Preskočiť na obsah
Kategórie
Vzdelávanie

Vzdelávajte sa v cudzom jazyku kdekoľvek a zadarmo

Ruku hore, kto ľutuje, že sa poriadne nenaučil angličtinu alebo iný jazyk ešte počas školy! Vďaka internetu sa dnes môžete naučiť cudzí jazyk efektívne, zábavne a aj zadarmo. Ak ste ochotní zahodiť všetky výhovorky, prečo sa to nedá, máme pre vás niekoľko tipov na mobilné appky a online nástroje, ktoré vám s učením určite pomôžu. O svoje tipy sa podelila aj slovenská polyglotka, Lýdia Machová.

Lýdia rozpráva plynule 7 jazykmi, nový jazyk sa učí v priemere každé dva roky. S angličtinou začala na gymnáziu v 11, najväčší progres však zaznamenala, keď sa začala angličtine venovať sama mimo školy. Koľko podľa Lýdie trvá, kým sa naučíte jazyk plynule? „Záleží to od mnohých faktorov. Ale pre bežného Slováka, ktorý mal v škole niekoľko rokov kontakt s 1 – 2 cudzími jazykmi, aj keď ich nevie plynule, by som povedala, že sa to dá hravo zvládnuť za rok na úroveň, keď sa v pohode dohovorí, a za dva roky na úrovni, kde ten jazyk vie využívať už naozaj bez problémov v každodennej situácii. Bavíme sa ale o európskych jazykoch, pri ázijských by to bolo omnoho dlhšie.“

K cudziemu jazyku s online nástrojmi

Lýdia pri učení využíva aj appky: „Rada používam napr. Memrise na učenie sa slovíčok, a taktiež appky na počúvanie podcastov, napr. Podcast Addict. Mnoho z mojich materiálov na učenie sa jazykov pochádza z internetu, napr. audioknihy, ebooky, články, seriály a pod.“

Dá sa ale naučiť jazyk aj úplne zadarmo len zo zdrojov online? Lýdia v tom má jasno: „Jednoznačne. Osobne poznám desiatky ľudí, ktorí to robia bežne s viacerými jazykmi. Vyžaduje si to istú prácu a energiu, ale ide to aj úplne zadarmo. Ak sa však niekto učí jazyk od začiatku, vrele odporúčam použiť pritom jednu knižku pre samoukov ako hlavný zdroj, s ktorým treba pracovať systematicky a efektívne, a ten doplniť bezplatnými zdrojmi z internetu.“

Prinášame vám zoznam niekoľkých aplikácii a online zdrojov, ktoré vám učenie cudzieho jazyka uľahčia. Nesiahnete ani hlboko do vrecka, niekoľko z nich je úplne zadarmo.

Duolingo

Duolingo

Duolingo je mobilná appka, ktorá aktuálne podporuje až 30 jazykov, vrátane High Valyrian z Game of Thrones. Hravou formou sa naučíte slovíčka, gramatiku a hovorové výrazy. Svoje skóre môžete porovnávať s ostatnými známymi, ktorí sa na túto výzvu podujmú s vami. S Duolingo sa môžete hrať kdekoľvek a kedykoľek.

Memrise

Memrise

Slovnú zásobu si môžete rozšíriť aj s appkou Memrise, ktorá ponúka jazykové kurzy vytvorené v rámci komunity. Nájdete tu teda viac jazykov a tém, ktoré vás môžu zaujímať. Memrise kombinuje techniku pamäťových kartičiek ako aj gamifikáciu.

italki

italki

Chcete sa učiť od native speakrov z pohodlia vášho domova? Cez italki si nájdete svojho inštruktora, ktorý sa bude venovať len vám. Platíte za hodinu a môžete si vybrať učiteľa, ktorý sa vám pozdáva a vyhovuje aj vášmu rozpočtu. Italki je skvelé na precvičovanie rozprávania.

Polyglot Club

Polyglot club

S ľuďmi z iných krajín sa môžete spoznať aj cez web Polyglot Club. Nechajte si skontrolovať texty, spoznajte nových ľudí, pozrite si edukatívne videá, ktoré zdieľajú, prípadne niekomu pomôžte s učením slovenčiny. Polyglot Club je sociálna sieť pre všetkých, ktorých zaujímajú cudzie jazyky.

Netflix

Netflix učenie jazykov

Netflix je streamovacia služba s množstvom filmov a seriálov. Okrem titulov s audiom v angličtine neustále rozširuje aj ponuku v iných jazykoch. Slovenské titulky síce nenájdete všade, no veľa sa naučíte aj sledovaním filmu či seriálu v originálnom jazyku s originálnymi titulkami. Po pár seriáloch budete hovorenému jazyku rozumieť a rozšírite si aj slovnú zásobu.

YouTube

YouTube učenie jazykov

Na YouTube nájdete videá na učenie jazyka pre všetky úrovne. Môžete si pozrieť seriály, ktoré sú vyslovene určené na učenie jazyka, ale aj lekcie od rôznych lektorov. Stačí použiť search a nájsť zadarmo množstvo zdrojov, ktoré sú pre vás dostupné úplne zadarmo.

Podcast Addict

Podcast Addict

Učte sa jazyk kedykoľvek, aj po ceste do práce vďaka podcastom. Podcast Addict odporúča aj Lýdia: „Spomínané podcasty sú niečo, čo na Slovensku ešte stále nepreniklo medzi všetkých, a pritom je to jeden z najúžasnejších zdrojov na učenie sa akéhokoľvek jazyka. Stačí si stiahnuť appku ako Podcast Addict (prípadne iphonisti ju už majú nainštalovanú, volá sa Podcasts), a vyhľadať si v nej podľa kľúčového slova niečo, čo by nás bavilo. Podcast je v podstate niečo ako relácia z rádia, kde rozpráva buď jeden človek alebo je to rozhovor na istú tému. Nie sú primárne určené na učenie sa jazyka, ale pre rodených Nemcov, Francúzov, Španielov, Američanov atď., ale práve preto sa dajú krásne využiť na zlepšenie si jazyka, lebo sú autentické, so živým jazykom, tak ako sa reálne používa.“

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.