Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné Tipy a triky Vzdelávanie

Výhody a nevýhody života na cestách

Mohlo by sa zdať, že život digitálneho nomáda nemá žiadne mínusy. Spýtali sme sa preto našich štyroch cestovateľov, ktorých sme vám predstavili v predchádzajúcich článkoch, na výhody a nevýhody tohto životného štýlu.

Lubo

image05

Pre Luba je život na cestách jedna obrovská skúsenosť, ktorá sa nedá porovnať s ničím iným. Čo mu teda cestovanie dalo?

“Možnosť vyskúšať si žiť v krajinách, o ktorých mnohí vedia iba z televízie. Možnosť spoznávať úžasných ľudí z rôznych kútov sveta. Možnosť skúšať nové jedlá, také, ktoré na Slovensku či v Európe človek nikdy neochutná. Možnosť zažiť medzinárodnú lásku. Možnosť lepšie spoznať sám seba. Možnosť prekonávať sa. Možnosť robiť to, čo ma baví, a vytvárať projekty ako slovacinacestach.com či zarabajakopan.sk. A v neposlednom rade možnosť inšpirovať iných.”

Svoju prácu a cestovanie miluje. Lokality mení aj v závislosti od vízových možností. Podpisuje sa to však na vzťahoch.

“Často, keď sa s niekým zblížim a získam nové priateľstvá, musím odísť. Priateľstvo na Facebooku ostane, ale to skutočné priateľstvo časom ochladne. Tak to bohužiaľ chodí. Rovnako je to s kamarátmi na Slovensku. Niekedy je smutné vidieť ako dlhoročné vzťahy chladnú.”

Ivana

image02

Aj Ivana vníma negatívny vplyv jej neustáleho cestovania na vzťahy s najbližšími.  

“Zmeškala som veľa narodeninových osláv, svadbu kamarátky a nie som s blízkymi tak často, ako by som možno chcela. Spomeniem ešte zvykať si na novú posteľ, to tiež občas nie je bohviečo :)”

Na druhej strane spoznala sama seba.

“Asi sa viac pozerám zvnútra von, nie naopak, ako som to často robila, keď som žila v Európe a žila v bezpečí stereotypov. A taktiež mi cestovanie dalo nové a veľmi cenné priateľstvá.”

Silvia

image01

Silvia sa stále pasuje s produktivitou. Za oceánom jej chýba rodina, ale so vzťahmi to vidí optimisticky.

“Pri nomádskom živote je ťažšie si udržať vzťah. Verím však, že s narastajúcou komunitou nomádov bude aj viac možností. :)”

Nomádsky život ju naučil samostatnosti.

“Pracujem sama na seba a neustále sa veľa učím a pretavujem svoje nápady do praxe. Klienti mi ostávajú dlhodobo, takže verím tomu, že sú so spoluprácou spokojní. Prvý polrok tohto roku som strávila v El Salvádore, kde som sa miestami musela štípať, aby som verila, že je to realita. Žila som v ubytovaní na pláži, mala som troch stabilných klientov a to mi stačilo na pokrytie nákladov na život. Pred prácou alebo po práci, som zobrala surf a 15 minút pešo od mojej kancelárie som surfovala.”

Svoje rozhodnutie neľutuje.

“Celé mi to dalo neuveriteľnú skúsenosť, že “žaba” z Petržalky sa na zimu môže presunúť, žiť na pláži, surfovať a pracovať v tom, čo ju baví a uživí.”

Lukáš

image00

Lukáš je optimista a svoj životný štýl si užíva naplno. Mínusy si nepripúšťa a každý problém rád vyrieši.

“Akonáhle mi už istý životný štýl nevyhovuje, rád ho zmením – aj dnes už cestujem menej a sústredím sa viac na získanie ďalších pasívnych príjmov a zabezpečenie finančnej slobody, na propagáciu vegánstva, na zdravý životný štýl a aktivity, rodinu a priateľov. A medzi tým strávim niekoľko mesiacov tu alebo tam, v končinách sveta, ktoré ma práve lákajú :).”

Lukáš sa na cestách naučil 5 cudzích jazykov, spoznal seba a svoje možnosti. Získal slobodu a otvorenú myseľ.

“Podarilo sa mi minimalizovať môj život – životné potreby tak, aby som nemusel všetok svoj čas otročiť na úkor ich plnenia. Bohatý nie je ten, kto má veľa, ale ten, kto potrebuje málo :)”

Všetko má svoje pre a proti. Napriek tomu by ani jeden z našich cestovateľov svoj slobodný život nemenil. O ich radách pre začínajúcich nomádov sa dozviete v ďalšej časti.

[mc4wp_form]

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *