Preskočiť na obsah
Kategórie
História Technológie

Viete, kto sú najznámejší programátori všetkých čias?

Programovanie je niečo, s čím sa momentálne v rôznej forme stretávajú takmer všetci ľudia na dennej báze. Programovať sa dnes učia už aj deti v škôlke, a či sa nám to páči alebo nie, moderné digitálne technológie sú budúcnosť ľudstva. Všetko okolo nás je ovládané počítačovými kódmi a programami. Semafory v centrách miest, verejné osvetlenie, doprava, dispečing na letiskách, mobilné telefóny, či blog, ktorý práve čítate. Všetko sa skladá z kódov a programov. Pekne hustý Matrix, čo? Dnes vám predstavíme zopár “architektov”, ktorý tento Matrix, v ktorom všetci žijeme, pomáhali zakladať.

Dennis Ritchie

Dennis Ritchie - programátor

zdroj foto: officechai.com

Dennis bol americký počítačový vedec. Vytvoril programovací jazyk C a spolu s jeho dlhoročným spolupracovníkom Kenom Thompsonom vytvorili operačný systém Unix. Tento systém do určitej miery inšpiroval veľkú väčšinu dnešných operačných systémov a teda aj zariadení s ktorými denne prichádzate do styku. Denis dostal za svoju prácu viacero významných ocenení, okrem iného aj National Medal of Technology v roku 1999 od prezidenta Clintona. Ak teda hľadáte ozajstného otca Matrixu, práve ste ho našli.

Linus Torvalds

Linus Torvalds - programátor

zdroj foto: ted.com

Je chlapík pôvodom z Fínska, ktorý sa v roku 2010 stal občanom USA. V roku 2000 v ankete osobnosť storočia časopisu Time získal 17. priečku. V ankete 100 najväčších Fínov, ktorá sa konala v roku 2004 si dokonca o jedno miesto polepšil a dostal na 16. pozíciu. V roku 2005 sa zas objavil v rebríčku najlepších manažérov sveta časopisu BusinessWeek. A prečo toto všetko? Maličkosť. Linus je otcom operačného systému Linux.

Donald Ervin Knuth

Donald Ervin Knuth - programátor

zdroj foto: stanford.edu

Je popredný svetový informatik a emeritný profesor Stanford University. Je autorom mnoho zväzkového diela – Umenie programovania. To je považované za jednu z najrešpektovanejších publikácií v odbore programovania a počítačovej vedy ako takej. Je priekopníkom matematickej analýzy algoritmov a výrazne ovplyvnil aj iné odbory, ako napríklad tvorbu prekladačov, alebo spracovanie textu. Je držiteľom viacerých významných ocenení po celom svete. Okrem iného je aj čestným doktorom (titul Dr.h.c. ) Masarykovej univerzity v Brne.

Bjarne Stroustrup

Bjarne Stroustrup - programátor

zdroj foto: cloudfront.net

Pochádza z Dánska, no už dlhšiu dobu pôsobí na univerzite v Texase, kde vedie odbor Computer science. Je tiež profesorom na Columbia University a pracuje ako výkonný riaditeľ technického oddelenia firmy Morgan Stanle (zaoberajú sa financiami) v New Yorku, ktorá po celom svete zamestnáva viac ako 60 000 zamestnancov. Jáááj a ešte taká maličkosť. Vynašiel programovací jazyk C++.

Tim Berners-Lee

Sir Tim Berners Lee - programátor

zdroj foto: wikimedia.org

Sir Timothy „Tim“ John Berners-Lee je tvorcom Wold Wide Webu a riaditeľom konzorcia W3C, ktoré dohliada na jeho pokračovanie a vývoj. Je to teda práve tento muž, vďaka ktorému momentálne čítate aj tento blog. Vynikal v matematike, ktorú ho rodičia učili kedy len mohli. Študoval Queen’s College a Oxford. V roku 1980 pôsobil 6 mesiacov v CERN-e, kde napísal program ENQUIRE. Neskôr ho napadlo tento program napojiť na multimediálnu informačnú diaľkovú sieť, aby mohol mať prístup k dátam z rôznych zdrojov a pripájať sa na rôznych miestach. Bum! Zrodil sa prazáklad internetu.

BONUS:

Ada Lovelace

Ada Lovelace - programátorka

zdroj foto: bbci.co.uk

Hovorí sa, za všetkým vždy hľadaj ženu. A aj my sme našli. Augusta Ada Kingová narodená v roku 1815 v Londýne ako Augusta Ada Byronová a teraz známa ako Ada Lovelaceová, bola anglická matematička a prvá programátorka. Okrem výrazného problému s jej menami rozlúskla a detailnejšie popísala fungovanie Babagerovho mechanického počítača. Bol to analytický stroj, ktorého vývoj Ada aj financovala. Medzi poznámkami k jeho fungovaniu sa našiel aj algoritmus, ktorý je dodnes považovaný za prvý algoritmus spracovateľný počítačom. Vďaka tomu je Ada označovaná za prvú programátorku na svete.

PS: Ak poznáte niekoho, o kom ste presvedčený, že by sa určite mal ocitnúť v našom rebríčku, sem s ním! Napíšte nám do komentára, radi ho do článku pridáme. 

Autor: Jakub Mazán

V marketingu pôsobím viac ako 6 rokov. Pracoval som v rôznych reklamných agentúrach ako copywriter a idea maker. Som spoluzakladateľom Truniversity.sk a venuje sa nastavovaniu komplexných marketingových komunikačných stratégií.