Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

6 rád, ako si zadarmo vyklikať pútavú prezentáciu

S prezentáciami sa stretávame v škole, práci, na konferenciách či kvízoch v bare. Prezentácie by nám mali sprostredkúvať informácie v jednoduchej a prehľadnej forme. Žiaľ, nie vždy je tomu tak. Niektorí prednášajúci dokážu aj dobrú tému zabiť tým, že sa na jej prednes nepripravili mentálne alebo technicky.

V nasledujúcich riadkoch nájdete rady, vďaka ktorým zmeníte svoje všedné slajdy na pútavé prezentácie, na ktoré vaši diváci nezabudnú hneď pri východe z miestnosti.

1. Nepoužívajte predvolené šablóny

S jednou z predvolených PowerPoint šablón ste možno ohúrili učiteľku fyziky pri prezentácii školskej práce na strednej škole, avšak pokiaľ chcete zapôsobiť na prípadného investora vášho startupu, treba na to ísť inak. Otrepané a mnohokrát videné šablóny nikoho nezaujmú, neprekvapia a neoslovia. Využite svoju kreativitu, za pomoci ktorej ste dokázali vypracovať zadanie či vytvoriť komplexný projekt, aj pri tvorbe prezentácie.

websupport.001

Prípadne môžete využiť silu Googlu a vyhľadať hotové témy na webe. Internetom putuje hneď niekoľko zdrojov, odkiaľ môžete čerpať inšpiráciu, prípadne si kompletnú šablónu za pár dolárov aj rovno zakúpiť. Samozrejme, existujú aj voľne dostupné témy, avšak ich kvalita a nezáživnosť je často na rovnakej úrovni ako spomínané defaultné templaty. Platené témy a inšpiráciu pre vlastné šablóny nájdete napríklad na Creative Markete, kde sa občas vyskytne aj niekoľkodolárová šablóna úplne zadarmo. Ako inšpirácia vám môže poslúžiť aj Behance, kde takisto nájdete niekoľko bezplatne dostupných a originálnych šablón pre svoje prezentácie.

Podstatou tohto blogu je poukázať na faktory, vďaka ktorým si dokážete vytvoriť pútavú a originálnu prezentáciu svojpomocne. Hotové témy môžete využiť pre inšpiráciu a možnosť ich nákupu som spomenul predovšetkým len ako jednu z možných alternatív.

2. Farby vyberajte starostlivo

Bielo-čierna kombinácia pozadia a písma je najprehľadnejšia, ale taktiež fádna a stereotypná. Vo farebnej škále prezentácie môžete využiť odtiene svojho korporátneho dizajnu, avšak myslite na prehľadnosť a nato, aby bol text prezentácie na pozadí jednoducho čitateľný. Pekné pozadie je možno pastvou pre oči, avšak pokiaľ nie ste fotograf, ktorý prezentuje svoje portfólio, vašou prioritou je sprostredkovať informáciu v kombinácii s textom v zrozumiteľnej forme.

image01

Existuje mnoho nástrojov pre vytváranie farebných škál, avšak ja som si najviac obľúbil Adobe Color, Palleton, jednoduchý Coolors, ktorý po stlačení medzerníka generuje vždy nové farebné škály, Color Hunt a Material UI tool.

3. Times New Roman nechajte vo Worde

Štandardné systémové písma sú rovnako nudné ako základné šablóny. Mnoho ľudí má v obľube používať fonty, ktoré pozná z ponuky Wordu. Málokto však vie, že pätkové písma (ako napríklad Times New Roman) boli vytvorené pre použitie v tlačených médiách, kde pomocou pätiek opticky udržujú riadok v jednej línii. Väčšie pätkové písmo však pôsobí rušivo. Pre digitálne použitie existujú bezpätkové písma (napríklad Arial), ktoré sú na monitore a plátne vo väčších rozmeroch oveľa jednoduchšie čitateľné.

websupport.003

Na webe existuje hneď niekoľko databáz, ktoré obsahujú netradičné a zároveň zaujímavé fonty. Po chvíli však zistíte, že mnoho z nich neobsahuje slovenskú diakritiku, prípadne ich nie je možné plnohodnotne používať kvôli obmedzenej licencii. Zaujímavé písma so slovenskou diakritikou a neobmedzenou licenciou nájdete na Font Squirreli. Pokiaľ sa vo svojej prezentácii prihovárate divákom v angličtine, pri výbere netradičného písma ste takmer neobmedzený. Niekoľko použiteľných fontov pre svoje anglické prezentácie nájdete napríklad aj na DaFont.com.

4. Zložité informácie podávajte jednoducho

Pokiaľ chcete ľudí v prednáškovej miestnosti naozaj zaujať, zaujímavú informáciu im poskytnite v ľahko stráviteľnej forme. Pri vysvetľovaní zložitých informácií si pomáhajte obrázkami a zložité procesy prezentujte jednoducho – odrážkami, šípkami, grafmi alebo tabuľkami. Rozsiahlymi tabuľkami a zložitým vysvetľovaním budete publikum nudiť. Do buniek vkladajte iba tie najnutnejšie informácie a najvýznamnejšie hodnoty.

image03

5. Redukujte obsah

Na prezentáciu máte zväčša obmedzený čas, počas ktorého ju buď zvládnete odkomunikovať aj s diskusiou, alebo ju nestihnete odprezentovať vôbec. Ešte pred prípravou prezentácie sa uistite, aký čas sú vám organizátori konferencie ochotní poskytnúť. Podľa toho zredukujte obsah svojej prezentácie a zamerajte sa na kľúčové časti, poznatky a grafy. Veľkým oblúkom sa vyhnite dlhým textom. Udržať si pozornosť divákov je čím ďalej náročnejšie a zložitejšie. Na označenie dôležitej časti používajte písmo zvýraznené boldom.

websupport.004

6. Dajte si pozor na formát

Okrem PowerPointu existuje celá rada ďalších nástrojov pre tvorbu prezentácií a každý kancelársky balík má svoj vlastný. Aj keď väčšina z nich sľubuje po exporte do .ppt či .pptx súboru spätnú kompatibilitu s ktorýmkoľvek prezentačným programom, nie vždy to tak v skutočnosti funguje. V lepšom prípade sa vám síce podarí svoju prezentáciu v odlišnom programe spustiť, avšak jej prvky budú rozhádzané po ploche a žiaden z nich nebude na rovnakom mieste, kam ste ho pred uložením prezentácie umiestnili.

Ak spustíte prezentácie s netradičným písmom na inom zariadení, ktoré toto písmo neobsahuje, prezentácia bude zobrazená inak. Túto nepríjemnosť dokážete vyriešiť exportom prezentácie do formátu PDF. Výhodou prezentácií uložených v PDF je ich zobrazenie na akomkoľvek zariadení v pôvodnom stave tak, ako ste si ich pripravili a uložili. Skvelou alternatívou zdieľania vašich prezentácií je služba SlideShare.

Autor: Erik Oravec

Copywriter a vizuálny fetišista so záľubou v pekných veciach a dobrých ľudoch. Ešte stále študent marketingovej komunikácie, cestovateľ a milovník dobrej knihy. A kávy!

9 odpovedí na “6 rád, ako si zadarmo vyklikať pútavú prezentáciu”

Prvý a druhý bod máte oba označené ako prvý a potom ide až tretí 🙂

Odpovedať

Vy už chŕlite tie články jeden za druhým ala Nový čas. Asi si vás vyradím z RSS čítačky. Čo ste už zamestnali zamestnanca len na písanie článkov?

Odpovedať

@peter za niekoľko rokov sa nám ohromne rozšírila základňa čitateľov, preto tvoríme pestrý obsah pre rôzne cielovky. Určite si aj ty sám vyberieš len tie, ktoré sú pre teba prínosné a ostatné necháme na docenenie iným 🙂

Odpovedať

No, tak z teho som sa nist nove nedozvedel, to su take rady, ze to napadne cloveka aj samotneho. btw. od piatku som IHK Fachinformatiker Anwendungsentwicklung, moja prezentacia bola OK.

Odpovedať

Ahoj @Lars Schotte, tento blog ma donútili napísať práve moje skúsenosti zo školy, ale aj rôznych konferencií.. Ak by tieto maličkosti nosil v hlave každý, nevídame Comic Sans v nečitateľnej farebnej kombinácii s pozadím, nezmyselné haldy textu či minútky ticha, ktoré pretínajú slová „Neviem, čo tomu je. Doma mi to fungovalo.“ A gratulujem 😉

Odpovedať

caves, mate aj chybu ze dafont.com a nie dafotn. 🙂 inak ohladom tych farieb woooow to som netusil ze su take nastroje, dikes!

Odpovedať

Zdravím,

v nadpise je ako si vyklikať pútavú prezentáciu. Obsahuje však základné tipy a nie je spomenutý ani jeden postup, ako si ju vyklikať.

Doplním teda 8 skutočných klikacích tipov:
► Ako na rýchle šablóny a tvary:
Nainštalovať Visual studio > V PP Karta Storyboarding > Shapes
► Ako na dobré vizualizácie, rozloženia a témy
Nainštaluj Power-user
► Mapa z kľúčových slov
Nainštaluj Doplnok Cloudgenerator
► Konvertovanie tabuliek na tvary
Pravé tlačidlo myši na tabuľky, ungroup/oddeliť
► Vytvorenie interaktívnej časovej osi
Nainštaluj officetimeline
► Konvertovanie SmartArtov na tvary
► OLE Prepájanie prvkov
► Vytvorenie zoznamu a diagram
Karta Domov/Vložiť prekonvertovanie zoznamu na SmartArty

Budem rád, ak sa niekedy zastavíte na školeniach  .

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *