Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

Pozrite si dokumenty z technologického prostredia

Či už vás zaujímajú počítače, programovanie, hacking, umelá inteligencia alebo hry, v našom zozname pravdepodobne nájdete niečo pre seba. Čaká vás napätie, vládne konšpirácie, hrdinovia, sci-fi a nebezpečenstvo. 

Citizenfour

Edwarda Snowdena asi netreba nejako špeciálne predstavovať. Pred pár rokmi svetu prezradil niečo, čomu pred tým verili asi len konšpirátori. Tento mladý whistle blower riskoval svoj život a slobodu, aby sa pravda o zneužívaní moci a špehovaní zo strany NSA, a daľších agentúr okolo celého sveta, dostala medzi ľudí. Tento dokument určite nedopozeráte s dobrým pocitom, vidieť ho ale treba.

|

Vyčujte si zaujímavý podcast z našej dielne: 

Deep Web

Deep web sú čierne hlbiny internetu. Kúpite tam všetko. Drogy, ľudské orgány, deti, zbrane. Objednáte vraždu. Dokumentárny film Deep Web sa zameral na Silk Road, jedno z najznámejších online trhovísk na čiernom trhu. Ak vás láka preskúmať hlbiny internetu a zistiť čo ten Silk Road vlastne je, pozrite si radšej dokument a neskúšajte štastie a svoju bezpečnosť. Silk Road už nefunguje, FBI totiž web stiahla a zatkla Rossa Ulbrichta, ktorý podľa všetkého stál za týmto netradičným “e-shopom.” Alebo nestál? Aj túto časť príbehu Silk Road zachytáva dokument Deep Web.

|

The Internet’s own boy Aaron Schwartz

Aaron Schwartz bol programátorský zázrak, spoluzakladateľ Reddit-u a aktivista. Nebál sa otvoriť si ústa a poukázať na aktivity vlády, ktoré obmedzovali slobodu internetu. Jeho “mladícke ideály” boli mnohým určite sympatické, no pre iných nebezpečné. A tak sa ho “tí mocní” rozhodli zbaviť. Po dvoch rokoch zápasu na súdoch o vlastnú slobodu si Aaron Schwartz zobral život. Tragický príbeh jedného hrdinu.

|

Indie Game: The Movie

Dajme si prestávku od ťažkých tém a poďme sa pozrieť do sveta hier. Ako vyzerá život developera indie hier? Tento dokumentárny film vás zoberie do sveta tvorcov Fez, Super Meat Boy a Braid. Zistíte, aký stres so sebou vývoj hry prináša a aj to, aké pozitíva a negatíva má vývoj týchto hier na životy ich tvorcov.

|

Free to Play

Opäť sa pozrieme na životy troch mužov. V tomto prípade však nie developerov hier ale samotných hráčov. Ktorý “gamer” nesníval o tom, že svoju vášeň premení na profesiu a prebojuje sa na svetový turnaj, kde hrá o $1000 000? Týmto trom chalanom sa to podarilo. Pozrite si ako sa popasovali so svojimi vlastnými zlyhaniami, životnými problémami a tlakom zo strany rodiny, aby si splnili svoj veľký sen.

|

The Singularity

Technológie sa neuveriteľne rýchlo vyvíjajú, čo prirodzene mnohých ľudí desí. Ako nás ovplyvní umelá inteligencia a bio-inžinierstvo? Aj takéto otázky si kladie film The Singularity a ponúka naozaj kvalitnú a odbornú debatu. Nečakajte žiadne stereotypy zo sci-fi filmov v štýle my vs. oni.

|

The Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires

Tento trojdielny dokument z roku 1996 zachytáva históriu počítačov od 70-tych rokov, kedy najväčšie esá v tejto oblasti ešte len začínali doma v garáži, až po roky 90-te a éru internetu. Či už ste fanúšik Apple, Microsoft alebo IBM, určite si dokument užijete. Je totiž veľmi nestranný, objektívny ale aj zábavný.

Terms and Conditions May Apply

Viete, aké informácie má o vás Google, Facebook a iné korporácie? Čítate vôbec obchodné podmienky, s ktorými súhlasíte? Tento dokument vás zrejme nepoteší. Minimálne však zistíte, že prelepenie kamery vaše súkromie zrejme neochráni.

|

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.