1. Báza znalostí
  2. Cloud a servery
  3. Virtuálny server (VPS)
  4. Virtuálny server – sledovanie stavu Apache2 cez mod_status

Virtuálny server – sledovanie stavu Apache2 cez mod_status

Obsah článku

Na virtuálnom serveri je dostupný mod_status, cez ktorý je možné sledovať aktuálny stav Apache2.  Prístup k nemu je možné nastaviť príkazom:

htpasswd /etc/apache2/server-status.htpasswd pristupove_meno

po zadaní hesla je možné sa prihlásiť cez:

nazov_servera.vps.websupport.sk/server-status

Vysvetlivky k hodnotám sú priamo na stránke, reflektujú aktuálny stav pri načítaní, tj. je vhodné párkrát obnoviť stránku, aby ste mali prehľad ako sa stav vyvíja. 

Na čo sa zamerať?

  • keď viete, čo hľadáte, je to výborný nástroj, kedže vidieť všetky prebiehajúce načítania, hosting ktorý sa načítava, spotrebu CPU, atď.
  • ak neviete, popíšeme dve časté problematické situácie, ktoré je možné ľahko identifikovať:
  1. Vysoká záťaž CPU pri viacerých procesoch, vysoký average load, načitanie pokračuje aj po refresh server-status – niektorý php skript pravdepodobne nadmerne vyťažuje CPU, čím môže obmedziť prostriedky pre ostatné procesy. V prípade náročných CRON-ov, exportu XML apod. je vyšsia záťaž OK, ale je dobré sledovať čo takéto skripty/URL robia a ako často sa vyskytujú. Viete tak eliminovať prípadne bottlenecky. 
  2. Na serveri je veľmi málo otvorených slotov/voľnych procesov.(napr. z 30tich 1). Rozoznáte ich podľa stavu v štvrtom stĺpci – M .

Sú označené znakom . .

V takomto prípade je vhodné uvažovať nad navýšením MaxClients, nakoľko ubudlo z rezervy obslužných procesov pre načítania, prípadne už voľné procesy ani nie sú a server nestíha riešiť požiadavky. 

Aktualizované 8. apríla 2020

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu