Preskočiť na obsah
Kategórie
Tipy a triky

Kde nájsť fonty pre váš web?

Nájsť skutočne kvalitné fonty nie je vôbec jednoduché. Tie lepšie majú často premrštené ceny a prehrabávať sa v tých zadarmo je ako hľadať Gucci v second hande. Je to frustrujúce. A to som ešte nespomenula licencie. Vybrali sme preto pre vás niekoľko zdrojov fontov, kde si môžete stiahnúť naozaj pekné fonty zadarmo alebo za prijateľnú cenu.

Behance

Na Behance nájdete portfóliá dizajnérov z celého sveta. A pravdepodobne tam máte aj tie svoje. Okrem inšpirácie však objavíte aj fonty, ktoré si dokonca môžete stiahnúť zadarmo aj pre komerčné účely.

1001 Fonts

Známy a obľúbený zdroj fontov. Výhodou 1001 Fonts je, ako už napovedá názov, obrovská databáza a veľké množstvo používateľov, ktorí radi zanechajú komentár. Ešte pred stiahnutím teda viete, či sa vám font oplatí stiahnúť. Vo vyhľadávavní nezabudnite zakliknúť  “Only view fonts that are free for commercial use,” aby ste sa tak vyhli sklamaniu.

|

via GIPHY

Google Fonts

Áno, Google Fonts nie sú žiadna novinka, ale bez neho by tento zoznam určite nebol kompletný. Všetky fonty v rámci Google Fonts sú zadarmo aj pre komerčné použitie a “open source,” teda každý font si viete prispôsobiť svojim potrebám. Nevýhodou sú relatívne všeobecné kategórie a tak nájsť ten pravý font môže chvíľku trvať.

Font Squirrel

Oveľa menší výber než predchádzajúce weby, no čaká vás tu len top kvalita a unikátne fonty. Nemusíte riešiť žiadne vyhľadávanie pre komerčné použitie. Všetky fonty sú úplne zadarmo. Pardón, nie všetky. Keď v pravom sidebare kliknete na možnosť “Almost free”, zobrazí sa vám ponuka naozaj špičkových fontov za veľmi rozumné ceny.

Creative Market

Creative Market je online marketplace s dizajnami. Každý týždeň ponúka 6 produktov zdarma a medzi nimi bývajú aj fonty. Na stiahnutie však máte len obmedzený čas. Takýmto spôsobom si však dokážete vybudovať osobnú knižnicu s naozaj jedinečnými fontami.

HypeForType

HypeForType ponúka viac ako 25 000 fontov od svetových dizajnérov. Web je prehľadný a dobrá kategorizácia vám pomôže nájsť fonty celkom rýchlo a ľahko. Množstvo ich je zadarmo a tie s cenovkou vás určite nezruinujú.

|

via GIPHY

Free Font Manifesto

Open source je budúcnosť a myslia si to aj dizajnéri z inštitúcie Free Font Manifesto. Toto hnutie si získava stále viac nadšencov, ktorí sa chcú o svoju prácu podeliť zadarmo. Nájdete tu originálne fonty a zároveň podporíte peknú myšlienku.

Fontennium

Potrebujete font s historickým nádychom? Namierte si to priamo na Fontennium. Databáza fontov síce nie je najväčšia na svete, no vyberiete si takmer okamžite.

DaFont

UX experti sa na tomto webe skutočne veľmi nevyhrali. Pre rýchlejšiu navigáciu si najskôr zvoľte kategóriu, potom zvoľte “more options” a zakliknite “100% free” a “public domain.” Odmenou vám bude obrovský výber fontov.

Font Space

Podobne veľká databáza ako DaFont. Web vyzerá o čosi priateľskejšie, no navigácia im tiež veľmi nevyšla. Kliknite na “Browse” a vyberte si z množstva veľmi špecifických kategórii, potom ešte kliknite na filter, vyberte “Only show commercial-use fonts” a kliknite na “apply.” Fakt “user friendly.”

Kde sťahujete fonty najradšej vy? Napíšte nám v komentároch a mi ich zaradíme do nášho zoznamu.

Autor: Barbora Ilić

Miluje inovatívne riešenia, píše pre svetové mediá a spolupracuje s rôznymi startupmi. Tvorí komunikačné stratégie, je marketérka, milovníčka zdravého jedla a vášnivá cestovateľka.