Preskočiť na obsah
Kategórie
Ostatné Tipy a triky

Filmy o virtuálnej realite

Žijeme v Matrixe? Ovládajú nás jaštery? Je to, čo prežívame, len virtuálna realita? Mnohí ľudia v reálnom svete si v posledných rokoch často vytvárajú svoju paralelnú, častokrát riadne uletenú verziu fungovania sveta, no my sa radšej nechávame unášať umením filmových géniov a mágov. Poznáte všetky legendárne filmy, kde bola ústrednou témou virtuálna realita?

The Matrix

Žiaden zoznam filmov o virtuálnej realite nemôže začať ničím iným než kultovým Matrixom. Thomas A. Anderson je počas dňa programátor, no v noci sa stáva hackerom s prezývkou Neo. Jedného dňa ho kontakujte Morpheus, ktorý mu ukáže tú naozajstnú realitu a tá vôbec nie je prijemná. Ak patríte k tým pár ľuďom, ktorí Matrix ešte nevideli, no a Popoluška tiež nie je vaša šálka kávy, pozrite si cez sviatky The Matrix, The Matrix Revisted, The Matrix Reloaded a The Matrix Revolutions.

|

Vypočujte si aj zaujímavý podcast z našej dielne: 

Inception

Predstavte si, že by ste dokázali vidieť do snov iných ľudí. Leonardo DiCaprio a.k.a. Cobb to dokáže a aj “vďaka” tomu sa ocitne na zozname nepohodlných ľudí a stratí všetko, čo mu je drahé. Môže sa však vykúpiť a získať svoj život späť. Stačí vykonať už len jedinú úlohu. Musí dosiahnúť “Inception,” teda namiesto ukradnutia, myšlienku do mysle zasiať.

|

Black Mirror

Ak ste fanúšikom seriálov, určite si nenechajte újsť Black Mirror. Každá epizóda je úplne iná a mimoriadne ťažká na strávenie. Možno stratíte vieru v ľudstvo, možno sa pozriete na svoje názory a návyky kritickejšie, ale určite na vás každá jedna epizóda nechá silný dojem. Do sveta virtual reality hier vás zavedie hneď druhá epizóda Playtest.

|

Total Recall

Douglas Quaid má desivé nočné mory o ceste na Mars, a preto sa rozhodne kúpiť virtuálnu dovolenku cez Rekall Inc., kde mu implantujú spomienky. Niečo sa pri implementácii ale pokazí a Douglas si spomína, že bol tajným agentom, ktorý bojoval proti tyranskému guvernérovi Marsu, Cohaagenovi. Tento film si môžete pozrieť vo verzii z roku 1990 s Arnoldom Schwarzeneggerom alebo s mierne upraveným scenárom z roku 2012 s Colinom Farrellom v hlavnej úlohe. Asi vám je jasné, že ten novší má o čosi lepšie efetky. No keď Total Recall, tak originál z roku 1990.

|

Tron

Flynn sa živí tvorbou počítačových hier, ale nabúrava sa aj do počítačovej siete spoločnosti Encom. To sa programu nepáči, a tak Flynna uväzní vo svojom elektronickom svete. Po jeho boku bojuje verný program Tron, s ktorým sa pokúsi nájsť hlavný program a zničiť ho. Tento film bol v dobe jeho vzniku, v roku 1982, prelomový. Dnes jeho vizuálne efekty nadchnú len málokoho, no túto klasiku by ste mali vidieť určite.

|

The Thirteenth Floor

Ako to už pri filmoch s virtuálnou realitou býva, aj tu sa vám zakrúti hlava. Hannon Fuller vlastní obrovskú korporáciu a je zároveň vynálezcom virtuálnej simulácie Los Angeles z roku 1937. Sám ju predčasne testuje, keď ho zrazu niekto zavraždí a hlavným podozrivým sa stane jeho kolega Douglas Hall. Vyšetrovanie vraždy sa môže skutočne zamotať, ak hľadáte odpovede v dvoch paralelných svetoch.

|

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.