Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky Vzdelávanie

10 najlepších vystúpení z bratislavského TEDx-u

Konferencie TEDxBratislava sa organizujú už skoro 9 rokov. Rastislav Geschwandtner inicioval TEDx na Slovensku v roku 2009. “Po pokusnom mini TEDxPrievidza na jeseň 2009 som dal výzvu na Facebook a zo záujemcov vytvoril tím nadšencov, ktorý odvtedy každoročne organizuje TEDxBratislava. Je super, že WebSupport je od úplného začiatku pri tom s nami ako partner.”

Dnes je TEDx na Slovensku zabehnutá značka a podujatia sú veľmi obľúbené. Prinášajú zaujímavé osobnosti a silné myšlienky. “V priebehu jedného dňa môžete zažiť na jednom pódiu kvantového fyzika, polárničku, autistu, biofarmára a dvanásťročnú spisovateľku. Inšpirácia často prichádza z nečakaných smerov spájaním zdanlivo nespojiteľného. Vďaka tomu vzniká na podujatí absolútne kúzelná atmosféra, v ktorej akoby na moment bolo všetko možné.”

Rasťa sme sa spýtali na najlepšie vystúpenia bratislavského TEDx-u. Nech sa páči, môžete si ich pozrieť.

1. Ján Šlinský: Revolučné organické pestovanie zeleniny

Dnes už kultový talk z prvého ročníka TEDxBratislava. Pán Šlinský, svojrázny farmár a vynálezca, hovorí s humorom o svojom netradičnom spôsobe pestovania bio zeleniny.

|

2. Jakub Ptačin: Operačný program krajšie Slovensko

Predstavujeme kandidáta na prezidenta v roku 2034. 🙂 Za svojich pár jednoduchých tipov, ako si to tu môžeme spraviť krajšie, si Jakub vyslúžil búrlivé ovácie a záujem mainstreamových médií.

|

3. Gever Tulley: Tajomstvá zážitkového vzdelávania

Prišiel zo San Francisca porozprávať o svojej inovatívnej základnej škole Brightworks, kde deti nemajú predmety, testy a známky. Všetko sa učia na praktických projektoch. Gever je pre mňa obrovským zdrojom inšpirácie. Podľa jeho vzoru som založil Školu majstrovania alias Tinkering School Bratislava.

|

4. Illah van Oijen: Miluj, čo robíš

Illah, mladá Holanďanka žijúca na Slovensku, bola jedným z vrcholov druhého ročníka. Vo svojom emocionálnom vystúpení hovorí o tom, prečo sa rozhodla žiť a pracovať na Slovensku.

|

5. Josef Schovanec: Ťažký život neautistu

Francúz s dokonalou češtinou. Autista s nezameniteľným zmyslom pre humor. Josef Schovanec – človek plný prekvapení. Vo svojom vystúpení, ktoré pripomínalo skôr standup comedy, poľutoval náš ťažký život 🙂

|

6. Diana Fabiánová: Menštruačné tabu

Na TEDxBa radi prinášame menšinové alebo tabuizované témy. Diana dokazuje, že rozprávať o menštruácii môže byť rovnako prirodzené ako akákoľvek iná téma.

|

7. Stephen Cave: 4 príbehy, ktoré si hovoríme o smrti

Stephenove vystúpenie sa natoľko páčilo TED-u, že ho zverejnili aj na svojej hlavnej stránke, kde má už viac než 2 milióny videní.

8. Viliam Dobiáš: Zachrániť život je jednoduchšie, ako ho splodiť

Keď sa povie “prvá pomoc”, väčšina z nás si zrejme nepredstaví niečo zábavné. Aj napriek tomu pán Dobiáš so svojím jedinečným, suchým humorom a životnými skúsenosťami záchranára dokázal nadchnúť publikum a predstaviť prvú pomoc v nečakanom svetle.

|

9. Zuzana Gombošová: Bakteriálna celulóza – môžeme si vypestovať vlastné bioodbúrateľné materiály na mieru

Zuzana je pre mňa zosobnením renesančného človeka a žijúcim príkladom, že v súčasnosti sa vďaka zdrojom na internete dokáže človek naučiť v podstate čokoľvek. Stačí trocha zvedavosti a ochota opustiť komfortnú zónu a sme schopní nevídaných vecí.

|

10. Vilborg Arna Gissurardóttir: You snooze, you lose – in polar exploration & in life

Islandská polárnička Vilborg rozprávala o svojej ceste od tínedžerky bez záujmov a cieľov až po svoj sólo trek na južný pól.

|

Ktoré vystúpenie TEDxBratislava sa páčilo najviac vám? Podeľte sa s nami v komentároch.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.

Jedna odpoveď na “10 najlepších vystúpení z bratislavského TEDx-u”

Škoda že tam je vstupné na TEDx .. ale tak aspoň vznikajú video záznamy a vďaka za tento článok. Som vôbec nevedela že sa v BA organizuje TEDx už od roku 2009 😉 :O .. a veľmi chválim túto tradiciu a aj dobrovoľníkov, že každý rok ´túto akciu organizujú.

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *