Preskočiť na obsah
Kategórie
Novinky

Reportovanie chýb na weboch po novom

Našli ste chybu na niektorom webe? Neviete ako s touto informáciou naložiť? Využite službu Bug-report spoločnosti WebSupport. Zreportujte chybu cez formulár a my sa pokúsime sprostredkovať Vašu informáciu prevádzkovateľovi webu a dohodnúť ostatné náležitosti.

Na weboch rôznych spoločností sa objavujú chyby. Niekedy je to iba chybička krásy, ktorá umiestni tlačidlo na webstránke inak ako by malo byť. Inokedy to môže byť zásadná chyba, vďaka ktorej sa môžete dostať napríklad k celej databáze s osobnými údajmi klientov, čo je už vážnejšia vec.

„Veľa krát sme sa stretli s tým, že ľudia nevedia, ako oznámiť nájdenú chybu určitého webu, najmä, aby si prevádzkovateľ webu nemyslel, že majú zlé úmysly. My robíme sprostredkovateľa v tejto veci, aby boli obidve strany spokojné a komunikácia bola korektná. Prevádzkovateľ webu môže zvážiť, či je daná informácia preňho cenná a má možnosť odmeniť nálezcu, ak to uzná za vhodné.“ povedal Michal Truban, konateľ spoločnosti WebSupport, ktorá tento projekt spustila.

„Ľudia neoznamujú najmä vzácnejšie chyby, pretože očakávajú za svoju prácu  nejakú odmenu, čo je pochopiteľné. Takéto informácie sú nepochybne cenné. Niektorí sa snažili daných prevádzkovateľov kontaktovať, avšak nemali s tým skúsenosti a komunikácia nebola korektná.“ uvádza ďalej Michal Truban. „Nájdenie chyby vyžaduje profesionálne znalosti a skúsenosti. Chyby sú podľa ich charakteru a závažnosti rôzne hodnotné. Samozrejme, je hlavne chyba prevádzkovateľa, resp. tvorcu webu alebo systému, že nejaká diera existuje. Niektoré spoločnosti si u nás objednávajú službu bezpečnostný audit, pričom našou úlohou je vychytať muchy systémov, tým že ho testujeme a inými spôsobmi hľadáme chyby. Nie je to lacná záležitosť, pretože je to veľmi odborná a niekedy pracná robota. Avšak podľa charakteru systému aj nevyhnutná. Sú firmy, ktoré musia najmä dbať najmä na svoje systémy, ich bezpečnosť a funkčnosť. Náš projekt bol pôvodne určený pre našich klientov, avšak pre úspech ho dávame k dispozícii komukoľvek. Zadávatelia chýb cez náš projekt majú okrem iného pridanú hodnotu v tom, že ich môžeme osloviť, ponúknuť im miesto a zamestnať ich.“.

Pomocou projektu Bug-report zadáte na stránke http://websupport.sk/bug-report:

  • typ chyby (security, function, design)
  • jej závažnosť (critical, medium, warning)
  • chybu popíšete
  • uvediete svoje podmienky, s ktorými chcete prevádzkovateľa webu o chybe detailnejšie informovať
  • uvediete svoj mail

Spoločnosť WebSupport bude kontaktovať prevádzkovateľa ohľadom tejto chyby a bude zohrávať úlohu bezpečného sprostredkovateľa.

Vaša mailová adresa nebude zverejnená, ani poskytnutá tretím stranám. Na mail vás kontaktuje v prípade, že bude mať prevádzkovateľ daného webu záujem sa sa s vami dohodnúť a  o tejto chybe dozvedieť viac. WebSupport sa nezaoberá chybami s ilegálnym pôvodom.

Autor: Tím Websupport

Sme slobodná a otvorená firma. Robíme to, čo nás baví a chceme každou našou činnosťou posúvať štandardy vyššie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *