1. Báza znalostí
  2. Začíname
  3. Užitočné návody
  4. Ochrana formulárov cez captcha
  1. Báza znalostí
  2. Hosting a web
  3. Ochrana formulárov cez captcha
  1. Báza znalostí
  2. Redakčné systémy
  3. Ochrana formulárov cez captcha

Ochrana formulárov cez captcha

Tento článok popisuje ochranu kontaktných formulárov pred robotmi a odosielaniu neželaných SPAM mailov cez tzv. CAPTCHu. Vysvetlíme si o čo ide, aké typy ochrany poznáme a tiež ako takúto ochranu aktivovať na Vašej stránke.


Čo je to captcha?

CAPTCHA je systém ochrany webstránky, vytvorený na odlíšenie človeka od automatizovaného stroja, resp. robota, ktorý sa snaží napadnúť vašu stránku. CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) v preklade znamená plne automatický verejný Turingov test na odlíšenie počítačov a ľudí. Na stránke sa pri vyplňaní registrácie alebo kontakného formuláru môžete stretnúť s niečím takýmto:

Aké typy CAPTCHA existujú

  • Logická – formou textu alebo matematického príkladu, ktorý je potrebné pred odoslaním formuláru správne vypočítať
  • Textová – ide o prepísanie deformovaného textu, ktorý vie ľudský mozog prečítať. Text stačí prepísať do príslušného poľa, systém následne dovolí odoslanie formuláru
  • Obrázková – ochranu, ktorú vymyslel Google – ide o výber správnych obrázkov na základe určitej podmienky, napr. vybrať všetky dopravné značky z obrázka
  • reCAPTCHA – typ ochrany pred SPAMom od Google

Čo mám teda robiť ak sú moje kontaktné formuláre zmeužívané robotmi a odosielajú SPAMy?

Pridanie captcha ochrany na stránku

Implementácia sa líši od toho, v akom jazyku alebo redakčnom systéme je stránka vytvorená. Ak máte svojho programátora, kontakujte ho a preverte možnosti implementácie na Vašu stránku. Pokiaľ si stránku spravujete sami a používate vlastnú PHP alebo HTML aplikáciu, odporúčame tento tutoriál.

Inštalácia reCAPTCHA do WordPressu

Doplnok Google Captcha (reCAPTCHA) je efektívne bezpečnostné riešenie, ktoré ochráni vašu WordPress stránku pred SPAMom a umožňuje použiť captcha ochranu na prihlásenie, registráciu, obnovenie hesla, komentáre, kontaktné formuláre a pod. Podporovaná je recaptcha v2, v3 a nediviteľná ochrana.

Zobraziť demo pluginu »

Postup inštalácie

Stiahnite si plugin na tejto adrese a postupujte s inštaláciou podľa krokov na spomínanom odkaze, nainštalujte ho a aktivujte. Prípadne plugin nainštalujte priamo z rohrania WordPressu cez Pluginy > Pridať nový. V tejto časti vyhľadajte plugin s názvom „Google Captcha (reCAPTCHA) by BestWebSoft“ a spustite jeho inštaláciu. Po inštalácií ho nezabudnite Aktivovať.

Po nainštalovaní pluginu môžete ochranu zapnúť pridaním tzv. shortcode „[bws_google_captcha]“ ku konrétnej stránke, prípadne kontaktnámu formuláru. Ako plugin na kontakné formuláre odporúčame Contact form 7.

Užitočný tip

K ochrane systému WordPress odporúčame nainšalovať aj ďalšie bezpečnostné pluginy ako napríklad All In One WP Security & Firewall alebo WordFence.

Blahoželáme! Kontaktné formuláre máte zabezpečené pred SPAMom.

Aktualizované 21. januára 2019

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu