Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

Filmy o umelej inteligencii

Niekto sa umelej inteligencie desí, niekto sa už nevie dočkať svojho prvého robota. Pravda je taká, že budúcnosť je už tu. Nielen technologickí giganti už majú celkom sľubne rozbehnutý vývoj. Či už patríte k skupine, ktorá si myslí, že nás roboti pozabíjajú, alebo ste skôr optimisti, večer si môžete spríjemniť jedným z týchto filmov.

Her

Láska nepozná hranice a možno už o pár rokov nebude predstava človeka, zamilovaného do svojho operačného systému, až tak pritiahnutá za vlasy. “Her” je taký trochu iný romantický film. Theodore je osamelý muž, ktorý nájde lásku tam, kde ju nečakal. Vo svojom počítači. Určite sa oplatí vidieť.

HER

A.I. Umelá Inteligencia

Spielbergov film z roku 2001 už videl asi každý. Srdcervúci príbeh “sci-fi Pinokia” menom David zosobňuje všetko, čoho sa obávame. Roztopené ľadovce, zaplavené mestá, roboti a koniec ľudstva na Zemi. No nechýbajú ani silné emócie. Nachystajte si vreckovky.

ai

Star Trek: Generations

Androida, s veľmi príznačným menom Data, si mnohí určite pamätáte z kultového seriálu Star Trek. Data mal mnoho superschopností, no žiadne emócie, ktoré by ho spravili človekom. To sa však zmenilo po implantovaní čipu. Vrátiť sa k obľúbenému seriálu zo 60. rokov sa môžete opäť. Alebo aspoň zvážte film z roku 2009.

startrack

Ex Machina

Caleb vyhral vo firemnej súťaži týždenný pobyt na horskej chate. Okrem šéfa Nathana ho tam čaká aj prekvapenie v podobe priateľskej robotky menom Ava. Zamiluje sa do nej? Čakajú ho nejaké temné tajomstvá? To zistíte vo filme.

exmachina

2001: Space Odyssey

Legendárna snímka Stanleyho Kubricka a spisovateľa Arthura C. Clarka z roku 1968 nemôže v žiadnom zozname o AI filmoch chýbať. Koniec koncov položil základ tohto žánru pre ďalšie generácie. Filozofický film sa zamýšľa nad evolúciou a zmyslom ľudského života.

Vypočujte si podcast z našej dielne: 

spaceodysee

Blade Runner

Keď sa ľudia rozhodnú vyrobiť svoje robotické repliky, aby ich mohli následne zotročiť, nemôže to dopadnúť dobre. Replikanti vo filme Blade Runner sú takmer identickí s ľuďmi. No a keďže nikto z nás by sa netešil z takéhoto zaobchádzania, neboli tým nadšení ani replikanti, ktorí sa vzbúrili. Pozrite si kultový film sci-fi žánru od Ridleyho Scotta. Neoľutujete.

bladrunner

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *