Preskočiť na obsah
Kategórie
História Pre používateľov

Ako vyzerali webky populárnych sociálnych sietí v ich začiatkoch?

Webdizajn sa za posledných 20 rokov neuveriteľne zmenil, a to aj napriek tomu, že mnohé inštitúcie si svoje weby z 90. rokov ešte stále držia. Pozrite si ako vyzerali najväčší technologickí giganti a obľúbené sociálne siete, keď začínali?

Google (1998)

Google pôvodný web

Google bol prvýkrát spustený na serveroch Standfordskej univerzity, doména pre Google bola zaregistrovaná v roku 1997. Pôvodný názov, s ktorým Sergej Brin a Larry Page pracovali sa volal BackRub.

Facebook (2004)

Facebook Web

Viete, koho tvár sa skrýva vľavo hore za binárnym kódom? Spolužiak Marka Zuckerberga, Andrew McCollum, v roku 2014 vytvoril logo pre thefacebook a do dizajnu zakomponoval mysteriózneho muža. Je ním Al Pacino.

YouTube (2005)

YouTube pôvodný web

YouTube založili traja kolegovia, Chad Hurley, Steve Chen, and Jawed Karim, ktorí sa predtým pracovali pre PayPal. S konceptom YouTube však neprišli okamžite, pôvodne chceli spraviť video zoznamku. Súčasnou CEO YouTube je Susan Wojcicki, v jej garáži Sergej Brin a Larry Page kedysi zakladali Googli.

Amazon (1995)

Amazon web

Nakúpili by ste na tomto webe? Amazon sa mal údajne volať Cadabra, ako časť slova Abracadabra. Tento názov sa však zniesol zo stola, nakoľko Bezosov právnik počul „cadaver“, čo v preklade znamená mŕtvola.

Apple (web z roku 1996)

Apple pôvodný web

Spoločnosť Apple v roku 1976 spustila predaj svojho prvého počítača vôbec Apple-1, vývojárom a dizajnérom bol Steve Wozniak. Cenu vtedy určili na 666,66 $, vďaka čomu vznikli konšpirácie, že ľudia stojaci za Apple sú vyznávačmi diabla. Pravdou však je, že Wozniak videl pôvodnú cenu 667 $, no viac sa mu páčili opakujúce čísla, tak to zmenil.

eBay (1995)

E-bay dizajn 1995

Pôvodný názov pre eBay bol AuctionWeb. V septembri 1997 sa však majiteľ Pierre Omidyar a prvý zamestnanec v eBay na plný úväzok, Jeffrey Skoll, rozhodli tento web premenovať. Zákazníci ho totiž nazývali eBay podľa firmy, pod ktorú AuctionWeb patril.

LinkedIn (2003)

LinkedIn

Takto vyzeral prvý web LinkedIn v roku, kedy bol založený. Jeho zakladateľ bol pred tým v boarde PayPal, po akvizícii spoločnosťou eBay sa Reid Hoffman pustil do vlastného projektu – sociálnej siete pre profesionálov.

Twitter (2006)

Twitter web

Niektorí z vás si možno pamätajú ešte prvý dizajn Twitteru. Táto sociálna sieť sa pôvodne mala volať Friendstalker, našťastie sa to pred spustením zmenilo. Ďalšie alternatívy boli Twitch, Twitcher alebo Jitter.

Yahoo (1994)

Yahoo Web 1994

Yahoo založili v roku 1994 dvaja inžinieri Jerry Yang a David Filo. Svoj projekt pôvodne nazvali Jerry and David’s guide to the World Wide Web. Skratka Yahoo predstavuje acronym Yet Another Hierarchical Officious Oracle a výkričník za menom Jerry a David pridali, pretože značka Yahoo bola vlastnená firmou, ktorá vyrábala BBQ omáčky.

Netflix (2005)

Netflix 2005

Myšlienka vytvoriť Netflix vznikla už v roku 1997 po tom, čo CEO Netflixu musel zaplatiť 40 dolárov za VHS kazetu Apollo 13. Streamovacia služba vznikla v rovnakom roku, teda ešte skôr než Google. V roku 2000 mohla spoločnosť Blockbuster kúpiť Netflix za 50 miliónov dolárov, no odmietli. Blockbuster je už dnes prakticky mŕtvy a Netflix má hodnotu 20 miliárd dolárov.

Vypočujte si na záver podcast o tom, ako pracovať efektívne so sociálnymi sieťami:

https://open.spotify.com/episode/7k5x5f5ZhI5YOsFaiJDwQa?si=31d7cdbf3d83452d

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.