FTP klienti a pripojenie

Pre prácu s FTP je potrebné mať špeciálny software (FTP klient). Ten môžete mať nainštalovaný na vašom PC, prípadne použiť webFTP . FTP klient vám umožní operácie so súbormi a adresármi, ako sú napr. kopírovanie, mazanie, premenovanie, prenášanie dát na server a pod. Nižšie si popíšeme pripojenie na najpoužívanejšie z nich.


FileZilla

Filezilla je FTP klient vyvíjaný spol. Mozilla Foundation, jej používanie je zdarma a je to jeden z nami odporúčaných FTP klientov kvôli jednoduchosti s akou sa používa. Ako prvotný krok si stiahnite tento program na odkaze nižšie a spustite inštaláciu.

Stiahnuť FileZillu »

Po spustení inštalácie sa môžete prihlásiť

  • Overte si svoje údaje v administrácii prihlasovacie údaje k FTP účtu
  • Spustite program FileZilla
  • Do riadku pre rýchle pripojenie zadajte jednotlivé údaje z administrácie

Host – odporúčame použiť jednu z IP adries uvedených priamo v prihlasovacích údajoch Vášho FTP konta, ktoré fungujú bez ohľadu na to kam aktuálne smeruje doména. Ak máte istotu, že doména smeruje k nám, zadajte názov domény bez www.
Username – prihlasovacie meno na FTP. To je uvedené v prihlasovacích údajoch
Password – príslušné heslo k FTP účtu
Port – nepovinný údaj, môžete však použiť 21

Po kliknutí na tlačidlo „Quickconnect“ sa Vám v prípade zadania správnych údajov zobrazí potvrdenie certifikátu. Po potvrdení tlačidlom OK sa zobrazí obsah hostingu, so základnou štruktúrou adresárov logs, web a sub. Do priečinku web môžete nahrať súbory webu, do priečinku sub zas súbory subdomén. Priečinok logs je systémový a slúži na ukladanie logov vašej domény.

Hotovo! Prihlásenie bolo úspešné.


Total Commander

Total Commander je v súčasnosti jeden z najpopulárnejších komerčných správcov súborov a FTP klientov pre operačný systém Microsoft Windows. Pred začatím ho stiahnite na odkaze nižšie a nainštalujte.

Stiahnuť Total Commander »

Po spustení inštalácie sa môžete prihlásiť

  • Overte si svoje údaje v administrácii prihlasovacie údaje k FTP účtu
  • V hornom menu Sieť vyberte Pripojiť sa na FTP server
  • Zvoľte Nové pripojenie
  • Zadajte ľubovolný názov relácie, pod ktorým sa chcete prihlasovať

Názov hostiteľa –  odporúčame použiť jednu z IP adries uvedených priamo v prihlasovacích údajoch Vášho FTP konta, ktoré fungujú bez ohľadu na to kam aktuálne smeruje doména. Ak máte istotu, že doména smeruje k nám, zadajte názov domény bez www.
Používateľ – prihlasovacie meno na FTP. To je uvedené v prihlasovacích údajoch, väčšinou uvádzate názov vašej domény bez www.
Heslo – príslušné heslo k FTP účtu.

Ostatné údaje môžete preskočiť a nechajte ich predvolené. Po zatvorení dialógového okna označte v zozname požadovaný účet a kliknite na Pripojiť.

Hotovo! Prihlásenie bolo úspešné.


WebFTP

Na našich serveroch sa môžete k vášmu hostingu pripojiť okrem FTP klientov spomenutých vyššie aj cez webové rozhranie WebFTP. Dostupné je na adrese webftp.websupport.sk. Viac o WebFTP sa dočítate tu – https://www.websupport.sk/podpora/kb/webftp/

Prihlasovacie údaje nájdete vo WebAdmine. Tam nájdete aj predvyplnené prihlasovacie odkazy. Pri ich použití stačí zadať iba heslo.


WinSCP

WinSCP je SFTP klient a FTP klient s otvoreným zdrojovým kódom (open source) pre systém Windows. Jeho hlavnou funkciou je bezpečné prenášanie súborov cez SFTP. Postupujte takto.

Aktualizované 2. septembra 2020

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu