Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

10 pluginov, ktoré „naspeedujú“ váš WordPress

WordPress je pomerne jednoduchá platforma pre tvorbu webu a spravovanie obsahu. Na niektoré funkcie však budete potrebovať nainštalovať pluginy. Vybrali sme pre vás niekoľko pluginov, ktoré sú zadarmo, s najväčšou pravdepodobnosťou budú pre vás užitočné a nepredstavujú bezpečnostné riziko pre váš web. 

WordPress web

Jetpack

Ako už názov napovedá, ide o balík niekoľkých funkcií, ktoré majú zlepšiť výkon vašej stránky a zároveň ju ochrániť pred útokmi. Je pravdepodobné, že nebudete potrebovať všetky funkcie. Je teda len na vás, či sa rozhodnete do Jetpacku ísť alebo použiť iné pluginy, ktoré ponúkajú len určité funkcie, ktoré naozaj potrebujete. Medzi základné funkcie Jetpacku patrí analytika, nekonečné scrollovanie, extra widgety pre sidebary, kontaktná forma, rozšírené zdieľanie, vytváranie sitemaps a mnoho ďalších funkcií.

Insert Headers and Footers

Pridať kód na sledovanie Google Analytics alebo Facebook pixel môžete rôznymi spôsobmi. Ak sa ale v kóde nevyznáte a nechcete nič pokaziť, vyskúšajte tento jednoduchý plugin. Aj v prípade, že zmeníte celú šablónu, sledovací kód sa vám z headeru nevymaže.

Yoast SEO

Yoast SEO

O dôležitosti optimalizácie webu pre vyhľadávače už nepochybuje snáď nikto. Vďaka Yoast SEO si dokážete upraviť meta údaje a skontrolovať optimalizáciu jednotlivých článkov a stránok na kľúčové slová. Opäť ide o plugin, ktorý ponúka viacero funkcií pre SEO a je teda robustnejší. Jednoduchšia alternatíva je All in one SEO.

Akismet Anti-Spam

Aksimet automaticky kontroluje komentáre na vašom webe a porovnáva ich v rámci svojej globálnej databázy, podľa čoho následne filtruje spam. Zároveň automaticky odstraňuje najhorší spam. Moderátori majú možnosť vidieť, ktoré komentáre boli zachytené pluginom a ktoré boli naopak povolené.

SumoMe

SumoMe je plugin, ktorý obsahuje väčšie množstvo funkcií. Tie si môžete separátne aktivovať. Nájdete tu formu pre prihlásenie do newslettra, rozšírené zdieľanie a ďalšie vychýtavky pre rozširovanie vašich zoznamov pre email marketing. Plugin vám môže vzhľadom na svoju veľkosť spomaľovať web.

mailchimp

MailChimp for WordPress

MailChimp patrí k najobľúbenejším nástrojom k rozosielaniu newslettrov. S pluginom MailChimp for WordPress môžete vytvárať štýlové formy na prihlasovanie do newslettra a len niekoľkými klikmi ich prepojiť k zoznamom na MailChimpe. Tento plugin podporuje intergráciu s inými modulmi, vrátane WooCommerce, Contact Form 7 a ďalšími.

Contact Form 7

Contact From 7 je jednoznačne najobľúbenejším pluginom pre vytváranie kontaktných formulárov. Zvyčajne je priamo súčasťou WordPressových tém. Tento plugin je mimoriadne jednoduchý na nastavenie. O jeho popularite svedčí aj 5 miliónov aktívnych inštalácií na celom svete.

Smush WP plugin

Smush Image Compression and Optimization

Priveľké obrázky môžu spomaľovať váš web. Jednou z možností je kompresia obrázkov ešte pred nahraním na web. Ak už ale máte web celkom veľký a nahrávanie nových obrázkov by vám zabralo obrovské množstvo času, vyskúšajte tento plugin.

Kiwi Social Sharing WordPress Plugin

Ponúknite svojim čitateľom možnosť zdieľať váš obsah na webe. Kiwi je mimoriadne jednoduchý a ľahký plugin, ktorý sa rýchlo načítava. Vyberte si dizajn ikoniek, ich umiestnenie a podľa potreby zapnite alebo vypnite vybrané sociálne siete.

Redirection

S pluginom Redirection máte prehľad o chybách 404 a tiež redirectoch 301. Vyhnete sa tak zbytočným 404-kám, ktoré majú tiež vplyv na vaše pozície vrámci vyhľadávačov. Usilujte sa však o čo najmenej redirectov a prípadné 404-ky na svojom webe radšej vyhľadajte a linky upravte priamo na stránkach.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.