Preskočiť na obsah
Kategórie
Business Tipy a triky Vzdelávanie

Akými nástrojmi zvýšiť návštevnosť blogu?

Mimi a Barbora sú vegeteriánky. Majú radi chutné jedlo a svoju vášeň pre varenie premenili na blog. Svojimi receptami inšpirovali nejedného vegetariána. Biteme.sk sa stalo natoľko obľúbené, že majú vlastnú reláciu Bez mäsa_FM a čoskoro im vyjde prvá kuchárska kniha. S Barborou a Mimi sme sa porozprávali o blogovaní.

Aký príbeh sa skrýva za bite me?

Náš príbeh sa začal písať keď sme sa jedna druhej akosi náhodne priplietli do cesty a zistili, že sme obe „začínajúce vegetariánky“. Keď sme sa spoznali, bývali sme v Lamači na tej istej ulici a vídavali sa pomerne často. Prechádzali sme sa so psom, chodili do miestneho zelovocu, grilovali na záhrade a neustále si vymieňali nádobky so vzorkami jedla na ochutnanie. No a najčastejšie sme spolu varili – až sme si koncom roku 2011 založili náš blog, aby sme mali kde zhromažďovať vlastné recepty.

Keď sa nám niečo po sto pokusoch konečne podarilo tak, že sme boli spokojné a zvečnili sme to na webe pre všetkých. Na tomto princípe fungujeme vlastne doteraz 🙂

Čo vám blogovanie prinieslo?

Veľmi veľa.  Nie len to, že sme sa neskutočne veľa naučili o jedle, o písaní, o nás samých, ale prináša nám veľkú radosť vďaka pozitívnej spätnej väzbe od ľudí. Je to krásny pocit, keď nám čitatelia píšu, že sme im pomohli vyriešiť problém. Aj taký obyčajný, čo uvariť manželovi na večeru 🙂 A našu prvú kuchársku knižku, ktorá vychádza už koncom apríla. Tej sa teraz tešíme najviac.

kniha biteme

„Bite me“ má za sebou už nejaký ten rok. Čo by ste dnes urobili inak?

Možno neuveríte, ale nič zásadné. Všetko plynulo aj plynie, tak ako má.

Myslíte si, že sa dá na Slovensku z blogovania aj vyžiť?

Myslíme si, že sa dá. Chce to ale samozrejme veľmi veľa úsilia a času.

Máte príjem priamo zo svojho blogu?

Nejaký malý príjem máme z externých aktivít ako kurzy varenia, z vysielania v rádiu, malých cateringov, ale z onlinu zatiaľ príjem nemáme. Každá z náš má popri bite me aj iné aktivity a prácu, ale chystáme sa to v budúcnosti zmeniť. Máme veľa nápadov, ktoré chceme realizovať, ale o nezrealizovaných plánoch nerady hovoríme vopred.

biteme

Spimínali ste, že chystáte kuchársku knihu.

Áno, knižka je najbližší plán, ktorý vlastne už ani nie je plán, ale realita. Knižka vychádza koncom apríla a my sme jej venovali posledného trištvrte roka nášho voľného času. Bude to raňajková knižka s názvom „Zdravé raňajky – zahryzni sa s bite me do nového dňa.“. Bude obsahovať 60 receptov, rozdelených do 9 kapitol, rôzne tematické bloky, kde sa čitateľ dozvie ako klíčiť, či ako si pripraviť domáce rastlinné mlieko, všetko o múkach, orechoch či sladidlách,…

Bude nádherná, lebo ju graficky spracovala Mária Rojko. Majka k nám zapadla úplne dokonale. Má rovnaký vkus ako my a preto všetko čo spravila bolo a je úplne dokonalé. Myslíme, že to vydavateľstvu aj všetkým zainteresovaným ušetrilo kopec času. A apropó vydavateľstvo. To, že našu prvú knižku vydáva najväčšie vydavateľstvo na Slovensku, IKAR, je pre náš veľká pocta. Sme šťastné osoby 🙂

Akými nástrojmi a aktivitami podporujete návštevnosť na blogu?

Najmä aktivitami na Facebooku. Naše recepty a články pravideľne zdieľa aj Doba magazín, s ktorým už máme dlhoročnú spoluprácu, portál cvicte.sk a potom pár webov, ktoré si články zdieľajú sporadicky. Ďalej rozhovormi v médiách a písaním a zdieľaním receptov a kulinárskych nápadov na vegánskych a vegetariánskych fórach. Taktiež raz mesačne rozposielame newsletter na našich subscriberov s priamym prelinkovaním na blog

Ako vyzerá vaša stratégia na sociálnych sieťach. Zameriavate sa len na jednu sieť, alebo na viac?

Najviac sa zameriavame na Facebook a začali sme sa teraz viac venovať aj Instagramu. Naše recepty zdieľame aj na Pinterest a chystáme sa zaútočiť na Youtube 🙂

Ako veľmi vám pomohla rádio show Bez mäsa_FM? Vnímate zvýšenú návštevnostť webu?

Určite to pomohlo aj návštevnosti stránky a poslucháči Rádia_FM sú skrátka naša krvná skupina 🙂 Dozvedá sa o nás zas viac ľudí, z ktorých veľa príde aj na našu stránku. Po každom vysielaní totiž pripravíme článok so všetkými zaujímavými informáciami, ktoré odzneli v rádiu. Dobre počúvané sú aj záznamy z relácií, ktoré tiež zdieľame u nás na bite me.

biteme

Ako často pridávate nové blogové príspevky? Experimentovali ste v tomto smere? Čo sa vám najviac osvedčilo?

Snažíme sa tak dva krát do týždňa. Teraz pri príprave knižky to bolo náročnejšie, ale je dôležité udržať si pravidelnosť aj pri náročnejšom období. Ľudia rýchlo zabúdajú a povedzme si pravdu, pekných a zaujímavých blogov je plný internet. Ide o to, získať si srdce čitateľov a dať im dôvod, prečo čítať práve vás.

Čo vás motivuje neustále vytvárať nové recepty a pokračovať v blogovaní?

Vášeň k jedlu a nejaký vnútorný motor, ktorý stále beží na plné obrátky. Nesmierne nás baví vymýšľať niečo nové, nevídané, chutné a zdravšie. Teší nás, keď sa o naše recepty a pekné fotky môžeme podeliť s ostatnými. Je to už akási súčasť našich životov a bez blogu si to obe vlastne ani nevieme predstaviť.

Čo by ste poradili začínajúcim blogerom?

Domnievame sa, že blogovať začne človek vtedy, keď je pre niečo zapálený. Tak to bolo aj v našom prípade. Milujeme jedlo. Nie len ako chutí, ale aj ako vyzerá. Čiže v takomto alebo podobnom prípade je určite dôležité:

– vizuálna stránka blogu. Aby bol prehľadný a človek presne vedel o čom blog je a čo na ňom nájde. Dajte si záležať na pekných a kvalitných fotkách.
– nesnažiť sa písať o všetkom. My sme napríklad vegetariánsky blog, čím už máme jasne vyčlenenú skupinu čitateľov. Keby sme jedli mäso, určite spravíme blog o steakoch. (vegetariánsky joke, ale veríme, že by to u ľudí fungovalo).
– odporúčame zriadiť si zbieranie subscriberov, čiže mailové adresy. Je to veľmi hodnotné, keď sa ľudia aktívne prihlásia na odberanie vašich noviniek. Môžete ich informovať o tom, čo sa deje na blogu, predstaviť im vaše rôzne produkty a pri odoslaní newslettra pozorovať čo ich zaujalo najviac a čo naopak najmenej.
– všímajte si čo ľudí zaujíma, na aké posty najviac reagujú. Pýtajte sa ich.
– čítajte fóra, vyčíhajte aké majú ľudia problémy, ako sa vyjadrujú a píšte o tom.
– spolupracujte s ľudmi a stránkami, ktoré sa tematicky hodia ku vášmu blogu.

Dievčatá, vďaka za príjemný pokec 🙂

Ak aj vy rozmýšľate nad vlastným blogom, nechajte sa inšpirovať, vyhrňte si rukávy a pustite sa do toho.

PS: Ak sa vám páčia naše články, podporte nás svojim hlasom v súťaži Bloger roka 2015. Ďakujeme 🙂

[mc4wp_form]

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *