Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Technológie

Koniec 2 ročných TLS/SSL certifikátov

Od 1. septembra 2020 prestanú prehliadače dôverovať 2-ročným TLS/SSL certifikátom. Prečítajte si o zmenách, ktoré sa môžu týkať aj vášho webu.

Maximálna platnosť obmedzená na 1 rok

Každý certifikát vydaný od 1. septembra 2020 (vrátane) musí mať platnosť kratšiu ako 398 dní (13 mesiacov). V prípade dlhšej platnosti ho všetky najpoužívanejšie webové prehliadače označia za nedôveryhodný.

Iniciatívu spustil Apple, podporil to aj Google. Pred niekoľkými dňami publikovala info na svojom blogu aj Mozilla. Zaujímavosťou je, že CA/Browser forum v tejto veci zasadalo toho roku v Bratislave 😉

Výsledkom je, že certifikačné autority (CA) v auguste ukončia vydávanie nových 2-ročných certifikátov. Napr. Sectigo tak urobí 19.8.2020 a v ponuke ponechá už iba certifikáty s ročnou platnosťou.

Na porovnanie, Let’s Encrypt vydáva certifikáty od svojho vzniku s platnosťou 90 dní a po 60 dňoch odporúča ich obnovu. Takto fungujú aj na našom hostingu.

Dopad zmien na vaše weby

Ak na vašom webe používate 2-ročný certifikát vydaný pred 1. septembrom 2020, netreba sa ničoho obávať. Certifikát ostane dôveryhodný až do konca pôvodnej platnosti. Po skončení platnosti ho bude potrebné predĺžiť už iba o 1 rok.

Zmeny vo WebSupporte

Predaj 2-ročných certifikátov ukončujeme aj my vo WebSupporte. Od dnešného dňa si certifikát môžete zakúpiť už iba na 1 rok. Všetky aktívne 2 ročné certifikáty budeme na konci ich platnosti obnovovať už iba o 1 rok. Aktívne certifikáty nevyžaduje nové vydanie, ani novú inštaláciu.

Jediným rozdielom bude výška a frekvencia platby:

  • Pôvodné cena a frekvencia platieb: 70€ (resp. 164€ za wildcard) /2 roky
  • Nová cena a frekvencia platieb: 39€ (resp. 89€ za wildcard) /1 rok (ako doteraz)

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

Jedna odpoveď na “Koniec 2 ročných TLS/SSL certifikátov”

Výborný blogový článok. Naozaj sa mi to páči. Ďakujem za zdieľanie.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *