Preskočiť na obsah
Kategórie
Business

Mesačne majú milióny návštev

Dennodenne milióny návštevníkov pozerajú svoje obľúbené stránky. Sociálne siete vládnu internetovému svetu už roky a preto nie je prekvapením, že sa práve tie nachádzajú na prvých priečkach rebríčka najnavštevovanejších alebo najpopulárnejších stránok internetu. No nielen tie sa dostali do rebríčka.

1. Google.com

79 miliárd návštev za mesiac

Google.com je zďaleka najnavštevovanejšou webovou stránkou na svete. Vyhľadávač prilákal minulý rok v priemere 79 miliárd návštev mesačne. Je najväčším a najpoužívanejším vyhľadávacím nástrojom na svete. Vyhľadávač funguje od roku 1997 a doteraz indexoval viac ako 150 biliónov webových stránok.

2. Youtube.com

30 miliárd návštev za mesiac

Druhou najsledovanejšou stránkou na internete je Youtube – najobľúbenejšia platforma na zdieľanie a pozeranie videí, na ktorej priemerne strávime viac ako 9 minút denne. Nie je to prekvapivé, Youtube má mnoho plusov. Okrem vzdelávacích a zábavných videí tam môžeme nájsť aj hudbu a niekoľko rokov už aj filmy.

3. Facebook.com

23 miliárd návštev za mesiac

Asi najznámejšia sociálna sieť, fungujúca už vyše 10 rokov, ktorú používajú aj naši rodičia. Skrolovanie newsfeedu a nekonečné chatovanie. Je to taký náš virtuálny adresár alebo virtuálne zlaté stránky. Facebook si prešiel rôznymi funkcionálnymi i dizajnovými zmenami, no jeho popularita neklesla. Fakt, že ho používajú už takmer všetky vekové kategórie, niečo musí znamenať. Koľko času strávite na tejto sociálnej sieti vy? 

4. Baidu.com

7 miliárd návštev za mesiac

Baidu.com je štvrtým najobľúbenejším webom na svete. Je ho možné označiť ako „čínsky Google“. Webová stránka vyhľadávacieho nástroja je online od roku 2000. Zakladateľ spoločnosti, Baidu Robin Li, však vymyslel koncept vyhľadávacieho nástroja na analýzu odkazov už v roku 1996, a teda ešte predtým, ako sa spoločnosť Google pripojila do online sveta.

5. Wikipedia

4,8 miliárd návštev za mesiac

Najväčšia encyklopédia na svete. Bolo by zvláštne, keby sa v rebríčku neumiestnila. Jej veľkosť nie je nemenná ako pri bežnej encyklopédii a aj to ju robí špeciálnou. Je tiež jediným webom v TOP 10 rebríčku najpopulárnejších webov na svete v roku 2020, ktorý vlastní nezisková organizácia, nadácia Wikimedia Foundation, so sídlom v San Franciscu. Wikipedia funguje od roku 2001.

6. Yahoo!

3,8 miliárd návštev za mesiac

Yahoo! je internetový portál, ktorý obsahuje vyhľadávací nástroj a adresár webových stránok, hierarchicky usporiadaných podľa tematických kategórií. Spoločnosť Yahoo je spojená s najpopulárnejšími webovými vyhľadávacími webmi. Ak teda argument vyhľadávania nevedie na stránku s témou Yahoo, stále vedie k výsledkom zo šiestich alebo siedmich populárnych vyhľadávacích serverov, na ktoré odkazy Yahoo odkazujú.

7. Twitter.com

3,3 miliárd návštev za mesiac

Mikroblogovacia sociálna sieť, ktorá umožňuje svojim používateľom publikovať krátke príspevky. Takýto príspevok má spravidla výlučne textovú podobu. Používajú ju často zahraničné celebrity, správy sa v nej šíria rýchlosťou svetla. Na Slovensku táto sociálna sieť nikdy nebola „masovo“ populárna, ale v celkovom rebríčku je na tom veľmi dobre. 

8. Instagram.com

2,8 miliárd návštev za mesiac

Instagram je bezplatná aplikácia na zdieľanie fotografií a videí. Ľudia môžu zdieľať fotografie alebo videá so svojimi sledovateľmi alebo s vybranou skupinou priateľov. Môžu prezerať, komentovať a lajkovať príspevky, ktoré zdieľajú ich priatelia na Instagrame. Instagram sa tak, ako aj Facebook, stal jedným z popredných sociálnych sietí aj vďaka tomu, že prilákal rôzne cieľové skupiny. Využívajú ho umelci, fotografi, influenceri, ale aj podnikatelia.

9. Amazon.com

2,7 miliárd návštev za mesiac

Najväčší e-shop na svete, priekopník nakupovania na internete a technologický inovátor – to je nákupný gigant Amazon. Tento pôvodne americký e-shop bol založený v roku 1994 ako online kníhkupectvo Cadabra.com. Dnes je rozšírený po celom svete a pohodlne v ňom môžu nakupovať ľudia od Ameriky cez Európu až po Indiu alebo Japonsko. 

10. Yandex.ru

2,6 miliárd návštev za mesiac

Je ľahké zabudnúť, že existujú iné vyhľadávacie nástroje ako Google. V Rusku je Yandex zďaleka najpoužívanejší vyhľadávač. Viac ako 57 % ruských používateľov internetu sa spolieha na Yandex ako svoj hlavný vyhľadávací nástroj. Tento ruský prehliadač ľudia pravidelne využívajú aj v susedných krajinách, napríklad v Bielorusku, Kazachstane a Turecku.

Ako to bude ďalej

Jedným z novších objavov internetu je aj sociálna sieť TikTok (predtým známa ako musical.ly). Je to platforma sociálnych médií pre vytváranie, zdieľanie a objavovanie krátkych hudobných videí či karaoke videí. Pre veľa ľudí je veľmi návyková a aj preto sa spolu s Facebookom a Instagramom dá ľahko využiť pri marketingu. 

Ako sa tento rebríček bude v priebehu rokov meniť ďalej, nevieme. Je ale zaujímavé sledovať vývoj trendov. Bude o pár rokov na vrchu Instagram s TikTokom? Alebo nás prekvapí nejaká úplne nová platforma, či služba? Nechajme sa prekvapiť.

Autor: Mária Svateníková

Tvorenie je mojim zmyslom života, bez neho to proste nejde. Baví ma kreslenie, fotografovanie, písanie a hranie na klavíri. V poslednej práci som robila IT technika. Nájsť ma teda môžete niekde medzi svetom IT a krajiny kreatívneho tvorenia. :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *