Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky

Slovensko na špici krajín Európy. Zvýšili sme bezpečnosť viac ako 100 tisíc .sk doménam

Slovenská doména nedávno prekročila 2 významné milníky: 400 tis. aktívnych domén a viac ako 1/4 z nich s aktívnou DNSSEC ochranou. Ako najväčší registrátor .sk domén sme k obom prispeli veľkým dielom. V našej správe je aktuálne viac ako 115 tisíc .sk domén – približne 29%.


V októbri 2019 začal správca národnej domény SK-NIC aktívne podporovať aktiváciu DNSSEC. Skvelý krok, ktorý oceňujeme.

Ochrana doménových serverov pomocou služby DNSSEC | SK-NIC01:13Youtube video: Ochrana doménových serverov pomocou služby DNSSEC
SK-NIC

Vo WebSupporte sme sa rozhodli, že aktiváciu DNSSEC nenecháme na náhodu a zapneme ho automaticky. Pre všetky nové .sk domény a postupne aj tie ostatné. No a v januári 2020 sme prekročili hranicu 100 tisíc .sk domén s aktívnym DNSSEC 🎉. Naši zákazníci tak získali dodatočnú vrstvu ochrany pre svoje weby. Zadarmo a bez nutnosti čosi zapnúť/nastaviť.

Podobne tak spravilo aj niekoľko ďalších slovenských registrátorov. Spoločne sme tak zvýšili bezpečnosť slovenského webu.

Dáta z 12/2019 pre ilustráciu. Zdroj: https://oskar456.github.io/walk_dotsk_ds/graph.html, @Oskar456

Europské rekordy

Výsledkom je raketový nárast počtu domén s aktívnou DNSSEC ochranou. SK-NIC hlási čísla cez 25% a tento stav opisuje takto:

„Slovensko sa tak zaradilo na špičku krajín Európy v podiele domén zabezpečených prostredníctvom DNSSEC.“

SK-NIC

Čo ďalej

DNSSEC sme zapli aj pre 13K .eu domén. A v roku 2020 plánujeme pridať ďalšie TLD – napr. .hu či .cz. Než tak urobíme automaticky, DNSSEC je dostupný manuálne.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

2 odpovede na “Slovensko na špici krajín Európy. Zvýšili sme bezpečnosť viac ako 100 tisíc .sk doménam”

akoze super, len to obcas zhodi web z neznamich pricin. a pri niekolych desiatkach webov u vas nemam cas kontrolovat pravidelne kazdy den, ci to nahodou nezhodilo web….. :-/ hromadne sa to tiez vypnut neda, preto by som ocenil, ak by ste to radsej automaticky nezapinali, kedze je to pokaslane….

Odpovedať

Pekný deň Ondrej, máte pravdu. S DNSSEC sa objavili bugy, no medzičasom sme ich už hotfixli. Ospravedlňujeme sa za komplikácie.

Stále veríme, že DNSSEC je fajn featura a chceme ju ponechať predvolene zapnutú. Preto sme si ešte vyčlenili nejaký čas na detailné preskúmanie tejto chyby a preverenie ostatných DNS nastavení. Mesačne zabezpečíme tisíce domén.

Ak by sa čokoľvek objavilo, alebo by ste mali ďalšie otázky, stačí sa nám ozvať na helpdesk@websupport.sk.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *