Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Tipy a triky

Drupal – od začiatočníka po profíka

V tomto blogu sa budem venovať možnostiam rýchleho otestovania open source CMS systému Drupal. O základnych charakteristikách Drupalu sa už písalo v blogu “Ako funguje Drupal?” a na druhej strane sa tu rozoberalo už aj jeho bezpečnosť – “Je bezpečné používať open source CMS?”.

Websupport ponúka zjednošený inštalátor, no v článku sa venujeme aj rôznym riešeniam pre viac pokročilých používateľov.

Ako nainštalovať Drupal na jedno kliknutie?

WebSupport, ako kvalitný poskytovateľ hostingu, poskytuje aj zjednodušený inštalátor Drupalu. Momentálne je dostupná verzia 8.0.2

1. Prihláste sa do WebAdmina
2. Vyberte doménu, ktorú chcete spravovať
3. V ľavom menu kliknite na tlačidlo WEB
4. Kliknite na záložku CMS – redakčné systémy

image06
5. Zvoľte Drupal

image09

6. Vyplňte jednoduché údaje o vašej novej stránke a kliknite na Nainštalovať.

image02

7. Za pár minút sa môžete prihlásiť do svojho nového webu

Ako si nezáväzne otestovať Drupal?

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ako otestovať Drupal bez inštalácie do vlastného hostingu alebo počítača je pomocou online služby Simplytest.me. Táto bezplatná “cloud-based” služba vám umožní otestovať si akýkoľvek Drupal modul, distribúciu alebo samotný Drupal bez inštalovania softvéru na váš počítač a bez inštalácie modulov do vášho vývojového prostredia.

image10
Po výbere jadra Drupal-u je vám automaticky ponúknutá najaktuálnejšia stabilná verzia, nie je ale problém si vybrať staršiu alebo developerskú verziu na otestovanie.

Celá inštalácia je veľmi intuitívna, dá sa dokonca bez ťažkostí spustiť aj v slovenčine, či v inom podporovanom jazyku. Služba automaticky nastaví základnú konfiguráciu, čiže nepotrebujeme rozmýšlať nad žiadnou konfiguráciou systému či heslom do databázy, stačí klikať na tlačidlo “Ďalej” alebo “Dokončiť”. Po ukončení inštalácie budete automaticky prihlásený v CMS systéme Drupal.

Celý proces je znázornený nižšie na ukážkových obrázkoch, ale odporúčam si to vyskúšať, trvá to naozaj len pár minút. Na YouTube si môžete pozrieť aj anglické ukážkové video.

image08
image05

image11

image05


image00

image03

image04

Čo sú Drupal moduly?

image07
Na Simplytest.me môžeme pridať do nášho projektu ľubovoľný počet modulov, podľa vlastných požiadaviek.

Základný systém Drupalu (Drupal Core) môžeme rozšíriť rôznymi dodatočnými modulmi. Úložisko všetkých dostupných free modulov nájdete na Drupal.org (patria pod licenciu GPLv2 ako samotný Drupal core). Okrem bezplatných modulov existujú aj platené, ako napríklad DropGuard, ktorý z bezpečnostného hľadiska môže byť veľmi užitočným.

Napríklad kým v prípade systémov WordPress alebo Joomla sa môže stať, že potrebnú funkcionalitu vieme zabezpečiť len pomocou platených modulov, v prípade Drupal-u všetky publikované moduly na drupal.org sú bezplatné.

Od pluginov do iných CMS sa Drupal moduly odlišujú tým, že sú primárne určené pre developera, ktorý pomocou nich vytvára funkcionalitu stránky a teda častokrát neposkytujú finálnu funkcionalitu. Okrem toho niektoré z nich dokážu pomocou programátorského rozhrania (Drupal API) zmeniť funkcionalitu základného systému alebo iných modulov.

Ako príklady uvediem nižšie zopár z najpopulárnejších Drupal modulov:

  • Webform – tvorba a správa webových formulárov
  • Google Analytics – integrácia so službou Google Analytics. K širokej škále online služieb existuje takýto “integračný modul”, pomocou ktorých veľmi jednoducho vieme prepojiť službu tretej strany s našim systémom.
  • Feeds – pomocou tohto modulu vieme importovať dáta z rôznych druhov zdrojov (napr. CSV/XML/RSS atď.) do nášho systému priamo namapované na našu štruktúru obsahu.
  • Rules – používaním tohto modulu vieme zadefinovať širokú škálu rôznych pravidiel od poslania jednoduchého notifikačného e-mailu cez zložité algoritmy. A to všetko v admin rozhraní Drupal-u bez jediného riadku kódu.
  • Commerce – hotová “rodina” modulov pre realizáciu e-shopov.
  • Views –  poskytuje veľmi flexibilné rozhranie, kde je možné vytvárať vlastné zoznamy, ktoré používajú dáta z našej architektúry a vedia pracovať aj s kategóriami alebo referenciami (vzťahmi), ktorými sme dané entity prepojili. Verzia Drupal 8 už tento modul má v sebe zabudovaný. Viac info o Views nájdete v predchádzajúcom blogu o Drupale.

Čo sú vlastne Drupal distribúcie?

Drupal sa považuje skôr za CMF (Content Managemant Framework) systém ako CMS. O tomto už bol napísaný veľmi dobrý a výstižný blog “Ako funguje Drupal?”. Jednoducho povedané, Drupal je redakčný systém, v ktorom vieme budovať rôzne webové aplikácie vyhovujúce aj jedinečným požiadavkám klienta. Práve táto silná vlastnosť z neho robí flexibilný  a šikovný framework so všetkými výhodami CMS.

Vďaka tomuto je Drupal vhodné riešenie na realizáciu rôznych druhov webových aplikácii, ako sú napr.: intranety, e-commerce stránky, korporátne stránky, spravodajské portály alebo CRM (Customer Relationship Management) systémy. Tieto riešenia sú často publikované v podobe balíkov, ktoré sa v Drupal svete nazývajú distribúcie.

Drupal distribúcie sa vlastne skladajú zo základného systému Drupal-u a z rôznych ďalších dodatočných modulov, ktoré boli navrhnuté za účelom riešenia konkrétnych cieľov a ktoré sú veľmi jednoducho nainštalovateľné aplikácie.

Pozrieť, stiahnuť a vyskúšať tie najznámejšie z nich môžete nájsť na Drupal.org alebo si ich samozrejme môžete výskušať pomocou Simplytest.me.

Jedno z najväčších vydavateľstiev v Európe, nemecký Hubert Burda Media, sa nedávno rozhodlo, že všetky svoje online média bude budovať v Drupal 8. Spojili sa s inými vydavateľstvami, výsledkom čoho vznikla distribúcia Thunder. Viac o tomto môžete prečítať TU.

Myslia to tak vážne, že urobili k tomu aj kvalitný reklamný spot.

Čo toto znamená? Fakticky to, že jedno obrovské nemecké vydavateľstvo urobilo kampaň na propagáciu a využívanie bezplatného Open Source softvéru v čo najširšom okruhu. Myslím si, že samotný fakt hovorí sám o sebe, že Drupal je správny výber na riešenie aj takýchto projektov. Kto by si to myslel pred 10-15 rokmi?

Ako nainštalovať Drupal cez FTP?

Jednoducho povedané, podobne ako iné CMS systémy vytvorené v PHP. Potrebujeme priestor na serveri kde je možnosť spustiť PHP a jednu databázu. Inak celá inštalácia prebehne v prehliadači.

Oficiálny a podrobný popis inštalácie a požiadaviek systému nájdete na Drupal.org.

Nami uverejnený popis inštalácie je zjednodušený :

  1. Kontrola minimálnych systémových požiadaviek: https://www.drupal.org/requirements
    K inštalácii verzie Drupal 8 odporúčam PHP 7, s ktorou môžeme dosiahnuť výrazné zvýšenie rýchlosti. Spomedzi databáz odporúčam MariaDB, ale podporované sú aj PosgreSQL či SQLite.
  2. Stiahnuť si Drupal môžete na tomto odkaze: https://www.drupal.org/download
  3. Rozbalenie
  4. Nahratie zdrojových súborov na naše úložisko domény nasadomena.sk cez FTP (veríme, že použijete SFTP 🙂 ).
  5. Po naťukaní našej domény (nasadomena.sk) do prehliadača sa nám spustí inštalačný proces.
  6. Na základe inštrukcií prejdeme celým inštalačným procesom: nastavenie jazyku, nasledne zadávanie prístupových údajov k databáze atď.
  7. Podľa potreby modifikujeme prístupové práva k niektorým systémovým súborom. V prípade potreby nás o tom bude informovať inštalačný proces.
  8. A máme to! Beží nám Drupal 🙂 a zároveň som prihlásený ako admin stránky. Pre istotu je následne dobré skontrolovať status (/admin/reports/status) nášho systému, či je všetko v poriadku.

Pre pokročilejších – spôsob inštalácie a údržby systému pomocou príkazového riadku

V prípade že na serveri máme prístup k príkazovému riadku, alebo len chceme vykonať inštaláciu a údžbu webu efektívnejšie, jednoznačne odporučime použiť drush alebo po novom od verzii Drupal 8 používanie Drupal console.

Inštalácia modulov – klasická metóda VS. drush?!

Inštalácia modulu pomocou klasickej metódy sa skladá z týchto krokov:

  1. Stiahnime si “zrarovaný” Drupal modul do nášho počítača
  2. Rozbalíme ho do prislúchajúcej mapy
  3. V admin rozhraní Drupal-u v zozname modulov vyhľadáme potrebný modul a zapneme ho checkboxom vedľa názvu modulu
  4. Uložíme zmeny na spodku stránky kliknutím na Save

Tá istá inštalácia modulu pomocou drush vyzerá nasledovne:

  1. drush dl mymodule (stiahnutie modulu)
  2. drush en mymodule (zapnutie modulu)

Ale toto je len najzákladnejšia vec, ktorú vieme vykonať pomocou drush. Okrem iných vieme napríklad inštalovať samotný Drupal pomocou jedného príkazu, vieme urobiť bezpečnostnú kópiu nášho systému, spravovať databázu cez konzolu atď.

Napríklad aktualizácia celého systému pomocou drush vyzera takto:

drush sql-dump –gzip > ../mydbbackup.dump.gz && drush -y up

No nie je to jednoduché? 🙂

Tento “oneliner” urobí bezpečnostnú kópiu našej databázy a následne aktualizuje základný systém Drupal-u a všetky dodatočné moduly, ku ktorým je vydaná novšia verzia. Z bázy kódu automaticky urobí bezpečnostnú kópiu.

Vychádzajúc z filozofie Drupal-u niektoré moduly majú k dispozícií aj vlastné drush príkazy. Taký modul je, už spomínaný Feeds, ktorý keď je nainštalovaný tak cez príkazový riadok vieme importovať Excel súbory alebo RSS.

Za použitie príkazového riadku je najväčší argument možnosť automatizácie. Všetko, čo vieme zadať, vykonať pomocou príkazového riadku, je možné presadiť aj do jednoduchého script-u, odkiaľ jedným príkazom to vieme spustiť na základe nejakej akcie alebo časovania.

Tieto naozaj profesionálne a efektívne nástroje robili dnes z Drupal-u tzv. enterprise CMS, ktorý je schopný obslúžiť rôzne webové riešenia od jednoduchých osobných webov, cez blogy, vládnych systémov alebo systémov veľkých podnikov.

Na celosvetovej úrovni z top 100 najväčších webov boli niektoré taktiež navrhnuté v tomto Open Source systéme, čo veľa hovorí o možnostiach.

Záver

V článku sme ukázali ako si nainštalovať Drupal do 3 minút. Pokiaľ máte hosting na Websupporte, neváhajte sa prihlásiť do svojej administrácie a vyskúšať si Drupal na pár kliknutí. Pre ostatných zostáva asi najdostupnejšia možnosť online služba Simpletest.me a profíci si určite radi nainštalujú Drupal pomocou Drush-u alebo Composer-u. O Composer-i ale až nabudúce 😉

Ak sa chcete o Drupale dozvedieť viac, radi vás privítame v našej komunite a na našich stretnutiach.

[mc4wp_form]

2 odpovede na “Drupal – od začiatočníka po profíka”

Nie som si istý či by ten WebForms modul fungoval niektorému zákazníkovi na D8, ale whatever 😀

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *