Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie

Prečo svet potrebuje open source?

Open source komunita je dôkazom, že ľudia dokážu a chcú tvoriť veci, ktoré sú zadarmo pre dobro spoločnosti. Pojem open source je známy najmä pri vývoji softvéru, no takéto riešenia sú bežné aj v iných oblastiach. Čo to ten open source vlastne je a prečo je dôležité, aby firmy a vývojári týmto spôsobom prispievali?

Open source je typ licencovania, v ktorom autor dovolí užívateľom voľne modifikovať jeho prácu, využiť túto prácu novým spôsobom alebo na nej postaviť nový väčší projekt. Open source dáva priestor pre inovácie a rýchlejšie napredovanie v rôznych oblastiach.

Zaujímavosťou je, že prvý open source projekt nesúvisel s vývojom softvéru. Stál za ním podnikateľ Henry Ford, ktorý spoluzakladal Motor Vehicle Manufacturers Association. V rámci tejto asociácie si hlavní výrobcovia áut zdieľali technologické patenty zadarmo a bez toho, aby si za to pýtali peniaze. Vďaka tejto spolupráci mohlo celé odvetvie napredovať. Pojem open source sa oficiálne použil v roku 1998 pri predstavení zdrojového kódu Navigatora. Odvtedy tento pojem naberal na popularite a v rovnakom roku vznikla aj Open Source Initiative.

WordPress open source

Čomu sa zaväzuje open source vývojár softvéru?

  • Celý kód programu musí byť dostupný pre verejnosť.
  • Povoliť možnosť modifikácie, vylepšenia alebo zmeny originálneho kódu.
  • Povoliť možnosť vytvoriť z tohto kódu odvodené dielo.
  • Povoliť, aby bol program použitý podľa želaní užívateľa.

Všetky deriváty, ktoré vzniknú na základe open source softvéru, sa zaväzujú k open source licencii, a teda túto novú verziu softvéru posielajú do sveta opäť s open source licenciou. Open source ponúka možnosť participovať na projekte s expertmi okolo celého sveta, neustále napredovať a zlepšovať sa. Neznamená to však, že spoločnosti, ktoré vytvárajú open source riešenia, robia zadarmo. Často majú vlastné produkty, z ktorých majú príjem.

Tento článok čítate vďaka open source internetu

Internet je skvelým príkladom open source. Web regulujú open source systémy Linux a Apache Web Server, ktorý zabezpečuje prenos dát medzi svetovou infraštruktúrou serverov a osobnými zariadeniami. K najobľúbenejším open source softvérom patrí napríklad WordPress, Magento, Mozilla, OpenOffice, GIMP či Ubuntu. Veľké softvérové spoločnosti ako Google a Facebook tiež časť svojich inovácií otvárajú verejnosti cez open source.

Linux logo

Prečo riešiť open source a nielen platený softvér?

  • Vďaka open source dokážete postaviť projekt v spolupráci s expertmi z celého sveta a získať cenný feedback.
  • Získate nové nápady. Ak vám chýba inšpirácia, stačí navštíviť GitHub s množstvom ideí a open source kódov, na ktorých môžete stavať.
  • Učíte sa od tých najlepších. Ak sa stanete prispievateľom k veľkému open source projektu, môžete odkukať trik alebo dva od top developerov veľkých technologických spoločností.
  • Ak si neviete poradiť s bugmi vo vašom programe, možno vám pomôže človek na druhej strane zemegule.
  • Robíte niečo prospešné pre spoločnosť.
  • Kto vie, možno si vás nejaká veľká spoločnosť všimne a dá vám prácu.

Vedeli ste, že?

V open source oblasti sa udeľujú aj prestížne ocenenia za najinovatívnejšie projekty, volajú sa InfoWorld’s Bossies Awards. Víťazov vyberajú editori InfoWorld a čitatelia. Mimochodom, Bossies Awards vyhlásili Linux za najcennejší a najlepší open source softvér všetkých čias.

[mc4wp_form id=“12458″]

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.