Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre používateľov Vzdelávanie

Ako sa čo najrýchlejšie naučiť HTML a CSS? Vyskúšajte 5 super tipov

Už vás nebaví čakať na developera, kým si nájde čas? Chcete si vedieť sami upraviť web priamo cez kód? Alebo si ho rovno vytvoriť podľa seba?

Ak áno, HTML a CSS sú vstupnou bránou k vášmu cieľu. Naučiť sa tieto programovacie jazyky je aj pre úplného laika takmer hračkou. Neveríte? Vyberte si niektorý z odporúčaných kurzov programovania pre začiatočníkov a naučte sa vytvárať weby. Rýchlo a jednoducho. Ale najprv si povedzme, čo sa za týmito skratkami skrýva.

Obsah

1. Čo je HTML a CSS?

2. Prečo sa učiť HTML a CSS?

3. Ako začať programovať v HTML a CSS?

3.1. Webrebel

3.2. freeCodeCamp

3.3. ITnetwork

3.4. Coursera

3.5. codeacademy

Čo je HTML a CSS?

HTML (Hypertext Markup Language) a CSS (Cascading Style Sheets) patria k základom programovania, pokiaľ ide o weby. Sú to značkovacie jazyky, v ktorých dokážete vytvoriť jednoduchú webstránku už za niekoľko dní. Prípadne si tú svoju dokážete upraviť podľa seba už za niekoľko hodín kurzu.

HTML a CSS sú nástrojom na vytvorenie frontend-u webstránok. Frontend je to, čo vidíte, keď sa stránka načíta (z angl. front – predný, end – koniec). HTML zabezpečuje štruktúru webu (napr. hierarchia obsahu, pridávanie rôzneho typu obsahu ako videá, obrázky, audio nahrávky, vytváranie prepojení medzi webmi atď.).

CSS dáva webu vizuálnu podobu. Je to akoby nadstavba vnútornej štruktúry webu, ako čokoládová poleva na torte (ovláda napr. farby, písmo, pozadie, text, okraje, animácie, umožňuje responzívny dizajn atď.). Výhodou je aj to, že kód webových stránok je vďaka CSS prehľadnejší a tým viac SEO-friendly (priateľskejší pre vyhľadávače).

Okolo 90 % webov funguje práve na HTML. Oba programovacie jazyky sa používajú a učia spolu.

Prečo sa učiť HTML a CSS?

Tí z vás, ktorí už pracovali so šablónou na vytvorenie webovej stránky, vedia, o čom to je. Často to vyzerá jednoducho. Veď si len naklikáte nejaké možnosti a máte web. Hlavu máte plnú predstáv, ako bude vaša stránka vyzerať, ako na nej bude všetko zladené a pekné, super moderné alebo naopak spirituálne, skrátka vaše.

S nadšením sa púšťate do vyklikávania webu. Postupne prehľadáte všetky možnosti šablóny – aj niekoľkokrát – a web stále ani zďaleka nevyzerá ako vaša predstava. Skôr uniforme ako každý iný. A zo šablóny viac nedostanete.

Práve tu vám pomôžu znalosti HTML a CSS. Chcete mať konkrétny odtieň bielej, modrej a červenej, a šablóna ju jednoducho neponúka? Vložte si ju priamo cez kód. Chcete mať špecifický druh písma a šablóna obsahuje 10 základných, bez toho vášho? Vložte si ho cez kód. Znie to možno zložito, ale už po prvom kontakte s HTML a CSS vám bude jasné, že je to jednoduché.

HTML a CSS vám pomôže vtlačiť vašu predstavu do kostry šablóny. Ak zvládnete tieto dva jazyky na základnej úrovni, dokážete si sami upraviť akúkoľvek webovú stránku a postupne aj vytvoriť vlastnú. Nehovoriac o tom, ako stúpne vaša hodnota na pracovnom trhu. Či už ste marketér, produktový manažér alebo dizajnér, ak máte aspoň základné znalosti HTML, konkurencia nemá šancu!

Ak chcete mať web, ktorý „vytŕča z davu“, už viete, že bez HTML a CSS to nepôjde. Najprv však treba urobiť prvý krok.

Ako začať programovať v HTML a CSS?

Keďže záujem je veľký, existuje množstvo rôznych kurzov, návodov, videí a tutoriálov, ktoré vás HTML a CSS rýchlo naučia. My vám odporúčame týchto 5 kurzov webdizajnu.

Webrebel

Slovenský online videokurz z dielne Skillmea je zameraný na tvorbu vlastných webov pre úplných začiatočníkov. Autorom kurzu je známy slovenský programátor, ktorý si hovorí Yablko. Jeho osobitý štýl robí z každého jeho videa doslova zábavu. Preto žiadnu nudu nečakajte. Kurz je akreditovaný Ministerstvom školstva a od svojho vzniku sa do neho zapojilo už viac ako 5 000 webrebelov.

Dĺžka kurzu: 25+ hodín videa
Cena za celý kurz: 179 € s DPH
Jazyk: slovenčina

Cenu zaplatíte za všetky 3 moduly kurzu (1. HTML a CSS, 2. responzívny dizajn, 3. JavaScript/jQuery). Prvý modul venovaný práve HTML a CSS si môžete vyskúšať úplne zadarmo.

freeCodeCamp

Ak ovládate základy angličtiny a chcete získať aj certifikát za zvládnutie HTML a CSS na praktickom projekte, všetkými desiatimi odporúčame kurz na freecodecamp. Všetky kurzy na freeCodeCamp sú zamerané prakticky, takže „kódite“ od prvej minúty a výsledky aj chyby vidíte hneď. A sú úplne zadarmo.

V kurze webdizajnu sa v krátkom čase naučíte vytvoriť si jednoduchú interaktívnu stránku s fotkami mačičiek. V ponuke je aj kurz na vizualizáciu dát, dátovú analýzu a machine learning v programovacom jazyku Python, aj kurz na informačnú bezpečnosť. Nájdete tam tiež kurz, ktorý vás pripraví na pracovný pohovor na pozíciu programátora, a mnohé ďalšie zaujímavosti.

Dĺžka kurzu (HTML a CSS): závisí na vás, koľko sa chcete naučiť;
pre získanie certifikátu: 300 hodín
Cena: zadarmo
Jazyk: angličtina

ITnetwork

Patríte k ľuďom, čo namiesto sledovania videí radšej čítajú a postupujú v učení vlastným tempom? Vyskúšajte český online tutoriál na platforme IT network, ktorý vás krok po kroku prevedie tvorbou jednoduchého statického webu. Počas 17 písomných lekcií sa naučíte pracovať s HTML a CSS – od úplných základov až po nahranie stránky na internet.

Portál ITnetwork ponúka aj ďalšie kurzy a návody na iné technológie, takže ak vás programovanie začne baviť, na tejto stránke sa môžete vyblázniť.

Dĺžka kurzu: 17 lekcií
Cena: zdarma
Jazyk: čeština

Coursera

Možno ste už počuli o platforma Coursera, ktorá ponúka celú škálu online kurzov nielen zo sveta IT. Kurzy vytvárajú renomované zahraničné univerzity a nadšenci rôznych zručností. Nájdete tu platené aj neplatené kurzy.

Odporúčame napríklad Kurz základov responzívneho webdesignu, kde vás HTML, CSS a príbuzný JavaScript zadarmo naučia experti z University of London s hodnotením spokojnosti 97 %.

Dĺžka kurzu: približne 25 hodín
Cena: zadarmo
Jazyk: angličtina (+ 11 ďalších)

codeacademy

Znovu, ak vám angličtina nerobí problém, perfektne, rýchlo a zadarmo sa viete naučiť dôležité základy HTMLCSS aj na kurzoch codeacademy.

Dĺžka kurzu: HTML cca 9 hodín, CSS cca 10 hodín
Cena: zadarmo (bez certifikátu)
Jazyk: angličtina

Ak ste si niektorý z kurzov vyskúšali, dajte nám vedieť vaše skúsenosti. Nech sa posúvame v učení všetci spoločne. Ak máte vlastné tipy, sem s nimi! 🙂

Vypočujte si na záver podcast s Yablkom o tom, či sa programovať môže naučiť každý:

Pôvodný článok o HTML a CSS napísala Eva Šimková (20.09.2017). Túto tému nanovo spracovala Simona Uhrinová a starý článok sme upravili. 

Autor: Simona Uhrinová

Simona je fanúšička digitálneho sveta a kyberbezpečnosti, copywriterka a IT právnička. Je vášnivá cestovateľka s láskou k dobrovoľníctvu, zdravému životnému štýlu, neštandardným víziám, a večná začiatočníčka v programovaní. Motto: "Life is 10 % what happens to you and 90 % how you react to it." Charles R. Swindoll