Preskočiť na obsah
Kategórie
História Novinky Technológie Zákulisie

Zbrusu nový WebAdmin: Sila sa prebúdza

Tvoriť vlastné nástroje, ktoré vyhovejú vysokým nárokom, máme akýmsi spôsobom zakorenené vo firemnej DNA. Uvedomujeme si extra úsilie, ktoré nás to stojí, ale v kľúčových veciach sa proste nechceme spoliehať na externého dodávateľa. Jeden príklad za všetky – naše vlastné administračné rozhranie – WebAdmin.

Na začiatku sa všetky nastavenia hostingu robili ručne. Pri jednotkách zákazníkov žiaden problém. Pri desiatkách zákazníkov už bolo treba robotu zefektívniť a pribudlo pár predpripravených skriptov. Aj to však rýchlo prestalo postačovať a bez administračného rozhrania pre zákazníkov nebolo možné ďalej rásť.

„Hackerská kultúra, firma v začiatkoch a chuť robiť veci inak nás ťahali preč od cpanel-ov či pleskov“

V časoch keď ešte Michal Truban robil na helpdesku, druhý spoluzakladateľ, Pavel Stano, začal programovať admin.websupport.sk. Ako firma rástla, rozširovali sa aj možnosti WebAdmin-a. Pokrýval všetky hostingové nastavenia, fakturáciu, správu používateľov atď. Stále však stál a padal na jednom človeku.

2002
WebAdmin dizajn r. 2002

 

dizaj r. 2006
WebAdmin dizajn r. 2006

V roku 2010 prišiel výraznejší redizajn, ktorý mal na svedomí náš bývalý kolega Matej Hreščák, dnes úspešný Product designer vo Facebook-u. Spolu so zmenou dizajnu prišlo aj technické rozdelenie WebAdmin-a na 2 navonok neviditeľné projekty – „user admin“ a „stanov admin“.

WebAdmin dizajn r. 2010
WebAdmin dizajn r. 2010

„User admin“ má na starosti fakturáciu, expiráciu, správu používateľov, atď. Je postavený na Yii frameworku a za jeho kód zodpovedá celý Devel Team. To, čo familiárne nazývame „Stanov admin“, sa staralo o nastavenia FTP, e-mail-ov, DNS, databáz, PHP a všetkého okolo technickej časti hostingov. Kód tejto časti sa s nami ťahal od počiatku (WebSupport) sveta, no stál a padal so svojím autorom. Ak sme chceli ďalej WebAdmin rozvíjať a poskytovať produkt vysokej kvality, museli sme sa ho zbaviť (Stanovho admina, nie Stana).

No a tak sme sa dostali k výzve prerábky celého manažmentu služieb. Z technického pohľadu, sme chceli mať všetko pokryté testami, postavené na internom API. Z produktového hľadiska zasa užívateľsky čo najprívetivejšie a najintuitívnejšie, ideálne v núdzi použiteľné aj mimo desktop-u.

Od jesene 2015 sme postupne nasadzovali 4 hlavné časti nového manažmentu služieb: DNS, databázy, web a e-maily. Dnes sme radi, že všetci naši zákazníci už využívajú nové rozhranie a my zbierame prvé ovocie našej práce. Menej dotazov na helpdesk, super rýchle pridanie podpory Let’s Encrypt, nové vychytávky. Veď pozrite sa sami na pár príkladov, rozdelených podľa typu:

Sprehľadnenie nastavení:

Uľahčenie práce:

Zlepšenie flow pri používaní:

Nové vychytávky:

Núdzové použitie na mobile:

Veľa ďalších zlepšení sa do prehľadu nezmestilo, ako napríklad štatistiky a logy zmien pre každú z častí. Nájdete ich však vo svojom WebAdmine. Na pozadí sa toho udialo ešte viac. Pribudli testy, prešlo sa na API, ubudli tisíce riadkov, prešlo sa na Python, atď. Ďalšie zlepšenia v tejto časti budú pribúdať postupne v pravidelných cykloch – backlog je plný skvelých vychytávok. Ak by ste mali návrh na zlepšenie, sem s ním.

Generačná obmena WebAdmina „par excellence“

Zároveň s kamarátmi z 2fresh.sk usilovne pracujeme na prerábke zvyšku WebAdmin-a, ktorý zahŕňa fakturáciu, prehľad služieb a používateľov. Táto časť by mala ísť von na konci leta, spolu s prerobeným manažmentom VPS. Potom nám ostane už len Server manager a WebAdmin bude mať za sebou generačnú obmenu „par excellence“. Veríme, že oceníte tieto zmeny. Robíme to v prvom rade pre vás.

Autor: Ľuboš Ľahký

Vo WebSupporte začínal v októbri 2012 ako content marketér. Po fejsbúčikoch a blogoch sa cez manažment výroby novej webky dostal až k product ownerstvu a vedeniu marketingového teamu.

10 odpovedí na “Zbrusu nový WebAdmin: Sila sa prebúdza”

este stale mi chyba sprava subdomen… mozno som len suchtavy ale nenasiel to :/ kde by som ich vedel vytvarat, mazat, atd…

Odpovedať

Treba ešte natom popracovat. Minimalne zlepšit prepinanie medzi domenami, ktore je nie je velmi jasne.

Odpovedať

Akym sposobom je mozne vypnut mobilnu verziu ? Mam Nexus 6, ktory ma 6″ display. Na takom displayi uz mobilna verzia viac spomaluje ako pomaha. „Request desktop site“ je ignorovane a nenasiel som tlacidlo „klasicka verzia“.

ps: mobilnu verzia stranok takmer nepouzivam, preto ma dost vytaca, ak nie je moznost prepnut na klasicku verziu …

Odpovedať

Ahoj @Palo. Affiliate sa momentalne updatuje. Pribudnu nove kampane, lepsie trackovanie a postupom casu aj dalsie vychytavky. Hned ako to bude vsetko dokoncene, tak kazdemu posleme mail 😉

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *