Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Technológie

Gutenberg, čo viete o jednej z najväčších zmien v histórii WordPressu?

Hlavnou zmenou v pripravovanej verzii WordPress 5.0 bude nový editor obsahu Gutenberg. Ide o jednu z najväčších zmien v histórii WordPressu, ktorá by mala prispieť k minimalizovaniu technologického dlhu a zmeniť spôsob, akým sa pracuje s obsahom stránky.

Gutenberg editor a bloky

Zásadnou zmenou je rozdelenie článku na bloky. Blok reprezentuje určitú oblasť, ktorú môžete naplniť ľubovoľným obsahom, posúvať ju, či meniť jej chovanie. Tam, kde boli doteraz potrebné rôzne custom kódy, či dodatočné pluginy, postačí nový editor. Po novom je tak možné napríklad rozdeliť obsah na stĺpce bez toho, aby ste museli použiť čo i len riadok vlastného kódu. Noviniek je samozrejme viac, no spolu s naším hostingom pre WordPress je všetko pripravené na to, aby ste mohli publikovať obsah jednoduchšie, než kedykoľvek predtým.

Práca s Gutenberg editorom
Práca s Gutenberg editorom a blokom náhľadového obrázku.

Na pozadí ide o veľký technologický skok vpred. Gutenberg bol horúcou témou na WordCamp Europe 2018, veľa sa o ňom hovorilo už aj minulý rok v Paríži. Výborný tech talk o Gutenbergu mal aj na ostatnom WordCampe v Prahe David Biňovec z Automaticc.

Pripravte sa a testujte

Nový editor je už niekoľko mesiacov dostupný ako samostatný plugin. Výzvu na jeho otestovanie ste si pravdepodobne všimli už aj na nástenke vášho WordPressu. Pokiaľ váš web na Gutenberg nie je pripravený, nezúfajte. Po tom, ako sa nový editor stane predvolenou súčasťou WordPressu, pôvodný TinyMCE editor si bude možné stiahnuť ako plugin a používať ho i naďalej.

V rámci komunity sme už pripravili aj preklady, takže testovať môžete takmer na 100 % v slovenčine.

Pôvodný, TinyMCE editor WordPress
Pôvodný, TinyMCE editor WordPress, ktorý bol jeho súčasťou od úplného začiatku.
Nový Gutenberg editor WordPress
Nový Gutenberg editor

Zatiaľ iba pre články

Nový editor bude zatiaľ dostupný iba pre články (blog). Pre úpravu stránok či custom post types bude naďalej použitý TinyMCE editor. Budúcnosť WordPressu je ale jasná a v ďalších fázach sa počíta s tým, že celá webová stránka bude tvorená blokmi a cez bloky ju bude možné editovať.

Matt Mullenweg na WordCamp Europe 2018
Matt Mullenweg na WordCamp Europe 2018

Neskôr ako sa čakalo

Podľa slov Matta Mullenwega na WordCamp Europe 2018 mala byť táto aktualizácia dostupná už koncom augusta. Vývoj Gutenberg editora sa oneskoril, no termín vydania je už daný – 19. novembra 2018.

A čo vy? Už ste mali možnosť nový editor otestovať? Podeľte sa o vaše skúsenosti, prípadne otázky, ktoré k tejto téme máte.

[mc4wp_form id=“12458″]

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *