Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky Ostatné Tipy a triky Vzdelávanie

5 trikov, ktoré sa naučíte za 5 minút

Užitočné triky, utilitky, appky, šikovný software a iné zlepšováky šetria váš čas a niekedy môžu dokonca zachrániť aj vlastnú povesť. Virtuálna realita je skvelá v tom, že sa častokrát môžete vrátiť jedným kliknutím do minulosti a napraviť zlý krok. Tento blogpost síce nie je pre zdatných ITčkárov, no budeme radi, ak si prečítate, ako vám môžu jednoduché “hacky” pomôcť v každodennej realite.

1. Ako vrátiť odoslaný e-mail
Predpokladajme, že väčšina z vás používa Gmail (no dobre, tak Outlook). Pravdepodobne sa aj vám už stala taká nepríjemnosť, že ste poslali e-mail omylom inému adresátovi, ako ste pôvodne chceli, alebo ste poslali omylom rozpísaný text. Týpci z Google však myslia na všetko. Takto jednoducho si nastavíte časové oneskorenie odoslania e-mailu. Obdobné nastavenia však majú aj ostatné e-mailové klienty, stačí len pogoogliť.

V nastaveniach Gmailu kliknite na záložku Labs a povoľte Zrušiť odoslanie. Nastavenia uložte v spodnej časti stránky. Hotovo. Ak sa vám teda v budúcnosti podarí odoslať nechcenú poštu, stačí do niekoľkých sekúnd kliknúť na tlačidlo Späť.

vratit-email

2. Ako si vytvoriť nový e-mailový alias
Ak sa často registrujete s jedným e-mailom do rôznych služieb, trial verzií programov a podobne, určite sa vám stalo, že vám vypršala platnosť a pod tým istým e-mailom si už nemôžete predĺžiť platnosť služby. Riešenie je však jednoduché. Pri opätovnom obnovovaní služby, alebo trial verzie programu zadajte nový e-mail v tvare vasemail+hocico@gmail.com. Gmail vám automaticky vytvorí nový alias, ktorý vám príde do pôvodnej schránky. Veríme však, že veľa služieb má tento „googlácky“ hack ošetrený, preto nezaručujeme, že bude fungovať všade. Z našich skúseností však funguje vo väčšine prípadov.
email-alias

3. Ako dostať text z obrázku
I keď len raz za uhorský rok, občas sa skrátka stane, že sa vám páči nejaký nápis, citácia, alebo dlhý kus textu v obrázku, či fotke. Namiesto toho, aby ste ho začali sebevražedne prepisovať, vyskúšajte šikovné rozšírenie do Chrome Project Naptha. Po nainštalovaní otvorte samostatný obrázok na novej karte prehliadača a kliknite pravým tlačidlom na kúsok textu v obrázku. Voilà. Kopíruje, prekladá a upravuje text priamo v obrázku.

opice

4. Ako zobraziť skryté heslo
Tento hack je síce známy všetkým programátorom, no zísť sa môže aj ostatným. Ak používate nejaký software na zapamätanie hesiel do vašich účtov a stalo sa vám, že ste ho zabudli, máme riešenie, ako sa k heslu dostať. Kliknite pravým tlačidlom myši na políčko, kde zadávate heslo a vyberte možnosť “Preskúmať prvok”.

inspect

V .html kóde nájdite reťazec „input id=“Passwd“ name=“Passwd“ type=“password“ placeholder=“Password“ class=““. 2 krát kliknite na type=“password“ a namiesto password napíšte text. Následne už stačí stlačiť ENTER a je to.

pekneheslo

5. Ako prepísať text napísaný s CAPS LOCKom
Tento typ ocenia používatelia Microsoft Office. Väčšine z vás sa už určite stalo, že ste napísali OHROMNE DLHÝ TEXTOVÝ REŤAZEC, PRIČOM STE ZABUDI VYPNÚŤ “CAPS LOCK”. Ušetrite čas a namiesto prepisovania označte celý text a stlačte SHIFT + F3. Ak stlačíte túto kombináciu druhý krát, ostanú veľké písmená len na začiatku vety.

Veríme, že sa vám tieto triky v budúcnosti zídu a ak sa náhodou stane, že svojmu šéfovi pošlete omylom e-mail s “chrumkavým” textíkom, ktorý ste chceli poslať priateľke, viete, ako vrátiť čas a zažehnať potencionálnu pohromu.

Ak poznáte ďalšie užitočné „hacky“, podeľte sa s nami v komentároch.

Autor: Richard Čermák

Riadi brandovú časť slovenského Websupportu, tvorí obsahové stratégie, partnerské a sponzoringové aktivity, zastrešuje komunikáciu firmy.

4 odpovede na “5 trikov, ktoré sa naučíte za 5 minút”

🙂 zaujímavosti ktoré sú známe nám IT chalanom ale určite potešia aj bežných užívateľov… Čo tak postovat viacej takýchto užitočných rád ….. Niečo by som sa aj rad priucil 🙂

Odpovedať

Fixnite si písmo. Na OS X 10.10.2 so Safari 8.0.3 to vyzerá takto… 🙂 http://cl.ly/image/0P0p2o1k0A0z/Screen%20Shot%202015-01-23%20at%2013.22.24.png

Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *