhaľuje chyby v online službách veľkých spoločností. Na jeho konte už sú firmy ako Facebook, Yahoo, Dropbox a iné. Manish odhalil bezpečnostné chyby v aplikácii Firebase (platforma na tvorbu mobilných aplikácií) a aj v Google Analytics. Všetko samozrejme nahlásil Googlu a získal aj finančnú odmenu. Jeho blog o tom ako “Hackuje Google for fun and profit “ si môžete prečítať tu.

#2 Z hackerov odborníci

w00w00 group – a.k.a. Billion Dollar Hacker Club je skupina hackerov zo začiatku 21. storočia, ktorí stáli za zverejnením prístupových údajov do účtov bývalých, ale aj súčasných zamestnancov spoločností ako Google alebo Pixar. Tvrdia o sebe, že nemajú žiadnych členov, iba “participantov” a podľa informácii ich tvorilo viac ako 30 ľudí z 12 krajín a 5 kontinentov sveta. Viacerí hackeri z tejto skupiny sú momentálne bezpečnostnými lídrami dneška.

#3 Sony, Apple aj Google

George Francis Hotz a.k.a. Geohot je týpek, ktorého hackovanie naozaj baví. Môžete sa mu napríklad poďakovať za prvé odblokovanie telefónov iPhone proti želaniam spoločnosti Apple. Geohot sa tiež dostal do systém PS3, za čo si vyslúžil žalobu od spoločnosti SONY. V roku 2014 objavil bezpečnostné chyby v operačnom systéme Google Chrome, za čo si od Google vyslúžil odmenu 150 000 dolárov. Určite venujte klik aj na jeho web tu.

#4 Najväčší útok v dejinách

V roku 2016 sa stal asi najväčší útok na Google v dejinách. Nebezpečný malware Gooligan sa dostal do viac ako 1,3 milióna Android zariadení a získal prístup k rôznym službám Google, ako napríklad G-mail, Google Photos, Obchod s aplikáciami,… Vírus sa šíril rýchlosťou 13 000 nových zariadení za deň a nútil používateľov sťahovať aplikácie, ktoré boli napojené na podvodné reklamné systémy a to až do výšky 320 000 dolárov mesačne. Chvalabohu, že toľko na kreditke nemám.

#5 Kúpa, ako sa patrí

Jedna z najhodnotnejších domén sveta na predaj! Presne toto si všimol bývalý zamestnanec Sanmay Ved 29. septembra 2015 a kúpil ju za 12 dolárov. „Myslel som si, že mi vyskočí nejaký bug a transakcia neprejde, ale dokázal som dokončiť nákup a na karte som mal dostatok peňazí“, povedal Sanmay. Týpek mal však Google rád a nerobil žiadne naprieky. Bol iba zvedavý, čo sa stane. Google mu za doménu ponúkol 6006,13 dolára, čo je numerická hodnota slova Google. Keď sa však dozvedeli, že Sanmay o peniaze nejde a chce ich darovať na charitu, rozhodli sa sumu zdvojnásobiť.

Ak sa článok páčil, určite ho odmeňte lajkom, alebo nám napíšte aký hackerský prípad máme do nášho listu doplniť.

Autor: Jakub Mazán

V marketingu pôsobím viac ako 6 rokov. Pracoval som v rôznych reklamných agentúrach ako copywriter a idea maker. Som spoluzakladateľom Truniversity.sk a venuje sa nastavovaniu komplexných marketingových komunikačných stratégií.