Preskočiť na obsah
Kategórie
Bezpečnosť Pre používateľov

Viete, ako vymazať vaše súkromie z Google? Vôbec to nie je ťažké

Používame ho každý deň. Poznáte to. Potrebujete vedieť, čo obnáša keto diéta? Google. Nezmoknete zajtra cestou do práce? Google. Chcete vedieť viac o vašej novej známosti? Odpoveď už poznáte.

Teraz ruku na srdce. Skúsili ste niekedy zadať do Google vaše vlastné meno? Vyskúšajte to. 

Google ako historická knižnica

Nie nadarmo sa hovorí, že internet si všetko pamätá. A Google je nástroj, vďaka ktorému máte celú túto knižnicu na dlani. 

Po zadaní kľúčového slova sa môžete dostať aj k starým zabudnutým zmienkam o vás. Či už sú to prvé pokusy o blog, keď ste mali 18 rokov, fotografie z pestovateľských prác, ktorými sa vaša škola pred sto rokmi pochválila na svojom webe aj s vaším menom, alebo kontaktné údaje zverejnené bývalým zamestnávateľom, s ktorým už nechcete mať nič spoločné. 

Môže to byť aj nepríjemnejšie. Málokto chce, aby potenciálny zamestnávateľ, partner alebo skrátka hocikto vedel o tom, že ste pred 7 rokmi mali nešťastnú dopravnú nehodu alebo potýčku s kamarátom, ktorá síce na fotkách vyzerá drsne, ale v skutočnosti ste si o 10 minút podali ruky a kamaráti ste dodnes. Dodnes sú však tieto informácie vyhľadateľné pod vaším menom.

Musí ma Google vymazať?

A to je tá dobrá správa. Ak Google dokáže vyhľadať a zobraziť o vás niečo, čo nechcete, môžete tomu zabrániť. Google je totiž povinný na vašu žiadosť vymazať odkazy na vaše súkromné informácie dohľadateľné pod vaším menom. Ide o právo byť zabudnutý

Jednoducho znemožní vyhľadanie daného obsahu. 

Háčik? Hoci vaše vymazanie z vyhľadávača Google môže veľmi pomôcť ochrániť vaše súkromie, Google tak nemusí urobiť vždy. Ak ste napríklad politik zodpovedný za finančný podvod alebo usvedčený zlodej, nečakajte, že tieto informácie z vyhľadávača len tak zmiznú. 

Tiež nemá možnosť vymazať články alebo fotky z cudzích stránok, to môže urobiť len ich správca. Tieto preto budú prístupné priamym zadaním ich adresy do vyhľadávača. Google ich už ale nezobrazí.

Ako funguje právo na vymazanie?

Poďme do praxe.

Ak chcete odstrániť údaje vyhľadateľné pod vaším menom z Google vyhľadávača, je potrebné vyplniť tento dotazník. Okrem svojho mena a kontaktných údajov uvediete aj stránky, kde sa vaše údaje nachádzajú a informáciu, prečo ich chcete vymazať. Dotazník môžete podať aj za kamaráta alebo člena rodiny.

Ak chcete vymazať svoje údaje z ďalších služieb Google, ako je napríklad Google Maps, YouTube alebo Drive, podajte žiadosť cez tento formulár

Ak chcete odstrániť obsah priamo z webu, ktorý ho zverejňuje, musíte sa obrátiť na prevádzkovateľa konkrétnej stránky. Väčšina webov má sekciu Kontaktujte nás, kde nájdete formulár alebo e-mailovú adresu. Napíšte im, vysvetlite im situáciu a odkážte na vaše právo na výmaz a na zabudnutie. 

Ako ešte viac chrániť svoje súkromie?

Hovorí vám niečo oversharing? Znamená to, že zverejňujeme na internete o sebe a svojich blízkych viac, ako je potrebné. A to až toľko, že to môže byť nebezpečné.

Nehovoríme o zbytočnej paranoji, kedy si človek myslí, že nebezpečenstvo číha na úplne každom rohu. Hovoríme o zdravej obozretnosti, ktorej na internete skrátka nikdy nie je dosť. A tak sa možno vyhneme aj tomu, aby sme Google žiadali o naše zabudnutie.

Čo teda robiť?

1. Zdieľajte len to nevyhnutné

Možno sa to ľahšie povie, ako urobí, ale má to svoj význam. Naozaj musíte na sociálnej sieti zverejniť vašu fotku z obývačky, na ktorej je vidieť vaše najnovšie domáce kino? Alebo musíte zdieľať fotku vašej celej rodiny z letiska s tagom #idemenadovolenku? V preklade, máme voľný byt minimálne týždeň?

2. Nastavenia súkromia 

Väčšina online služieb, vrátane sociálnych sietí, poskytuje možnosti nastaviť si rôzne stupne súkromia. A to či už vo vzťahu k vášmu obsahu, ktorý zdieľate alebo k údajom o vašej osobe. Skontrolujte si preto postupne svoje nastavenia a obmedzte prístup zvedavcov tam, kde to nie je nevyhnutné. 

Nastavte si tiež váš profil na sociálnej sieti tak, aby nebol vyhľadateľný v Google.

3. Profilové údaje

Máte radi plne vyplnené profily? Myslíte si, že naozaj všetci, vrátane neznámych ľudí, musia vedieť, kto sú vaši rodičia, súrodenci, spolužiaci, kde ste študovali a ako sa volalo vaše prvé domáce zvieratko? Viete, že práve tieto údaje bývajú v overovacích bezpečnostných otázkach v rôznych službách, dokonca aj v bankách?

Súkromie nie je len prázdny koncept. Väčšinou na to prídeme, keď už môže byť neskoro. Preto buďme tí múdri, ktorí sa poučia z cudzích chýb, nie tí, ktorí sa učia z tých vlastných. 😊

Na záver si vypočujte podcast o tom, ako sa dostať s webom na prvú stranu Google.

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll

Jedna odpoveď na “Viete, ako vymazať vaše súkromie z Google? Vôbec to nie je ťažké”

Super, konkrétny článok. Keď ho človek číta, vie, čo sa deje, a ako môžete vidieť na podobných blogoch, nie je to skôr pravidlom. Myslím, že sem budem chodiť častejšie a mám pocit, že nebudem sklamaná 🙂

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *