Preskočiť na obsah
Kategórie
Technológie Tipy a triky Vzdelávanie

Prečo by sa mali ľudia vzdelávať online

Dnešná spoločnosť, alebo povedzme rovno doba, sa mení neuveriteľne rýchlo. Doslova a do písmena zo dňa na deň. To, čo sme sa učili v škole pred pár rokmi, dnes už častokrát neplatí. V niektorých odvetviach dokonca neplatí to, čo platilo včera. Technológie sa rozvíjajú rýchlosťou svetla a hýbu celým svetom. Napríklad podľa štúdie banky ING-DiBa v Nemecku až 59% všetkých pracovných miest nahradia časom roboty. Sci-fi? Podľa popredných svetových odborníkov skôr tvrdá realita.

Svet sa mení

Nástup nových technológií, samozrejme, otvorí dvere do iných pracovných odvetví. Medzi najviac ohrozené “odvetvia” patria napríklad úradníci, nekvalifikovaní zamestnanci, obsluha strojov, pracovníci v službách a predaji, tele-marketingoví pracovníci a podobne.

Dnešný svet však okrem týchto nástrah ponúka aj ohromné množstvo možností, ako sa na takéto niečo pripraviť. Nikdy predtým nebolo jednoduchšie sa zapísať do rekvalifikačného kurzu, zájsť na nejaký workshop alebo získavať informácie z internetu. Na to aby ste sa naučili niečo nové, nemusíte dnes častokrát ani vystrčiť päty z domu.

Aké sú teda výhody vzdelávania cez internet?

  1. Nikam nemusíte chodiť –  Vzdelávať sa dnes dá aj z pohodlia vašej obývačky alebo akéhokoľvek iného miesta, aké si len zmyslíte. Jediné, čo potrebujete, je internetové pripojenie a nejaké zariadenie (mobil, počítač, tablet).
  2. Šetríte svoj čas – Vzdelávate sa kedy chcete a ako dlho chcete. Kurzy sa dajú kedykoľvek zastaviť a neskôr môžete pokračovať.
  3. Študujete kedy chcete vy – Do školy alebo na offline kurzy musíte prísť v pevne stanovenom čase. Keď sa vzdelávate online, vzdelávate sa kedy chcete vy. Napríklad každý večer po práci alebo cez víkendy.
  4. Zvládnete viac „predmetov“ naraz. Tým, že môžete študovať kedykoľvek a odkiaľkoľvek zvládnete v konečnom dôsledku viac učiva, ako keď by ste chodili do klasickej školy.
  5. Máte úplnú kontrolu nad tempom výučby – online kurz si kedykoľvek zastavíte alebo pozriete znova.
  6. Doplňujúce otázky k štúdiu si vygooglite alebo sa spýtate v nejakom fóre. Do témy sa tak častokrát dostanete omnoho hlbšie ako na offline školeniach, aj keď by sa to na prvý pohľad nezdalo.
  7. Šetríte peniaze – online kurzov nájdete na internete stovky. Anglické, slovenské, tie ktoré sú zadarmo, ale aj platené. Vo všeobecnosti však platí, že online kurzy sú lacnejšie ako tie, ktoré sa konajú offline.
  8. Máte extrémny výber oblastí, v ktorých sa môžete zdokonaľovať. V podstate neobmedzené množstvo. Na internete nájdete naozaj všetko.

Odkazy, ktoré sa môžu hodiť

Veľmi dobrý blog o budúcnosti a najmodernejších technológiách spustil len prednedávnom Michal Meško. Ak vás zaujíma, kam a ako sa bude svet uberať, určite si kliknite na jeho Budúcológiu. Ak sa chcete učiť marketing, pozrite si Truniversity, kde sa môžete vzdelávať v oblasti online marketingu a komunikácie. Dobrý zoznam zdrojov na online štúdium marketingu spísal aj Kamil na svojom blogu TU. Najväčším vzdelávacím portálom sveta je pre niekoho možno prekvapivo, ale určite celkom iste, YouTube. Naučíte sa z neho hrať na gitaru alebo ovládať Photoshop. Neveríte? Skúste to.

Autor: Jakub Mazán

V marketingu pôsobím viac ako 6 rokov. Pracoval som v rôznych reklamných agentúrach ako copywriter a idea maker. Som spoluzakladateľom Truniversity.sk a venuje sa nastavovaniu komplexných marketingových komunikačných stratégií.