Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie

Naše servery

Pre niektorých z vás (našich klientov) môže byť zaujímavé vidieť na akom železe sú uložené vaše stránky, vaše emaily a čo všetko sa stará o to aby chod nášho hostingu bol bezproblémový. Pri pridávaní nových serverov do ďalšieho racku sme naše mašinky pofotili a tak sa s vami o ne podelíme.

Začneme diskovým polom (dole) s obslužným serverom. Kedysi slúžilo ako storage pre weby, dnes už pre maily.

Weby sú porozdelované medzi servery ktoré sú na ďalšom obrázku. Takmer všetky servery majú 8-16GB ram a dva štvorjadrové procesory Xeon. Každý z nich ma samozrejme meno (hostname). Tie sú odvodené prevažne z názvov rôznych filmov alebo ich hlavných hrdinov.

Na ďalšom obrázku sú webservery: prvý je Redneck SunFire X4100 M2.

Spodní štyria krásavci sú servery Sunfire X2200. Úplne hore je Max – z filmu Mad Max, DiNorscio z filmu Find me guilty , Indiana Jones – to hádam netreba vysvetľovať. Logan je z Logan’s run a Krull z filmu Krull.

Nedávno pribudli do nového racku traja roboti. Všetci s označením Sunfire x4150.

am – z hry I Have No Mouth, and I Must Scream, kde najdrsnejší počítač na svete ovládne ľudstvo a 5 z nich si nechá a mučí ich vyše 100 rokov.

proteus – z filmu Demon seed o veľmi zlom počítači

colossus – z filmu Colossus: The forbidden project o ďalšom počítači ktorý ovládne ľudstvo.

My sme všetky tieto najväčšie monštrá najali, aby sa starali o naše služby a ochránili vaše data. Zoznámte sa:

Servery majú dvojité napájanie.

Nočný pohľad zo zadu:

Nakoniec pohľad na celý prvý rack. Tých serverov je v racku tak málo z dôvodu veľkého výkonu a veľkého odberu. Viac ich do tohto racku nie je možné dať. Na spodu racku sú ešte pozostatky starých serverov, keď sme používali samostatne poskladané servery. (pôvodne ich bolo 10). Za celú dobu fungovania našich služieb sa u nás vystriedalo množstvo počítačov/serverov, mnohé z nich už nemáme. Naštastie sa nám podarilo znovuobjaviť úplné prvý server z pred 7-dmich rokov, ktorý vám predstavíme nabudúce.

Ak by ste mali akékoľvek otázky, pripomienky alebo vylepšienia, budeme veľmi radi ak sa vyjadríte v diskusii a spoločne tak budeme prevádzkovať lepšie služby.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

54 odpovedí na “Naše servery”

vies co som napocital disky iba v hotsvapoch tak 50 s najvecsou pravdepodobnostou scsi/sas mozno nejake riesenie s nejajych sata ale ?? neviem 50*/15-20 w

a tie sun myslim ze sparky tu nemaju tak po dvoch opteronoch 2xxx v racku a to je pekna spotreba 2*/ 80 W * pocet rackov plus tie 4 jadrove xeony 2 */ 100-130 w

Odpovedať

scarface, si slavny 🙂 WS pomenoval po tebe server 😛

Odpovedať

albert: Sun Fire servery su kvalitne a pre nas je to overena znacka
vsetky co mame maju napriklad 4 ethernet konektory, integrovany remote management cez siet, teda vieme ich restartovat a dokonca aj reinstalovat cez internet
konkurencne servery napr. od dellu maju na to nejake pridavne karty

ten cely rack na obrazku ma povoleny odber 10A, je tam displej ktory zobrazuje aktualnu spotrebu (alebo zataz) v % a ukazuje 97%
da sa povedat ze to nie je velky odber ale primerany na tie servery, skor by sa zisilo mat tych 16A na rack, to by mohol byt zaplneny na cca polovicu az 2/3

Odpovedať

nechcem rýpať, blog je zaujímavý nápad, ale ten blog by si myslím zaslúžil trochu lepší kód 🙂

Odhliadnuc od veľa (čo je plus mínus pochopiteľné) nerozumiem generovaniu komentárov v blogu, používam Mozillu 3.0.1 a prakticky sa nedajú čítať.

A.

Odpovedať

blog je postaveny na open source projekte wordpress. ale bude sa na nom nadalej pracovat a vyvijat. takze upravime aj komentare a vsetko co sa vam nebude pacit.

Odpovedať

paradicka, vzdy ked vidim take zelezo ma to chyti za srdce 🙂 som zvedavy „na prvý server z pred 7-dmich rokov“

Odpovedať

Mala by mat serverovna zalozny zdroj el. energie? Nemyslim UPS a baterie, ale el. centralu. Ako riesite pripojenie k inetrentu k uzlu SIX? Alebo mate servery ulozene u nejakej serverhousing spolocnosti? T-com, orange a pod? Ak su servery mimo hl. uzla da sa pripojenie riesit technologicky metalickou linkou a nejakou sluzbou T-com?, alebo pre vyssiu rychlost sa standartne pouziva uz iba optika? Viem ze ORANGE uz nieco podobne ma.

Odpovedať

o software-ovom vybavení sa nedozvieme nič ?

Odpovedať

Co vsetko na jednotlivych masinach bezi a aky software pouzivate?

Odpovedať

Mna by zaujimalo na akych OS websupport bezi. Pravdepodobne asi Solaris ked uz servery mate od Sun.

Odpovedať

uplne na zaciatku (pred mnohymi rokmi) sme pouzivali openBSD, nasledne sme ho vymenili za slackware… teraz bezime na debiane.

Odpovedať

Preco ta zmena?
Osobne si myslim, ze debian nie je prave najvhodnejsie riesenie na nieco taketo 🙂

Odpovedať

pravdepodobne koli podpore hardwaru. slackware bezi iba na i486 takze davat to na sparc by asi nebolo najstastnejsie riesenie. u OpenBSD to bude asi podobne s tym HW i ked samotny OBSD je stavany aj na sparc. Tiez ale nechapem tomu debianu. Na servery takejto raze si nemyslim ze je debian najvhodnejsie riesenie :-/

Odpovedať

Na debiane nieje nic zle, z nekomercnych linuxov je na tom asi najlepsie. Administraciu ma vydarenu navyse sa prijemne a pohodlne updatuje.
Myslim, ze je lepsie stravit cas nad rozvyjanim sluzieb ako nad tym ako udrzat servre bezpecne a updated a hlavne funkcne. S debianom je to podla mojho nazoru lahsie ako s BSD.
Solaris ani BSD nemaju ziaden rozumne funkcny volume manager napriklad, rozne skoro fungujuce mrgy nasadzovat na biznis je asi hlupost.

Dalsia vec neviem ci ste citali cely blog, SUN neznamena nevyhnutne sparc, pisu ze su osadene proesormi Intel Xeon a na tie je linuxovy kernel dobre prisposobeny.

Podla mna debian je idealna volba ak chceli nieco nekomercne, stabilne a bezpecne.

Odpovedať

asi to bude FreeBSD alebo Linux, myslim na 98%

Odpovedať

„uplne na zaciatku (pred mnohymi rokmi) sme pouzivali openBSD“

Proc jste u nej nezustali? Ze by utekl administrator za lepsim a ostatni meli problem se znalosti UNIXu ?


OpenBSD, the most secure operating system of a planet.

Odpovedať

Hmm aj ja ficim na debiane aj doma, aj na mojich serveroch. Ja som k linuxu presiel len uz kvoli tomu ze na windowse som ovladal taker vsetko ale na linuxe su nove veci a vzdy je nieco nove co sa da skusat. Aspon sa nenudim no 😛 … ale teraz ja racej pojdem este doprogramovavat moj framework potom este pisnem zatial sewa 🙂

Odpovedať

WebSupport je podla mna najlepsi webhosting na celom SVK aj CZE pretoze s týmy vypadkamy je to pravda (žiadne 🙂 ) rýchlosť ftp serverou, webu a mailov je vynikajúca (až na môj upload :-D) no proste chválim 😉 😛

Odpovedať

prosim vas v akej serverovni hostujete? (aj link ak sa da poprosim 🙂 )

Odpovedať

Hej mozem potvrdit su oproti nasmu racku 🙂 celkom pekne to maju riesene 🙂

Odpovedať

Debian je moje oblubene distro a velmi si ho chvalim… ale keby som mal robit nieco velke ako je websupport.sk… asi by som skor dal na Gentoo…

Odpovedať

Hmm gentoo vsetci hovoria o tom ze to je radost s tým pracovat ale s tym sa racej este zaoberat nebudem .. stacilo mi ked som videl prikaz na nieco take ako apt-get xD

Odpovedať

Mno… asi hovoris o portage a prikaze emerge…

Odpovedať

Ono nestaci vidiet ….
Treba si to aj skusit 🙂

Odpovedať

gentoo je nahodov perfektna distribucia, len jej treba prist na chut.

Odpovedať

ako pani…xm…debian ma velmi dobre vyriesene zavislosti a aj cely balickovy system je premakany…jediny raz som s tym mal problem ale to bolo mojou chybou pretoze som miesal stable, testing a unstable na jednej testovacej masine dokopy….co uz … co sa tyka portage u gentoo….chlpy na rukach sa mi stavali dupkom…strach a hroza….ale kazdy ma rad svoje ze?! 🙂

Odpovedať

no portage ma navrch ak chces kompilovat svoj vlastny system pre vlastnu platformu. nevravim ze debian je zly, tiez som ho dlhsie pouzival ale tie zavyslosti boli tak „perfektne poriesene“ ze zachvilu som mal bordel v systeme ze som nevedel kde je sever. mam rad poriadok preto pouzivam Slackware. sice si tam zavyslosti riesim sam ale ma to svoje vyhody koli ktorym ho pouzivam. ale co sa tyka distribucii a operacnych systemov mohli by sme viest dlhe flamewary o tom ktory je lepsi. ale i ked bezi websupport na debiane a niektory s tym nesuhlasia ini to pochvaluju faktom ostava ze to websupportu celkom prospieva a je to jeden z najlepsich hostingov na slovensku.

Odpovedať

s tymto nemozem len suhlasit… Debian ma podla mna v balickovom systeme navrch… a ma perfektne vela zdrojov…

Odpovedať

troska blbo som to napisal 🙂 myslel som ze s tym nemozem nic ine len suhlasit 🙂

Odpovedať

chcem si niekde odlozit par funkcnych jednoduchych webov s domenami a pri vasich nizkych cenach sa mi to paci ked viem ze to bezi na takychto peknych masinkach. solaris aj tie sun servery su imho moc fajn. takze drzim palce pri bezproblemovom chode v kratkej buducnosti mozno aj mojho webu 🙂

Odpovedať

Aké máte skúsenovsi so serverovnou VNET? niektorý hovoria ze sú výpadky druhý že ide dobre a ja neviem co teda

Odpovedať

Boli sme u nich cca rok. Zazili sme 2 obrovske vypadky. (obrovske = niekolkohodinove. cca 12hod. uz si presne nepamatam). Ako podpora a ludia skvely, ale vypadky tam naozaj boli pomerne caste. Maju teraz ale novu serverovnu, avsak aj tam uz boli nejake vypadky. Teraz sme v dial.sk a tam sme spokojny.

Odpovedať

Porovnavat vnet shc3 s dialom nemozes, shc3 myslim ze je na lepsej urovni ako dial…tie vypadky o ktorych hovoris boli najma v skusobnej dobe, vies o nejakom dalsom?

Odpovedať

Switch moze odist aj v diale, vnet s novou serverovnou dial odpisal 🙂

Odpovedať

uvidime. v podstate na slovensku je problem, ze neexistuje hosting ktory by nemal alebo vedel garantovat ze taketo cierne dni sa nebudu diat.

Odpovedať

no sak skusim.. dam server do vnetu pockam si nejaky rok a ked budem spokojny ostanem tam, a ked nie tak dial..

Odpovedať

mate nejake skusenosti s java aplikacnymi servermi? asi by nemal byt problem ich nainstalit do debianu (neskusal som to este). php ako jazyk sa mi zda dost nekoncepcny a zvadza k nebezpecnemu programovaniu, stale viac ludi sa obracia smerom k jave, trosku som patral v tomto smere, existuje viac java aplikacnych serverov, ako je napr. websphere alebo apache geronimo.

nerozmyslali ste, zeby ste ponukli aj v tomto smere nejaku podporu alebo ste skor za riesenie, aby si to uzivatel rozbehal sam?

Odpovedať

problem je ten, ze na zdielanom hostingu by mohli taketo aplikacie generovat vacsiu zataz.

ale nie je problem si nieco taketo rozbehat na dalsej nasej sluzbe: virtualnom servery (http://websuppport.sk/virtualservery), pripadne tam Vam to mozeme nastavit aj my.

Odpovedať

Zdravím,

celkom pekné mašiny ako pozerám. BTW keď mám doma jeden PC a v ňom 2TB hdd (v mojom mam tiež toľko) a chcel by tom ho použiť ako server. Dalo by sa to? Je to obyčajný PC, 2TB hdd, 2,14 GHz dual core cpu, 2GB ram, matičná s 2 vstupmi pre net, aaa 600W zdrojak. Kby že na to hodím nejaký UNIXový výtvor zobrali by mi to napr vo Vnet.sk?

Odpovedať

ano jasne. do serverovne sa daju umiestnit aj tradicne desktopove pocitace. ak mate zaujem, mozete nas kontaktovat. vybavime vam dobru cenu.

Odpovedať

Ked uz SUN tak preco nie procesory SPARC? 🙂 Testovali ste to aspon? 🙂

Odpovedať

Dnes som si vsimol, ze ste spravili pekny 1. april na hlavnej stranke, tak som si tu staru len tak prezrel a nasiel som tam, ze vtedy bezal ws na hardware: 1Ghz,256ram,40gb a zaujal ma ten 40gb disk. V clanku je uvedenych par strojov a kolko ma asi kazdy ram, ale nikde nie je uvedene ake velke diskove pole ma teraz ws, alebo sucet vsetkych hdd, je mozne aj taku informaciu zverejnit? Popripade aj kolko je obsadeneho miesta web/mail/sql ? o-)

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *